Beyin; doğumdan ölene kadar sürekli çalışan, düşünme, konuşma, hafıza gibi pek çok fonksiyonu olan güçlü bir organdır. Yediğimiz, içtiğimiz besinlerin beyin sağlığı üzerinde büyük etkisi vardır. Zihni açan, zekayı ve hafızayı güçlendiren besinlerin düzenli olarak sık sık tüketilmesi okuldaki başarınızı artırır, dersleri daha kolay öğrenirsiniz ve bunun sonucunda sınavlarda başarılı olursunuz.
Vücudumuzdaki diğer organlar gibi beynimiz de sağlıklı çalışması için bazı gıdalara ihtiyaç duyar. Yediğiniz besinler beyninizi ve hafızanızı etkiler. Flavonoidler, omega 3 yağ asitleri, vitaminler, folat ve potasyum, demir ve kalsiyum gibi minerallerden oluşan dengeli ve sağlıklı bir beslenme programı hafızayı güçlendirir, bilişsel fonksiyonları artırır, Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve bunama gibi nörodejeneratif hastalıkları önler. Derslerde başarılı olmak için hangi yiyecekleri yemeliyim, hangi yiyecekler zihnimi açar, zekamı artırır? Diyorsanız işte beyni güçlendiren besinler:
Beyin sağlığını desteklemek, hafızayı güçlendirmek için düzenli olarak ceviz, badem, kırmızı et, yumurta gibi besinleri tüketmeye devam etmelisiniz. Zihni açan besinler için buyrun:
Ceviz, omega-3 yağ asitleri açısından zengin içeriği ile zihni açmakta en etkili besinlerdendir. Özellikle öğrenciler kahvaltıda düzenli olarak 2-3 tane ceviz tüketmeli. Cevizde bulunan omega-3 yağ asitleri, beyindeki nörotransmitterlerin işleyişini hızlandırdıkları için beyin üzerinde koruyucu bir etkiye sahiptir, bu da hafızayı güçlendirir, bilişsel becerileri artırır. Ceviz ayrıca hafıza koruyucu B6 vitamini ve magnezyum gibi vitamin ve mineralleri içerir.
Son zamanlarda yapılan araştırmalar, yeşil çayın beyin fonksiyonlarını artırmaya, zihni açmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Basel Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, yeşil çay özünün beynin elektriksel bağlantısını arttırdığı, bunun da bilişsel işlevleri geliştirdiği ve bunama tedavisine yardımcı olduğu sonucuna vardı. Yeşil çay beyin fonksiyonlarını da olumlu yönde etkiler. Beyin gücünü artırmak için 2–3 bardak yeşil çay içmeye devam edin.
Badem sağlığa en faydalı kuruyemişlerdendir. Protein, vitamin, lif, kalsiyum, magnezyum gibi besin maddeleri açısından zengindir. Brain Research Bulletin tıp dergisinde yayımlanan 2016 tarihli bir araştırma 28 gün boyunca düzenli olarak badem yemenin hafızada kalıcı bir gelişmeye neden olduğu bilgisi yer aldı.
Yumurta, B6 ve B12 vitaminleri, folat ve kolin de dahil olmak üzere beyin sağlığına iyi gelen besin maddeleri içerir. Yumurtada bulunan kolin ismindeki madde hafızayı güçlendirir. Ek olarak, Folat ve B12 vitamini, zihni açan besin maddeleridir.
Ispanak, proteinler, mineraller ve vitaminler gibi temel besinlerle dolu harika bir besindir. Ispanakta bulunan potasyum beynin elektriksel iletkenliğini korumaya yardımcı olur. Nöronlar arasında sinyalleri güçlendirir böylece düşünme ve hatırlama kapasitesini geliştirir.
Beynimiz %70 yağdan oluşur. Somon önemli bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır ve somon tüketmek beyin gücünü artırmanın mükemmel bir yoludur. Beyne artan kan akışı destekler, hafızayı ve zekayı güçlendirir.
Domateste bol miktarda likopen bulunur. Likopen bunama ve bunamanın bir türü olan Alzheimer hastalığına neden olabilecek serbest radikalleri temizleyerek beyin hücrelerini korur. Düzenli domates tüketimi hafızaya da iyi gelir. Zihni açan yiyeceklerden olan domatesi, domates çorbası ve domates salatası yaparak tüketebilirsiniz.
Meyve ve sebzeler en önemli antioksidan kaynaklarıdır. Antioksidanlar ise beyin hücrelerini oksidatif stres kaynaklı hasarlardan korur. Özellikle kiraz, yaban mersini ve böğürtlen gibi meyveler flavonoid ve antosiyanin içeriği ile hafızayı güçlendirir.
Avokado, zihni açan, beyin sağlığı için en iyi gıdalardan biridir. Beyin sağlığını desteklemek için çok önemli olan iki besinin harika bir kaynağıdır: magnezyum ve B6 vitamini. Magnezyum beyindeki enerji santrallerini aktif eder ayrıca aşırı aktif sinir sistemini sakinleştirmeye yardımcı olabilir. B6 vitamini ise beyindeki nöronlar arası bağı destekleyen nörotransmiterlerin oluşmasını sağlar. Avokado bol miktarda tekli doymamış yağ, K vitamini, folat, C ve B vitaminlerini de içerir. Bu vitaminler konsantrasyonu artırır, hafızayı güçlendirir.
Yaban mersini beyin için süper besinlerdendir. Beyindeki serbest radikallerle savaşan antosiyaninler de dahil olmak üzere pek çok antioksidan içerir. Yaban mersininin içerisinde bulunan flavonoidler, antosiyanin, kafeik asit, kateşin, kuersetin, kaempferol ve tanenler sinirleri koruyucu etkiye sahiptir. Tüm bu besin maddeleri hafızayı, öğrenmeyi ve diğer bilişsel işlevleri geliştirmede önemli bir rol oynar. Beyin sağlığı desteklemek için günde ½ yarım fincan yaban mersini yemeye devam edin.
Brokoli K vitamini içeriği ile beyin gücünü artırır, bilişsel işlevlerin gelişmesine yardımcı olur. Brokolide bulunan folik asit dikkat eksikliği, stres, sinirlilik gibi beyinle ilgili sorunları da önler. Brokoli çorbası içebilir, brokoliyi salatalarınıza katabilirsiniz.
Kabak çekirdeği beyin sağlığı için kritik öneme sahip çinko minerali açısından zengin bir besindir. Çinko, beyinde bulunan nöronlar arası bağlantıyı güçlendirir. Hafızaya iyi gelir, beyne giden kan akışını artırır. Çinko eksikliği kaygı, depresyon ve hatta bunama gibi nörodejeneratif sorunlara yol açabilir. Özellikle sınav gününden birkaç hafta önce düzenli olarak günde 1 avuç kabak çekirdeği tüketmeye devam edin.