Yağlı egzama, saç derisi başta olmak üzere yağlı cilt üzerinde kaşıntı, kızarıklık, saçta kepek, cilt döküntüsü gibi belirtilere yol açan iltihabik bir cilt hastalığıdır. Yağlı egzamanın diğer isimleri “Seboreik dermatit” ve “Seboreik egzamadır.”
Yağlı egzama, saç derisi başta olmak üzere yağlı cilt üzerinde kaşıntı, kızarıklık, saçta kepek, cilt döküntüsü gibi belirtilere yol açan iltihabik bir cilt hastalığıdır. Yağlı egzamanın diğer isimleri “Seboreik dermatit” ve “Seboreik egzamadır.” Genelde en çok kafa derisini etkiler ancak yüz, üst göğüs ve sırt gibi vücudun yağlı bölgelerinde de bu durum görülebilir.
Yağlı Egzama (Seboreik Dermatit) Neden Olur?
Yağlı egzamanın kesin bir nedeni bilinmemektedir. Fakat doktorlar, durumun meydana gelmesinde etkili olan 2 ana faktörün olduğuna inanıyorlar. İlk faktör, ciltte aşırı yağ üretimi. Ciltte aşırı yağ, cildin kırmızı ve yağlı olmasına sebep olarak tahriş edici olabilir ve bunun sonucunda yağlı egzama ortaya çıkabilir. İkinci faktör ise, ciltteki yağda doğal olarak bulunan bir mantar türü olan Malassezia’dır. Bu mantar türü, cildin normalden fazla olarak yağ üretimine neden olup anormal derecede çoğalabilir. Yağın artan üretimi yağlı egzamaya sebep olur.
Yağlı Egzama Riskini Kimler Taşır?
Doktorlar bazı bireylerde yağlı egzama meydana gelip bazılarında neden meydana gelmediğini net olarak bilmemektedirler. Fakat eğer yakın aile bireylerinizde bu durum varsa hastalığı taşıma riskiniz artar.
Riski arttırabileceği düşünülen diğer faktörler:
Yağlı Egzama (Seboreik Dermatit) Nerelerde Görülür?
Yağlı egzama vücudun yağlı bölgelerinde gelişmeye meyillidir. Çoğunlukla kafa derisini etkiler fakat şu bölgelerde de oluşabilir:
Yağlı Egzama (Seboreik Dermatit) Belirtileri
Yağlı Egzama (Seboreik Dermatit) İçin Hangi Doktora Gidilir?
Yağlı egzama için Cildiye (Dermatoloji) bölümüne gidilir.
Yağlı Egzama (Seboreik Dermatit) Tedavisi
Lokal sitokonazol gibi antifungal ilaçlarla tedavi, yüzde ve vücuttaki yağlı egzama (seboreik dermatit) için ana tedavi yöntemidir.
Kafa derisindeki seboreik dermatiti tedavi etmek için ilaçlı, antifungal veya kepek önleyici şampuan kullanılır. Marketlerde birçok reçetesiz kepek önleyici şampuan bulunur. Bu şampuanları kullanmak için, şampuanı kafa derinize nazikçe masaj yaparak uygulayın. 10 dakika kafanızda tutun ve iyice durulayın. Bu kesinlikle kepekten veya pullu deriden kurtulmanıza yardımcı olur.
Yağlı Egzama (Seboreik Dermatit) Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Aloe vera
Aloe vera, anti-inflamatuar özelliğe sahip olan bir bitkidir. Araştırmalar, özünün seboreik dermatiti iyileştirmede etkili olduğunu göstermektedir. Aloe vera bitkisinin bitki satan yerlerden veya internetten satın alabilirsiniz. Yapmanız gereken şey alo vera yapraklarını uzunlamasına kesmek, bu yaprakların içindeki jeli her gün yağlı egzama olan bölgeye uygulamaktır.
Çay ağacı yağı
Çay ağacı yağının anti bakteriyel, antifungal ve anti-inflamatuar yararları, seboreik dermatit için ideal bir tedavidir. Çay ağacı yağı oldukça güçlüdür. Kafa derinize uygulamadan önce hindistancevizi yağı veya zeytinyağı ile seyreltmeniz gerekir. Seboreik dermatitiniz için 8-12 damla çay ağacı yağınızı hindistancevizi yağı, zeytinyağı veya su ile karıştırarak kullanın. Bu tedavi seboreik dermatitin iyileşmesine yardımcı olur ve kafa derinizdeki pullu cildin iyileşmesini sağlar ve kaşıntıyı azaltır.
Antifungal Yiyecekler
Antifungal gıdaların diyete dahil edilmesi seboreik dermatitin doğal tedavisinin önemli bir parçasıdır. Zerdeçal, kekik, zencefil, turp, adaçayı, hindistancevizi yağı ve zeytinyağı bu gıdalara örnektir. Bu gıdalar mantarın çoğalmasını engeller ve böylece bu hastalığı doğal yoldan iyileştirmeye yardımcı olur.
Elma Sirkesi
2 yemek kaşığı elma sirkesini küçük bir miktar oksijenli suyla karıştırın. Kafa derinize ve saçlarınıza bu karışımla masaj yapın, 20 dakika kadar bekletin. Sonra hafif bir şampuanla birlikte yıkayın. Bu yöntemi, sonucu en iyi şekilde almak için ardışık günlerde uygulayın.
Çemen Tohumları
İki çorba kaşığı çemen tohumunu yaklaşık altı saat boyunca bir kase suya batırın. Ondan sonra, tohumları macun kıvamına gelene kadar ezin. Bu macuna yaklaşık 2 çay kaşığı limon suyu ekleyin. Bu karışımı kafa derinize uygulayın ve yarım saat bekletin. Ardından saçınızı ve kafa derinizi ılık suyla yıkayın.