Gündelik yaşantı içerisinde pek çoğumuzun hayatında bir kere de olsa başına gelen ses kısıklığı, genelde geçici olarak yaşanan bir durum olsa da oldukça rahatsızlık verici bir durumdur. Boğazda kuruluk ya da kaşıntı hissiyatı ile beraber sıklıkla rastlanabilen bir durum olan ses kısıklığı özellikle de işi gereği yüksek sesle konuşmak durumunda olan öğretmenlik mesleğinde ya da sürekli sesiyle bir şeyler ortaya koymaya çalışan şarkıcı gibi meslek gruplarında karşılaşılmaktadır. Sesin olduğundan daha fazla zorlandığı anlarda gelişen ses kısılması; titrek, boğuk, zayıf ve pürüzlü bir ses olarak karşımıza çıkarken bu şikayet genelde ses tellerindeki bir problemden kaynaklanır.
Ses kısılmasının sebebi hastalıktan kaynaklanmasa da ana sebeplerinden olan larenjit ve boğazda meydana gelen tahrişi gidermek için evde bazı yöntemler uygulanabilir. Peki ses kısıklığına ne iyi gelir?
Bir sabah uyandığınızda sesinizin normal zamanlardakinden çok daha farklı olduğuna şahit olabilirsiniz. Çoğu zaman kendiliğinden geçebilen bir durum olsa da bu durumun meydana gelmesindeki asıl etken çoğunlukla ses tellerindeki bir problemden kaynaklanmasının yanı sıra bir de gırtlak bölgesindeki enfeksiyonlarla bağlantılı olabilmektedir.
Ses tellerinde iltihaplanma, boğaz ağrısı ve kuru öksürük gibi bulgular sonucunda ortaya çıkan ses kısıklığına sebep olan etkenleri sıralayacak olursak şöyle maddeleyebiliriz:
Larenjit ve faranjit gibi enfeksiyon çeşitlerinde ses tellerini direkt olarak etkileyerek ses kısılması görülebilir. Bu gibi enfeksiyonlar çoğunlukla bakteriyel ya da viral sebeplerden kaynaklanmakla beraber boğazda iltihaplanma ile kendini gösterir.
Meydana gelen enfeksiyonun etkisiyle ses telleri şişebilir, bu durum da sesin çıkışını güçleştirir.
Uzun süreli konuşma ya da şarkı söylemek gibi ses tellerini zorlayıcı hareketler ses kısıklığına sebep olabilir. Bu gibi durumlarda, ses tellerinin dinlendirilmesi önerilmektedir.
Toz, polen gibi alerjen etkiler boğazda iltihaplanma ve tahrişe sebep olabilir. Alerjen sebeplerden kaynaklı görülen ses kısıklığı özellikle de mevsimsel alerjilerde sıklıkla rastlanabilmektedir.
Zararlı alışkanlıklardan biri olan sigara dumanı ve alkol gibi kötü alışkanlıklar, ses tellerini kurutarak sesi yıpratarak zarar verir. Dolayısıyla zararlı alışkanlıklardan olan sigara ve alkol kullanımı, ses sağlığı için çok büyük bir risk faktörüdür.
Tüm bunlara rağmen 10 günden fazla uzun süren kalıcı ses kısıklığı ne yapılırsa yapılsın bir türlü geçmiyorsa; altta ciddi bir tıbbi durum yatabileceğinden tıbbi yardım geciktirilmemelidir.
Boğazda hissedilen ağrıya bir de tahriş sorunu eşlik ediyorsa; hem boğaz ağrısı hem de ses kısıklığının düzelmesi için ılık tuzlu su ile gargara yapılabilir.
Bunun için 1 su bardağı miktarında ılık suya yarım çay kaşığı tuz eklenerek gargara karışımı hazırlanır. Yudumlar eşliğinde boğazda rahatlık hissedilebilir.
Ortamda bulunan kuru bir havayı solumak boğazda tahrişe yol açarak ses tellerinin iltihaplanması ile sonuçlanabilir. Özellikle de kışın kalorifer peteklerinin yandığı evlerdeki kuru hava ortamı bunun için oldukça müsaittir.
Boğazdaki ağrının önüne geçmek için boğaz pastili kullanmak; ağrıyı hafifleterek, boğazı nemlendirir ve öksürüğün azalmasında etkilidir. İçerisinde ballı, limonlu, yeşil çay veya ekinezya bulunduran pastiller ses kısıklığına iyi geldiği bilinmektedir.
Hem sağlık için hem de boğazda meydana gelen tahriş ya da ağrıyı yok etmek için uygulayabileceğiniz en etkili yöntemlerden birisi de elma sirkesidir. Ses kısılması için antimikrobiyal özelliklere sahip olan elma sirkesini hiç süzmeden 1 çay bardağı kadar suya 1-2 yemek kaşığı kadar sirke ekleyip bir çay kaşığı kadar bal ilave edilerek hazırlanan karışımı gün içerisinde 2-3 kez tüketebilirsiniz.
Tahrişlenme ya da ses kısıklığı görülen kimselere doğal tedavi yöntemi olarak önerilebilecek bitki çaylarından olan ballı papatya çayını ılık bir halde içmek boğazda rahatlama sağlayacaktır.