Yemeklere eklendiğinde yemeğe ayrı bir lezzet katan biber ya da domatesten elde edilen bir sos olan salça yemeklerin tadının damakta kalmasını sağlar. Yemeklerin tadına tat katan acılı ya da acısız olarak kullanılabilen salçalar bazen bazı sorunlara
Yemeklere eklendiğinde yemeğe ayrı bir lezzet katan biber ya da domatesten elde edilen bir sos olan salça yemeklerin tadının damakta kalmasını sağlar. Yemeklerin tadına tat katan acılı ya da acısız olarak kullanılabilen salçalar bazen bazı sorunlara da yol açabiliyor. Yemek yaparken kaşıktan ya da tezgâhtan halının üzerine damlayan, üzerimize sıçrayabilen salça, hemen bu lekeden nasıl kurtulacağım sorusunu akıllara getiriyor.
Salça Lekesini Çıkarmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Salça lekesini çıkarırken dikkat edilecek en önemli nokta salçanın damladığı bölgenin kesinlikle ovalanmamasıdır çünkü bu işlem lekeyi çıkarmak yerine daha çok yayılarak kumaşa işlemesine sebep olmaktadır.
Sıvı Deterjan İle Salça Lekesini Çıkarma
Lekeleri temizleme konusunda sıvı deterjan toz deterjandan daha etkili olduğu için bu durumlarda sıvı deterjanın tercih edilmesi tavsiye edilir. Lekeli bölgeye sıvı deterjan damlatılır ve tampon hareketleri yapılarak temizlenme sağlanır. Bu işlemi yaparken lekenin daha çok yayılmaması için bölge kesinlikle ovulmamalıdır, sadece tampon hareketi yapmak lekenin yumuşaması için yeterli olan bir işlemdir.
Halıdaki Salça Lekesi Nasıl Çıkar?
Salça kazayla halıya damladığında uygulanacak ilk adım bir kaşık ya da elektrik süpürgesi yardımıyla salçayı o bölgeye çok fazla temas ettirerek yaydırmadan nazik bir şekilde almaktır. Salça alındıktan sonra açık renk halılarda sıvı veya toz şeklindeki leke çıkarıcının lekenin üzerine direkt olarak uygulanmasında bir sakınca yoktur. Daha sonra ılık su ile ıslatılan pamuklu bir bez yardımıyla leke yaydırılmadan yavaşça leke tamamen yok olana kadar silinir. Koyu renkli halılarda ise matik deterjan suda eritilerek lekeli bölge aynı şekilde silinerek lekeden kurtulmak mümkündür.
Toz deterjan ılık suda eritilerek lekeli bölgeye yedirilmelidir fakat bu işlem yapılırken lekeli bölgeye çok fazla bastırılmamasında fayda vardır çünkü leke daha derine işleyebilir. Lekenin tamamen çıktığından emin olduktan sonra silinen bölge kuru bir bez ile kurulanmalıdır.