Sifiliz Nedir? Frengi Testi Frengi Hastalığı Görselleri Tedavisi İlaçları

17 Kasım 2017
0 Yorum
sifiliz nedir frengi testi frengi hastaligi gorselleri tedavisi ilaclari

Sifiliz olarak da bilinen Frengi hastalığı ‘Treponema pallidum’ bakterisinin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Frengi hastalığı, gebelikte

Sifiliz olarak da bilinen Frengi hastalığı ‘Treponema pallidum’ bakterisinin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Frengi hastalığı, gebelikte, frengi hastası hamile kadından fetüse de geçebilir. Basit bir kan testi ile frengi hastalığının teşhisi koyulabilir. Frengi belirtileri enfeksiyona yakalandıktan sonra 2-3 ay içinde ortaya çıkar. Frengi önlenebilen bir hastalıktır ve erken evrelerinde kolayca tedavi edilebilir. Bu hastalık heteroseksüel, eşcinsel ve biseksüel gibi sapkın ilişki yaşayanlarda daha yaygın olarak görülür.

Frengi Belirtileri Nelerdir?

Frengi farkedilemezse ve derhal tedavi edilmezse yıllarca vücuda kalabilen bir enfeksiyondur. Frengi belirtileri enfeksiyonun evresine bağlı olarak değişir.

Frenginin 4 ana evresi şöyledir;

  1. Birinci evre frengi (Primer Sfiliz)
  2. İkinci evre frengi (Sekonder Sfiliz)
  3. Latent evre frengi (Gizli Dönemdeki Sfiliz)
  4. Üçüncü evre frengi (Tersiyer Sfiliz)

Birinci Evre Frengi (Primer Sfiliz) Belirtileri

Frenginin ilk belirtileri enfeksiyona yakalandıktan sonraki iki ila üç ay arasında ortaya çıkacaktır. İlk belirti frengi çıbanıdır. Bu çıbanlar küçük boyutlardadır ve, ağrıya neden olmaz. Çıbanlar cinsel organda, vajina içinde, anüs çevresinde, ağızda meydana gelir. Bir kaç hafta içinde frengi çıbanları geçer ancak bu durum hastalığın da iyileştiği anlamına gelmez. Frenginin ikinci aşamasına geçmeye hazır olduğu anlamına gelir.

İkinci Evre Frengi (Sekonder Sfiliz) Belirtileri

Frengi hastalığı 1. evrede tedavi edilmezse hastalık ilerleyip birincil evreden, ikinci evreye geçer. Bu aşamada, frengiye neden olan bakteri vücuda yayılır ve çeşitli belirtilere neden olur. Semptomlar, frengi çıbanının (şankr)çıkmasından altı hafta sonra görülmeye başlar. İkinci evre frengi belirtileri şunlardır;

Ciltte döküntü ve kızarıklıklar. Bu döküntüler genellikle avuç içlerinde, ayak tabanlarında ve makat çevresinde görülür.  Bu döküntüler kaşıntı yapmaz ve bu döküntülere dokunmak başkasına virüsün bulaşmasına neden olabilir.

  1. Halsizlik, bitkinlik, çabuk yorulma
  2. Yüksek ateş
  3. Baş ağrısı
  4. İştahsızlık
  5. Vücutta ağrı
  6. Grip benzeri semptomlar
  7. Bölgesel saç dökülmeleri
  8. Boğaz ağrısı
  9. İstemsiz ani kilo kaybı
  10. Boğaz ağrısı
  11. Eklem ağrısı
  12. Lenf bezlerinde şişme
  13. Vücudun farklı yerlerinde beyaz lekeler.

Tedavi edilse de edilmese de 2. evredeki frengi belirtileri de bir süre sonra geçecektir. Ancak tedavi edilmediği takdirde hastalık 3. evreye sıçrayacaktır.

Latent evre frengi (Gizli Dönemdeki Sfiliz)

Frengi hastalığının üçüncü evresi Latent evre frengi (Gizli Dönemdeki Sfiliz) denir. Bu evrede, 1. ve 2. evredeki belirtiler ortadan kalkar ve bu aşamada hastalığa dair belirgin herhangi bir belirti görülmez. Bu durum frengi hastalığının geçtiği anlamına gelmez, enfeksiyon hâlâ vücuttadır, bu aşamada enfeksiyon yalnızca kan testi ile tespit edilebilir. Tedavi edilmediği müddetçe hayat boyu Frengi hastalığı ile yaşarsınız.

Üçüncü Evre Frengi (Tersiyer Sfiliz) Belirtileri

Enfeksiyonun son aşaması 3. evre frengidir. Frengi tedavisi görmeyenlerin yaklaşık yüzde 15 ila 30’u bu aşamayı görürler. Üçüncü frengi evresine erişmek için enfeksiyon 2-20 yıl arasında (nadir durumlarda 50 yıl kadar) sürebilir. Bakteriler kemiklerde, sinir dokularında, ciltte, karaciğerde, kalpte ve arterlerde çoğalmaya başlar, tüm vücuda yavaş yavaş hasar verir ve lezyonlar oluştururlar. Santral sinir sisteminin lezyonları nörolojik bozukluklara neden olabilirken, kalpteki lezyonlar aorta ve kalp kapakçıklarına ciddi hasara yol açar. Tersiyer sifiliz körlüğe, zihinsel sorunlara, hafıza kaybına,yumuşak doku ve kemiğin tahrip edilmesine, inme veya menenjit gibi nörolojik bozukluklara kalp hastalığına,beyin veya omurilik enfeksiyonuna sağırlığa, felç, kalp yetmezliği ve hatta ölüm neden olabilir.

Frengi Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Frengi belirtileri taşıyorsanız mümkün olan en kısa sürede doktora gidin. Doktor sizden kan veya idrar örneği alacak, ayrıca kapsamlı fizik muayene yapacaktır. Şayet boğaz ağrısı da yaşıyorsanız, doktorunuz frengi bakterilerinin varlığını tespit için boğazdan tükürük örneği de alacaktır.

Frengi Nasıl Bulaşır?

Frengi vajinal, anal veya oral cinsel ilişki ile bulaşır. Frengi hastası gebe kadından bebeğine de hastalık bulaşabilir. Frengi, tuvaletlerden, kapı kollarından, yüzme havuzlarından, frengi hastasının giysilerinden, ortak eşya kullanımından bulaşmaz.

Frengi Hastalığı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Frengi hastalığı için Üroloji doktoruna gitmelisiniz.

Frengi Hastalığının Tedavisi

Frengi hastalığı erken dönemlerinde antibiyotikler ile kolaylıkla tedavi edilebilir. Tedavi ile frengi mikrobu ölür ve daha ileri yıkımlara sebep olması engellenmiş olur. Ancak halihazırda bir harabiyete neden olduysa, antibiyotikler bunu tedavi edemez. Frengi hastalığı başlangıç aşamasında ise tedavisi ortalama 2-3 ay sürer. İleri aşamalarda ise 1.5-2 yıl tedavi uygulanabilir. Frengi tedavisi gören kişinin yarası tamamen düzelene kadar cinsel ilişkide bulunması yasaklanır. Bu kişilerin birlikte oldukları diğer kişileri uyararak frengiyle ilgili testlerin yapılmasını ve gerekirse tedavi olmalarını sağlaması gerekir. Frengi olmak hastalığın tekrar oluşmasını engellemez. Başarılı bir tedaviden sonra bile hastalık yeniden bulaşabilir. Hastalar tedavi edildikten sonra enfeksiyonun tamamen geçip geçmediğini garantilemek için üç, altı, 12. ve 24. aylarda hastadan kan ve idrar örnekleri alınıp gözlem altında kalmalıdır.

Frengi Tedavisi İçin Doktor Önerileri

Frengi ciddi bir sağlık sorunudur. Enfeksiyon geçene kadar antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. Size bildireceğimiz doğal tedaviler, frengi belirtilerinin geçmesine ve frengi tedavisinde kullanılan ilaçların neden olduğu yan etkilerinin etkisiz hale gelmesine yardımcı olacaktır;

Yoğurt Yiyin

Frengi tedavisinde kullanılan antibiyotikler sindirim sisteminizdeki iyi bakterileri öldürmekle kalmaz, aynı zamanda bağırsaklardaki faydalı bakterileri de öldürürler. Yoğurtta bulunan faydalı bakteriler hem bağışıklık sisteminizi güçlendirir hem de antibiyotiklerin yok ettiği faydalı bakterileri tekrar kazanmanızı sağlar.

İyi Beslenin

Vücudunuz Frengi gibi ciddi bir enfeksiyonla savaşırken beslenmenize çok dikkat etmek zorundasınızdır. Tedavi boyunca bol sebze ve meyve yemek bağışıklığınızı güçlendirip hastalığı çabuk atlatmanıza yardımcı olacaktır.

Epsom Tuzu

İngiliz tuzu olarak da bilinen epsom tuzu  mineral açısından zengin içeriği sayesinde Frengi hastalığının neden olduğu eklem ve kas ağrılarını, iltihabı gidermeye yardımcı olur. Küveti ılık-sıcak arası su ile doldurup içine 2 bardak Epsom tuzu ile karıştırın. Bu suyun içine girin. Her gün buna devam edin.

Yürüyüş Yapın

Hareketli bir yaşam, vücuttaki stres, kaygı ve depresyonu giderir, kasların gevşetip ağrıların geçmesini sağlar ve enerji seviyenizi yükseltir. Günde en azından her gün 1 saat yürüyün.

Frengi çıbanı şöyledir;

sankroid yumusak ciban ornekleri