Sarı Kantaron Çayı İbrahim Saraçoğlu Tarifi, Sağlığa Faydaları

3 Ağustos 2017
0 Yorum
sari kantaron cayi ibrahim saracoglu tarifi sagliga faydalari

Kılıçotu, kan otu, binbirdelik otu ve yara otu olarak da bilinen kantaron binbir derde deva bir bitkidir. Bu bitkiden yararlanmanın en kolay yöntemi ise kantaron

Kılıçotu, kan otu, binbirdelik otu ve yara otu olarak da bilinen kantaron binbir derde deva bir bitkidir. Bu bitkiden yararlanmanın en kolay yöntemi ise kantaron çayı demleyip öyle tüketmektir. Bu makalemizde sarı kantaron çayı nasıl yapılır, sağlığa faydaları nelerdir? Konusu hakkında bilgiler vereceğiz. Sarı kantaron çayı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından da önerilen bir şifalı çaydır. Bu makalemizde Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından verilen çay tarifini de bildireceğiz.

Kantaron Çayı Nasıl Yapılır?

Sarı Kantaron Çayının Demlenmesi

Gerekli Malzemeler

  1. 1 tatlı kaşığı sarı kantaron
  2. 1 su bardağı dolusu su

Sarı Kantaron Çayı Hazırlanışı

Sarı kantaron çayını otun taze olarak kurutulmuş yapraklarından, tohumundan veya kabuğunu kullanarak hazırlayabiliriz. Ülkemizde ise en fazla kurutulmuş yapraklarından yararlanılmaktadır. Sarı kantaron çayını demlemek için uygun bir cezve içine alınan 1 su bardağı dolusu su ocağa alınarak kaynatılır. Su kaynadıktan sonra ocaktan alınarak içine 1 tatlı kaşığı kadar kurutulmuş sarı kantaron yaprakları ilave edilerek cezvenin üzeri kapatılarak 5 dakika kadar demlenmesi için beklenir. Verilen sürenin sonunda kantaron çayı süzüldükten sonra tüketilebileceği gibi bir dilim limon ve bir miktar da bal ilave edilerek de tüketilebilir. Günde 1 bardak bu çaydan içebilirsiniz.

Sarı Kantaron Çayı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Tarifi

Sarı kantaron çayı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından da önerilen bir şifalı çaydır. Bakın İbrahim Saraçoğlu bu çayın tarifini nasıl veriyor;  İki bardak (yaklaşık 300 ml) su kaynatılır. Su kaynadıktan sonra içerisine 1 tatlı kaşığı tepeleme kurutulmuş kantaron bitkisi (kökleri hariç) ilave edilir. Yaklaşık 1 dakika kısık ateşte kaynatılır ve ılımaya bırakılır. Ilıdıktan sonra süzülür. Yudum yudum sadece 1 bardak içilir.

Kantaron Çayının Faydaları

  1. Mutluluk hormonu salgılatıp hafif ve orta derece depresyona şifa olur.
  2. Kadınlarda menopozdan kaynaklanan ruhsal sorunlardan kurtulmak için kantaron çayı iyi gelecektir.
  3. Alkol, sigara, nikotin ve kafein bağımlılıklarının tedavisinde kantaron çayı faydalı olabilir.
  4. Farklı nedenler sonucunda meydana gelen yaralanmaların kişiye vermiş olduğu ağrıların hafifletilmesinde oldukça başarılıdır.
  5. Gece yatmadan önce kantaron çayı tüketiminin gece beynin pineal bezinden melatonin salgısının arttığı bilinmektedir. Bu bakımdan uyku sorunu yaşayanlara yatmadan önce kantaron çayı içilmesi önerilir.
  6. Gece uykusunda altını ıslatma problemi olanlarda da sarı kantaron çayının iyileştirici etkileri olduğu saptanmıştır. Çünkü bu durum genel olarak ruhsal problemlerden dolayı meydana gelmektedir.
  7. Sakinleştirici etkisi sayesinde panik atak gibi rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olur.
  8. Tok tutucu özelliği sayesinde kilo vermekte önemli rol oynar.
  9. Gün içerisinde 1-2 fincan kadar sarı kantaron çayı – özellikle de stresli ve de yorgun hissettiğiniz bir günse – gönül rahatlığıyla tüketilebilir.
  10. Sarı kantaron çayı doğal anti depresan olup Avrupa’ da uzun yıllardır reçete ediliyor. Doktorunuzla da konuşarak akşamları 1-2 fincan demleme çay olarak tüketin.

Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Canan Aksoy kantaron çayı ile ilgili şu bilgiyi veriyor;

Uyku problemi yaşayan, işe sürekli geç kalan ve masa başında uyuklayanlar için ise akşam yemeklerinden sonra tüketilen ‘uyku çayı’ birebir. Bu çayı hazırlamak için bir büyük su bardağı ya da kupanın içine kantaron ve rezeneyi koyup, üzerine sıcak su ilave edin. 3-4 dakika demlenmesini bekleyip süzün ve üzerine limon sıkın. Bu lezzetli çay, hem hazımsızlık probleminizi çözecek hem de gece rahat bir uyku uyumanızı sağlayacaktır.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu tarafından tarifi verilen adet sancısını geçiren kantaron çayı tarifi; Kantaron bitkisinin çayının bir özelliği de âdet dönemlerine bağlı sancıları ortadan kaldırabilme gücüne sahip olmasıdır. İki bardak (yaklaşık 300 ml) su kaynatılır. Su kaynadıktan sonra içerisine 1 tatlı kaşığı tepeleme kurutulmuş kantaron bitkisi (kökleri hariç) ilave edilir. Yaklaşık 1 dakika kısık ateşte kaynatılır ve ılımaya bırakılır. Ilıdıktan sonra süzülür. Yudum yudum sadece 1 bardak içilir. Âdet gününe bir hafta kala başlanır ve âdet başlayana kadar günde bir kez hazırlanıp içilir. En uygun içim zamanı akşam yatağa gitmeden  1 saat öncesidir. İçildiği günlerde sakin ve huzurlu bir uyku imkânı sağlar.

Sarı Kantaron Çayının Zararları, Yan Etkileri Nelerdir?

Yapılan araştırmalarda ciddi yan etkilerinin olmadığı gözlenmiştir. Ancak bu çayın Gastro intestinal sıkıntılar (mide bağırsak sorunları) anksiyetede artış, minör çarpıntılar, ışığa duyarlılık, halsizlik, yerinde duramama, ağız kuruluğu ve baş ağrısı gibi yan etkileri olduğu rapor edilmiştir. Kantaron çayı günlük kullanılan ilaçlarla etkileşime geçip onların etkilerini artırabilir veya azaltabilir. Doktor kontrolü dışında, SSS etkili ilaçlarla ve diğer anidepresanlarla beraber etkinliklerini artırabileceği için kullanılmamalıdır.

Hamilelikte Kantaron Çayı İçilebilir mi?

CEVAP

Beslenme Uzmanı Ve Diyetisyen İrem Başar’ın cevabı:( Sarı kantaron, yeşil çay, karahindiba, ahududu, sinameki, civanperçemi, lavanta, kedi otu, oğul otu, lavanta, anason, ebegümeci, ısırgan, adaçayı, zayıflama çayları gebelikte uzak durmamız gereken besinlerdir)

Hibiskus Çayı, Mekke Gülü Faydaları Hibiskus Çayı Nasıl Yapılır Demlenir? Tıklayınız

Kantaron Yağının Cilde Yüze Faydaları, Kantaron Yağı Yüze Sürülür mü? Tıklayınız

İbrahim Saraçoğlu Zayıflama Çayı, Yağ Yakan Çay Tarifi Bitkisel Zayıflama Tıklayınız