Vücudumuza faydalı olan besinlerle sağlıklı bir yemek yapmak isteyen kimselerin farkında olmadan yapacakları bazı haşlama yöntemindeki hatalar o besindeki tüm faydayı öldürebiliyor. Peki sebze ve meyveleri nasıl haşlamak gerekir?
Pişirme yöntemleri arasında en sağlıklısı olarak bilinen haşlama türü, sebze ve meyvelerin besin değerini koruduğu takdirde faydalıdır. Birçoğumuz besinlerin içerisindeki vitamin ve mineral değerlerini kaybetmemek adına sebze yemeklerinş pişirirken bunu haşlayarak gerçekleştirsek de dikkatsizce ya da bilinçsizce yapmış olacağımız hatalar, sebzelerin neredeyse tüm yararlı etkisini yerle bir edebiliyor.
İşte haşlama usulü ile yemek pişirirken dikkat etmeniz gerekenler…
Haşlanarak yenen tüm besinler günün en faydalı ve tok tutucu öğününü oluştursa da her gıdanın kaynatılıp tüketilmesi uygun olmadığı gibi, kaynatılacak olan besinlerde de bazı durumlara dikkat edilmelidir. Doğru tekniklerle gerçekleştirilen haşlama işlemi sağlık dostu gıdalara dönüşür iken yiyecekleri yanlış bir şekilde haşlamak o gıdanın tüm besin değerlerini kaybetmesine sebep olabilir.
Bu anlamda bakıldığında haşlama tekniğinde en yaygın yapılan hata; sebzelerin aşırı derecede haşlanmasıdır. Sebzeleri pişirirken yapılan diğer yanlış davranışlardan birisi de her sebzeye ayrı bolca su içinde haşlamaktır. Her sebze ya da meyvenin kendine has bir su kapasitesi bulunur ve pişme sırasında kimi gıdaların suyu daha fazla alınabilir. Bunu göz ardı etmeden su ilavesinde bulunmak önemlidir.
Sağlık açısından yararlı sebzeler tüketilebilmesi için kaynamış suda yalnızca birkaç dakika pişirmek yeterli olacaktır. Bu kısımdan sonra pişirmeye devam etmek sebzeyi de parçalayacaktır. Haşlama yönteminde elde edilmesi istenen asıl gaye; sebzelerin biraz yumuşayacak kıvamda olması, faydası ve lezzetini kaybetmemesidir.