Şap virüsünün Türkiye’de görülmesi üzerine, vatandaşlarda panik başladı. Hayvanların et ve sütünü kirleten şap hastalığı tüketici sağlığını tehdit eden ciddi bir virüs. Peki, şap hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Şap hastalığı hayvandan insana bulaşır mı? Detaylar haberimizde…
Çift tırnaklı hayvanlarda görülen şap hastalığı gündemdeki yerini korurken, vatandaşlar şap hastalığına dair detayları araştırmaya başladı. En çok merak edilen konular arasında ise şap hastalığının insana bulaşıp bulaşmadığı oldu. Hayvanlarda ateş, titremeyle başlayan hastalık ağır vakalarda tırnak düşmesiyle sonuçlanabiliyor. Peki, şap virüsü bulaşıcı mı? Şaplı et yenir mi? İşte şap hastalığına dair merak edilen detaylar:
Şap hastalığı; çift tırnaklı hayvanlarda (sığır, keçi, domuz) görülen ve ciddi bir bulaşıcı hastalık. Şap virüsünün neden olduğu bu hastalığın bulaşma derecesi oldukça yüksek. Birkaç saat içinde bir hayvandan diğer hayvana yayılabilen şap virüsü tüm bir sürüye 48 saat içinde yayılabilir.
Sığırlarda hastalık belirtileri şöyle:
Koyun ve keçilerde şap hastalığı belirtileri şöyle:
Şap hastalığı koyun ve keçilerde daha hafif seyirlidir. Koyunlarda genellikle topallık görülür. Bununla birlikte halsizlik ve durgunluk. Ağızdaki lezyonlar sığırlardaki lezyonlardan daha küçük ve kısa sürelidir.
Şap hastalığının kuluçka süresi 3 ile 6 gün arasındadır.
Hayvanlarda görülen şap hastalığı bir enfeksiyon hastalığıdır. İnsanlarda nadir görülür. Şap hastalığı insanlara bulaştığında genellikle hafif semptomlarla seyreder.
Eğer enfekte olan hasta hayvanlarla yakın bir temas söz konusu olursa, et ya da sütle bir kontaminasyon söz konusu olursa çok nadiren de olsa insanlara bulaşıyor.
Şap virüsünün insanlarda enfeksiyon oluşturma oranı düşüktür.
İnsanlarda şap hastalığı belirtileri şöyle:
Et, süt, krema ve peynir gibi süt ürünleriyle bulaş olabilir. Uzmanlar özellikle bu salgın döneminde süt ve peynir almamaya özen gösterilmesi gerektiğini vurguluyor.
Şaplı et yenir mi? Sorusu de en sık merak edilen konular arasında. Hayır. Şap hastalığına sahip hayvanların eti tüketilmemelidir. Hayvanlarda şap hastalığına neden olan virüs, ette yahut diğer hayvansal ürünlerde bulunabilir. Şap hastalığından etkilenen hayvanların eti tüketime uygun değildir.
Yetiştiricilerin alması gereken önlemler şöyle: