Şekeri bırakınca vücudumuzda neler olur? Şeker yerine ne tüketebiliriz? 

20 Ağustos 2024
0 Yorum
sekeri birakinca vucudumuzda neler olur seker yerine ne tuketebiliriz

İşlenmiş rafine şekerin vücudumuza faydadan çok zararı var. Diyabetten kalp hastalıklarına kadar birçok sağlık probleminin temelinde şeker tüketmek yer alıyor. Günlük hayatta yaşanılan yorgunluk, şişkinlik ve baş ağrısı gibi sorunlar dahi şeker tüketmekten dolayı oluşuyor. Peki şekeri bırakırsak ne olur? Vücudumuzda ne gibi değişiklikler meydana gelir? Şeker yerine neler tüketebiliriz? İşte şekeri bıraktıktan sonra vücudumuzda olan değişiklikler…

Pasta, kek, çikolata, tatlı, şekerleme, çay ve kahve gibi neredeyse her şeyin içerisinde kullanılan rafine şeker, hayatımızın her alanına etki ediyor.

Kilo almadan hızla yaşlanmaya, yorgunluktan diyabete kadar birçok sağlık sorununun önünü açıyor. Bağımlılık yapıcı özelliği olduğu için birçok kişi hayatından şekeri kolaylıkla çıkartamıyor.

Peki şekeri bıraktıktan sonra vücutta neler olur? Şeker yerine ne kullanabiliriz?

İşte detaylar…  

ŞEKERİ BIRAKINCA VÜCUTTA NELER OLUR? 

Şekeri bırakmak ilk günden itibaren vücutta birçok olumlu değişimin meydana gelmesini sağlar. Bununla beraber şekeri bıraktıktan sonra geçen ilk günler, en zor günlerdir. Günlük olarak şeker tüketmeye alışmış olan vücutta, enerji düşüşü meydana gelebilir. İlk birkaç gün boyunca baş ağrısı, yorgunluk, ishal ve tatlı krizi gibi semptomlar yaşayabilirsiniz. 

Şekeri bıraktıktan sonraki gün tatlı krizleri yaşasanız bile, vücudunuzun düzelmeye başladığını unutmamalısınız. Şekeri bıraktıktan sonra vücudunuzdaki enerjinin arttığını hissedeceksiniz.

Vücut enerjisini şekerden almadığı için yağ yakmaya başlayacak ve sadece birkaç gün içerisinde şişkinlik ve ödem gibi sorunların azaldığını göreceksiniz. 

1 HAFTA ŞEKER KULLANMAYINCA VÜCUTTA NELER OLUR?

  • Şeker tüketmeyi kestikten sonra vücuttaki insülin seviyesi normale döner ve iyileşmeler başlar.
  • Şeker tüketmek hormon seviyesini olumsuz olarak etkilediği için şekeri bıraktıktan sonraki ilk hafta hormonlar normal seviyelerine geri döner. 
  • Şeker kaynaklı vücutta oluşan şişkinlikler inmeye başlar. 
  • Özellikle yüzde oluşan şişkinlik azalır ve cilt yapısında değişimler meydana gelir.  

 

fghgfhjgj

2 HAFTA  ŞEKER KULLANMAYINCA VÜCUTTA NELER OLUR?

  • Şekeri bıraktıktan 2 hafta sonra yüz ve karın bölgesindeki şişlik tamamen iner. Bel bölgesindeki yağlar erimeye başlar ve incelmeler görülür.
  • Göz sağlığında iyileşmeler yaşanır ve gözler eskisine oranla daha iyi görmeye başlar. 
  • Özellikle şeker tüketen kişilerde gece tuvalete gitme isteği oluşur. Şekeri bıraktıktan iki hafta sonra geceleri tuvalete gitme isteği azalır. 
  • Vücutta şeker yerine yağ yakımı başladığı için, daha enerjik ve canlı olunur.
  • Daha az atıştırma ve acıkma hissi gelir. 
  • Şeker vücutta su depolamaya neden olur. Böylelikle şişkinlik ve ödemin kaynağıdır. Şekeri bıraktıktan iki hafta sonra ödemler azalmaya başlar ve hızlı şekilde kilo verilir. 
  • Ciltte oluşan yağlanma ve şişkinlik gibi sorunlar ortadan kalkar.

3 HAFTA ŞEKER KULLANMAYINCA VÜCUTTA NELER OLUR?

  • Şekeri bıraktıktan üç hafta sonra, kan şekeri düzenli bir seviyeye gelir ve enerji için vücut şeker yerine yağ yakar. Böylelikle daha enerjik hissedilir. 
  • Şeker tüketimi yüksek tansiyonun sebeplerinden biridir. Dolayısıyla şeker tüketmeyi bırakınca tansiyon değerleri de düşer ve dengelenir.  
  • Vücutta oluşan karıncalanma ve uyuşma gibi hisler azalır.
  • Vücutta oluşan ödemler atılır.
  • Anksiyetenin sebeplerinden biri olan şeker tüketimi, kortizol artışına sebep olur. Böylelikle daha fazla stres ve anksiyete durumları yaşarız. Şekeri bıraktıktan 3 hafta sonra anksiyetenizin azaldığını fark edeceksiniz. 

 

hghjgkhk

1 AY ŞEKER KULLANMAYINCA VÜCUTTA NELER OLUR? 

  • Şekeri bıraktıktan 1 ay sonra fark edilen en büyük değişiklik ciltte meydana gelir. Cilt parlaklığı artar ve cilt sorunları azalmaya ve birçoğu da ortadan kalkmaya başlar. 
  • Bağırsaklar düzenli olarak çalışmaya başlar ve midede meydana gelen şişkinlik tamamen gider.
  • İnsülin direnci normale döner ve tatlı isteğiniz azalır. 
  • Enerji seviyenizde artış olur ve özellikle yemeklerden sonra gelen uyku isteği azalır.
  • Şekeri bıraktıktan 1 ay sonra, vücut enerjisini yağ yakarak aldığı için kilo verilir. 
  • Vücutta yağlanmanın en çok olduğu yerlerde incelmeler meydana gelir. 

ŞEKER YERİNE NE KULLANILABİLİR?

Şekeri bıraktığınızda olası tatlı krizleri ile başa çıkmak için kullanabileceğiniz birçok doğal tatlandırıcı var. Hem doğal olmaları hem de kan şekeri seviyesinin yavaş yavaş yükselmesini sağladığı için bu gıdaları güvenle tüketebilirsiniz:

BAL

Bal, doğal tatlandırıcılar arasında en çok bilinen bir besindir. Tatlı olmasının yanı sıra birçok vitamin ve mineral içerir. Balı hem kahvaltılarda hem de şekersiz tatlı tariflerinizde kullanabilirsiniz.

AKÇAAĞAÇ ŞURUBU

Akçaağaç şurubu da tıpkı bal gibi doğal bir şeker kaynağıdır. Kan şekerinin yavaş yavaş yükselmesini sağlar ve antioksidan özelliği vardır. Akçaağaç şurubunu da kahvaltılarda ve şekersiz tatlılarınızın içerisinde rahatlıkla tüketebilirsiniz. 

fhfghjjk

AGAVE ŞURUBU

Agave şurubu bir kaktüs türünden elde edilen tatlı bir besindir. Görüntüsü bala benzese de tadı bal kadar tatlı değildir. Şeker hastalarının agave şurubu kullanmaları önerilir. 

PEKMEZ 

Pekmezler meyvelerden elde edilen şekersiz fakat tatlı gıdalardan biridir. Neredeyse her meyvenin pekmezi yapılabilir. Ülkemizde en çok yapılan pekmez türleri: elma, armut, hurma, dut, üzüm ve eriktir. İçerisinde birçok vitamin, kalsiyum ve potasyum gibi mineral vardır. 

MEYVE 

İşlenmiş rafine şeker tüketmeyi bıraktığınızda, tatlı yemek istediğinizde yararlanabileceğiniz en sağlıklı besinlerden biri meyvelerdir. Birçok meyve kan şekerini yavaşça yükseltir ve tatlı krizleriyle mücadele etmenize yardım eder.

Meyvelerin içerisinde bulunan vitamin, mineral ve antioksidanlarla hem daha sağlıklı hem de tatlı öğünler geçirebilirsiniz.