Psikiyatri Uzmanı Dr. Ceren Bilgesoy YKS ve LGS’ye girecek öğrencilere sınav kaygısı ile başa çıkma yöntemlerine değindi. Uzman isim ailelerin kendi kaygılarını çocuklara yansıtmamak gerektiğini ifade etti.
Sınav kaygısı öğrencileri olduğu kadar aileleri de etkisi altına alıyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Ceren Bilgesoy YKS ve LGS’ye girecek öğrencilere sınav kaygısı ile başa çıkma yöntemlerinden bahsetti.
Psikiyatri Uzmanı Dr. Ceren Bilgesoy “Aileler, sınava ilişkin konuşmalarda özenli davranmalı, gerçekçi olmalı, akranlarıyla karşılaştırmaktan kaçınmalıdır. Duygu ve düşünce paylaşımı, empati önemlidir” dedi.
Sınava sayılı günler kala binlerce öğrenciyi sınav kaygısı sardı. Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nde görevli Psikiyatri Uzmanı Dr.Ceren Bilgesoy bu kaygıyla başa çıkmanın yollarına değindi.
Sınav kaygısının öğrencilerin başarısını da etkilediğini söyleyen Uzm. Psikiyatrist Dr. Ceren Bilgesoy, “Sınav kaygısı, öncesinde öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olarak tanımlanır. Bireyin sınava yüklediği anlamlar, sınavla ilgili zihinde oluşturulan imaj, sınav sonrası duruma ilişkin atıflar ve sınav sonrası elde edilecek kazanımlara verilen önem sınav kaygısı oluşumu üzerinde etkilidir. Sınav kaygısı yaşayan öğrencinin başarısında belirgin bir düşüş gözlenir. Ders çalışmayı erteleme, sınav ve hazırlığı hakkında konuşmayı reddetme vardır. Soru sorulmasından rahatsız olurlar. Dikkat dağınıklığı, odaklanamama, fiziksel yakınmalarda dikkat çeken bir artış, çok çalışılmasına karşın performans düşüklüğü kaygının varlığını gösterir” şeklinde konuştu.
Sınav kaygısıyla başa çıkmanın yollarına değinen Uzm. Dr. Bilgesoy “nefes alma egzersizleri, gevşeme egzersizleri, dikkatini başka noktalara odaklama tekniği kullanılabilecek başa çıkma yollarıdır” diyerek tavsiyelerde bulundu.
Sınavdan önce rahatlamak için yapılması gerekenleri anlatan Uzm. Dr. Bilgesoy, “Çalışma alışkanlıklarını ve sınava ilişkin tutumları gözden geçirerek yeni bir zihinsel yapılanma oluşturmaya çalışmak gerekir. Zaman iyi kullanılmalıdır. Beslenme ve uykuya dikkat edilmelidir. Sınava yönelik çalışmaları son güne bırakmamak önemlidir.” dedi.
Aileler için sınavın ne anlam ifade ettiğini anlatan Uzm. Dr. Bilgesoy, ailelerin sınav stresini çocuklarına yansıttığını söyledi.
Ailelerin çocuklarına güven vermelerinin çok önemli olduğunu anlatan Bilgesoy sınava ilişkin konuşmalarda özenli olunması gerektiğinin altını çizdi.
Empatinin çok önemli olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Bilgesoy, sınavı yüceltmenin, ölüm kalım sorunu yapmaktan kaçınılması gerektiğini ifade etti.