Yaz mevsiminin en sulu ve en tatlı meyvelerinden biri de istisnasız şeftalidir. Birçok kişi tarafından severek tüketilen şeftali, hoş kokusuyla kişiyi cezbeder.
Yaz mevsiminin en sulu ve en tatlı meyvelerinden biri de istisnasız şeftalidir. Birçok kişi tarafından severek tüketilen şeftali, hoş kokusuyla kişiyi cezbeder. Tam bir şifa kaynağı olan şeftali vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Yaz mevsiminin sevilen meyvesi şeftali, içerdiği zengin besin değerleri sayesinde kalp hastalığı, böbrek hastalığı gibi birçok hastalığa şifa sağlamaktadır.
Şeftali Hangi Mevsimde Yetişir?
Şeftali yaz mevsiminin tatlı meyvelerindendir. Haziran, Temmuz aylarında hasadı yapılan şeftali, aynı zamanda bu aylarda satışa çıkarılır. Şeftalinin en güzel olduğu zaman ise Temmuz ayıdır. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında pazar tezgahlarında ve marketlerin meyve reyonlarından şeftali satın alabilirsiniz.
Yaz aylarında satışa sunulan şeftali, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir meyvedir. İçerisinde A, C, E, K vitaminleri, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, çinko ve bakır yönünden oldukça zengin olan şeftali çok şifalı bir meyvedir.
Şeftalinin Sağlığa Muhteşem Faydaları
Sindirimi Kolaylaştırır
Şeftali besin değeri yönünden oldukça zengin bir meyvedir. İçerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller sayesinde sindirim sistemini güçlendirir. Aynı zamanda şeftalinin içerisinde bulunan lif, kişide kabızlık şikayetine de çözüm olmaktadır.
Antioksidan Kaynağıdır
Vitamin ve mineral bakımından zengin olan şeftali çok güçlü antioksidan kaynağıdır. Antioksidan özelliği sayesinde vücut direncini arttırır ve hastalıklara karşı vücudu muhafaza eder.
Cilt İçin Çok Faydalıdır
Cilt sağlığı için A ve C vitamini çok önemlidir. Şeftalinin içerisinde de A ve C vitamini bulunur. Şeftali bu vitaminler sayesinde cilde nem kazandırır, canlılık ve parlaklık kazandırır. Aynı zamanda yüksek C vitamini içerdiğinden dolayı da ciltteki kırışıklıkları en aza indirerek, cilt dokusunu onarır.
Böbreklere İyi Gelir
Aynı zamanda içerdiği besinler sayesinde böbreklere iyi gelerek, böbrek rahatsızlıklarına şifa olur. Böbreklerde oluşan taş ve kumun dışarıya kolayca atılmasına yardımcı olur.
İdrar Söktürücüdür
Şeftalinin idrar söktürücü özelliği vardır. Aynı zamanda kişide bağırsak kurtları var ise, bağırsak kurtlarını kolay dökmesine yardımcı olur.
Kanser Önleyicidir
Şeftalinin içerisinde bulunan besinler, kanser hücreleriyle savaşır. Şeftali, kanser hastalığını önler ve kanser hücrelerinin vücuda yayılmasını engeller.
Kilo Vermeye Yardımcıdır
Şeftali, tok tutan bir meyve olup düşük kalorili meyveler arasında da yer alır. Şeftali tok tuttuğundan dolayı kilo vermeyi de kolaylaştırır.
Ağız Kokusunu Giderir
Şeftali güzel kokusu ve hoş tadının yanı sıra, tüketildiğinde ağızdaki kötü kokuyu giderir. Ayrıca diş ve diş eti sağlığını da korur.
Kolestrolü Dengeler
Şeftali içerisindeki fenolik bileşikler sayesinde kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Aynı zamanda kolesterolü dengede tutar.
Kalp Sağlığını Korur
Antioksidanlar yönünden zengin olan şeftali, damarlardaki kanı temizleyerek kan akışını dengede tutar. Bu sayede kalp hastalıklarına yakalanma riskini en aza indirir.
Kan Şekerini Düzenler
Şeftalinin içerisinde yüksek oranda potasyum bulunur. Potasyum ise kan basıncını düşürmeye yardımcı olan bir mineraldir. Aynı zamanda potasyum kan şekerini düzenler ve vücuttaki sıvı oranını dengeler.
Krampları Azaltır
Vücutta potasyum eksikliği kaslarda kramplara neden olabilir. Şeftali de potasyum bakımından zengin olduğu için düzenli şeftali tüketerek vücuttaki potasyum seviyesini çoğaltmak mümkündür.
Sinirleri Yatıştırır
Şeftali muhteşem kokusuyla ve içerdiği besinler sayesinde sinirleri yatıştırır ve aynı zamanda daha rahat uyku uyumasına yardımcı olur.
Göz Sağlığını Korur
Şeftali içerisinde bulunan lutein ve zeaksantin özelliği sayesinde göz sağlığını korur.
Şeftalinin Zararı Var Mıdır?
Yaz mevsiminin sevilen meyvesi şeftalinin, sağlığa bir zararı yoktur. Fakat aşırı tüketildiğinde hassas cilde sahip olanlarda alerjik reaksiyona sebep olabilir.
Şeftali idrar söktürücü özelliğe sahip olduğundan idrar yollarında problem olan kişilerde bazı sorunlara neden olabilir.
Aynı zamanda şeftali yüksek oranda potasyum içerir. Bu nedenle böbrek hastalarının tüketirken aşırıya kaçmamaları yahut hekime danışarak tüketmeleri gerekir.
Şeftali Besin Değeri Nedir?
1 adet (150 gr) Şeftali;
Kalori 60 kcal
Karbonhidrat 14,3 g
Yağ 0,40 g
Lif 2,25 g
Protein 1,38 g
Kolesterol 0 mg
A Vitamini 490 IU
C Vitamini 10 mg
Kalsiyum 9 mg
Sodyum 0 mg
Demir 0,40 mg