Gebeliğin altıncı ayına kadar sarı akıntı görmek, nadir meydana gelen bir durumdur. Doğuma yaklaştıkça akıntının renginin daha da sarımtırak, koyu sarı, sümüksü,
Gebeliğin altıncı ayına kadar sarı akıntı görmek, nadir meydana gelen bir durumdur. Doğuma yaklaştıkça akıntının renginin daha da sarımtırak, koyu sarı, sümüksü, kremsi, yoğun, katı, sulu, kokulu veya kokusuz olması normal kabul edilebilir. Hamileliğin ilk aylarında şayet akıntının rengi beyazla sarı arası ya da kahverengi- sarı arasıysa daha yoğun kıvamda ve ağır kokuluysa, doktorunuza bu durumun sebepleri ve nasıl düzeleceği konusunda danışmanızda fayda vardır.
Hamilelikte sarı ve koyu sarı akıntının nedenleri
Östrojen hormonunda artış
Östrojen hormonu, kadınların yumurtalıklarında, böbrek üstü bezlerinde ve yağ hücrelerinde üretilen doğal bir hormondur. Kadın bedensel özelliklerinin gelişmesini ve bakımını sağlar. Fakat yüksek oranda östrojen sarı akıntıya neden olur. Hormonsal dengesizlikler, aşırı kilolu olmak, düşük lifli beslenme, stres gibi unsurlar, östrojen düzeyini yükseltir. Şayet sarı akıntının sebebi östrojen hormonundaki yükseklikse, ilaç tedavisi uygulanmaz.
Mantarların sebep olduğu enfeksiyon
Hamilelikte mantarın sebep olduğu enfeksiyonun belirtileri genellikle beyaz yahut sarı yoğun kötü kokulu akıntı, vajinada kaşıntı, kızarıklık ve vulvada şişkinliktir. Bu mantarlar genelde 6. Aya doğru oluşabilir.
Bakteriyel vajinoz
Vajinadaki yararlı ve zararlı bakteriler arasındaki denge bozulduğunda, bakteriyel vajinozis ortaya çıkar. Daha önceden çok sayıda partner değişikliği veya genital bölgenizi temizlemek için kullandığınız ilaçlı sular, bu hastalığa neden olabilir. Belirtileri; yeşilimsi- sarımsı kötü kokulu yoğun bir akıntı. Antibiyotik ve kremlerle tedavi edilir.
Cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıklar
Trichomoniasis: Bu hastalık, korunmasız cinsel ilişki ile bulaşır. Kötü kokulu köpüklü yeşil akıntı, veya sarı akıntı, idrar yaparken yanma hissi bu hastalığın belirtilerindendir. Bu hastalıktan etkilendiğinizi düşünüyorsanız derhal bir doktora başvurun.
Chlamydia: Korunmasız cinsel ilişkiyle bulaşan bir hastalıktır. Genellikle açık bir belirtisi yoktur. Fakat açık sarı akıntının renginin koyulaşması önemli bir belirti olabilir.
Bel Soğukluğu: Gonokok (Bel soğukluğu mikrobu) mikrobunun bulaşmasıyla oluşur. Belirtileri; pelvik ağrı, koyu, kokulu akıntı, idrar yaparken yanma hissi. (Herhangi bir belirtiye rastlarsanız, en kısa zamanda bir doktora başvurun.)
Gebelikte sarı akıntı nasıl geçer?
Hamilelikte sarı akıntıyla karşılaştığınızda ilk yapmanız gereken, bir kadın doğum uzmanına başvurmak olmalıdır. Durumun nedenine göre doktorunuz antibiyotik tedavisi, antifungal tedavi yahut başka tedavileri uygulayacaktır.
Gebelikte sarı akıntı nasıl önlenir?
Gebelikte başka ne tür akıntılar olabilir?
Yoğun kan akışından ve hormon seviyenizin değişmesinden dolayı vajinal akıntınızı sarı rengin dışında farklı renklerde de görmeniz mümkündür.
Pembe akıntı: Vajinal akıntıyla kanın karışmasından bu renkte bir akıntı olur. Gebelikle ilgili ciddi bir istenmeyen durum olabilir. Doktorunuza başvurun.
Turuncu akıntı: Bu renkte akıntı açık veya daha koyu olabilir. Turuncu renkte akıntı, iltihap ya da rahimde bir yara olmasından kaynaklanabilir.
Beyaz akıntı: Hormonsal değişiklerden dolayı meydana gelir. Kötü bir koku olmadığı sürece normaldir.
Yeşil akıntı: Bu renk normal değildir. Çünkü iltihap belirtisi olabilir. Derhâl bir doktora görünün.
Gri akıntı: Bakteriyel vajinozis göstergesi olabilir. Bu bakteriden dolayı, cinsel ilişkiden sonra kötü bir koku fark edebilirsiniz. Doktorunuz tedavi için antibiyotik verebilir.
Hamileyken Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Nelerdir? Tıklayınız
Hamilelikte Mandalinanın Gebeye Ve Bebeğe Faydaları Nelerdir? Tıklayınız