Her gün yediğimiz, yemeklerde kullandığımız bir çok sebzenin aslında meyve olduğunu biliyor musunuz? Bitkinin tohumunu içerisinde bulunduran her şey bilimsel olarak meyve olarak kabul ediliyor. Bitkinin yenilen sap, yaprak, kök gibi kısımları ise sebze grubuna dahil ediliyor. Peki, yıllardır sebze zannettiğimiz meyveler hangileri? Liste şaşırtacak kadar uzun…
Bitkiler sınıflandırılırken, tozlaşmaları, döllenmeleri ve tohum taşımaları gibi birçok kritere göre sınıflandırılıyor. Meyve mi sebze mi olduğunu da bu bilimsel kriterler belirliyor.
Meyve tanım olarak çiçekli bitkilerin çiçek kısmındaki dokuların üremesiyle meydana gelen yiyeceklerdir. Dolayısıyla meyve dediğimiz zaman genellikle aklımıza hemen ağaçlar gelir. Çiçeklenme, döllenme ve son aşama olarak meyveler oluşur. Meyvelerin içerisinde, meyve şekeri ve posa bulunur.
Sebze kısaca, bir bitkinin meyvesi haricinde yenilebilen kısımlarının tamamına denir. Havuç, lahana, brokoli, patates ve ıspanak gibi bitkiler sebzelere örnektir. Meyve ve sebzelerin ayrılmasındaki en önemli etken meyvelerin genel olarak tatlı bir tada sahip olması, sebzelerin ise her birinin şekersiz ve farklı tada sahip olmalarıdır. Fakat birçok sebze, sanılanın aksine sebze kategorisine değil meyve kategorisine giriyor.
AVOKADO
Avokada genellikle sabah kahvaltılarında, tatlı ve tuzlu yemeklerde tüketilse de aslında tek çekirdekli meyveler grubunda yer alıyor. Hatta avokado dutgiller familyasına ait bir meyve… Evet, yanlış duymadınız!
BAL KABAĞI
Bal kabağı, çorbalardan yemeklere, tatlılardan tuzlulara kadar birçok tarifin içerisinde yer alıyor. İçerisinde kalsiyumdan demire kadar birçok vitamin ve mineral bulunduran bu bitkide, meyveler grubuna dahil.
BAMYA
Sağlığa olan faydalarıyla bilinen bamyanın, kızartması, yemeği ve kavurması yapılıyor. Özellikle yaz aylarında sofraları süsleyen bu bitki sebze değil meyve. İçerisinde çekirdeklerini barındırdığı için meyve kategorisine giriyor.
BEZELYE
Bezelye fasulyeye benzer yapısıyla içerisinde tohumları olan bir meyve. Pilavların, yemeklerin ve salataların içerisine kattığımız kısım ise bezelyenin tohumları…
BİBER
Tüm biber türleri bilimsel olarak, kendi tohumlarını içlerinde taşıdıkları için meyve grubuna dahil ediliyorlar. Patlıcangiller familyasına ait olan biberlerin acı olanları bile meyve kategorisinde…
DOMATES
Türk mutfağındaki bir çok yemeğin tamamlayıcısı olarak kullanılan domates, çorbasından salatasına kadar birçok tarifte ana malzeme olarak yer alıyor. Çekirdeklerii içerisinde taşıdığından dolayı sebze değil meyve olarak sınıflandırılıyor.
KABAK
Kabak da domates gibi çekirdeklerini içerisinde taşıdığından dolayı meyve kategorisine giriyor. Yaz aylarında bolca tüketilen bu meyve içerisinde potasyum, kalsiyum, fosfor ve demir gibi bir çok vitamin ve mineral barındırıyor.
LİMON
Limonun meyve olduğu genel olarak bilinse de hala yemeklere sıkıldığı ya da ekşi tada sahip olduğu için sebze zannedilebiliyor. Limonda tıpkı mandaline ve portakal gibi turunçgillerden bir meyve…
MISIR
Mısır tahıl grubundan bir yiyecek olsa da, ne sebze ne de meyve kategorisine giriyoe. Mısırın dışında bulunan tohumları genellikle kurutularak tüketildiği için mısır da kuru meyve olarak sınıflandırılıyor.
PATLICAN
Patlıcan Türk mutfağında sevilerek tüketilen bitkilerden biri. Kızartması, yemeği, salatası , kıymalısı, sebzelisi ve közlenmiş olarak ana yemek ya da meze olarak tüketiliyor. Yüzyıllardır sebze olarak düşündüğümüz bu bitki de aslında bir meyve.
SALATALIK
Salatalık da tıpkı domates gibi tohumlarını kendi içerisinde barındırdığı için meyve grubuna giriyor. Genellikle çiğ olarak tükettiğimiz bu meyve Asya mutfağında pişmiş olarak da tüketiliyor.
TAZE FASULYE
Taze fasulye, tıpkı bezelye gibi meyve kategorisine giriyor. Taze fasulyenin içerisindeki fasulyeler ise tohum olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla yediğimiz kuru fasulye, barbunya gibi yemekler aslında meyve tohumlarından yapılan birer yemek…
ZEYTİN
Kahvaltı sofralarımızın biricik eşlikçisi zeytin de sebze olarak değil, meyve olarak sınıflandırılıyor.