Sinir otu (damar otu) yüzyıllardır geleneksel tıpta yaraları iyileştirmek için kullanılıyor. Hepimizin her gün görüp belki de üzerine basıp geçtiğimiz bu bitki, kalp sağlığından ödem atmaya, astımdan nefes darlığına kadar bir çok sağlık probleminin önüne geçiyor. İşte sinir otunun faydaları…
Damar otu olarak da bilinen sinir otu, ülkemizin neredeyse her yerinde yetişen şifalı bitkilerden biri. Geleneksel tıpta yüzyıllardır kullanılan bu bitki; günümüzde kremlerin içerisinde, eczanelerde kapsül formunda ve aktarlarda kurutulmuş olarak bulunuyor. Peki sinir otu nedir, ne işe yarar? Sinir otuyla ilgili bilinmesi gereken tüm bilgiler…
Sinir otu, damar otu ya da sinirli ot adıyla bilinen otsu bir bitkidir. Latince adı plantago olan bu bitki, 20 -30 cm. yüksekliğe kadar ulaşabilir ve sulak alanları sever. Mayıs ve Ekim ayları arasında alt türlerine göre farklı renklerde çiçekler açar.
Sinir otu, Güney Asya, Avrupa ve Anadolu’da yetişir. Genellikle sulak alanları, çimenleri ve ılık havayı seviyor. Özellikle parklarda ve ormanlık alanlarda bu bitkiye rastlayabilirsiniz. Sinir otunun yetiştiği topraklarda erozyonu önleyici ve toprağı iyileştirici etkisi vardır. Tohumu alınarak ya da sokakta kökünden kopartılarak ev ortamında saksı içerisinde de yetiştirilebilir.
Sinir otunun içerisinde kalsiyum, fosfor, potasyum, C ve K vitamini vardır. Bunlar haricinde antioksidan ve anti bakteriyel özellikler taşır. Sinir otunun içerisinde yer alan vitamin ve mineral sayesinde sadece içecek olarak değil, kozmetik ürünlerin içerisinde de bu ottan faydalanılır.
SİNİR OTU FAYDALARI NEDİR?
Dr. Muammer Yıldız, Hekimzade Youtube kanalında, sinir otunun vücutta oluşan iltihapları gidermede çok etkili olduğunu söyledi. Dr. Yıldız sinir otunun faydalarını şöyle sıraladı:
Ziraat Yüksek Mühendisi Süleyman Gönülkırmaz ise aynı YouTube kanalında sinir otunun faydalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:
Sinir otunu taze halde çimenlik alanlardan toplayabilir ya da aktarlardan kurutulmuş halini temin edebilirsiniz.
Sinir otunu doğal yollarla evinizde hazırlayıp tüketebileceğiniz gibi, eczanelerde kapsül, tentür ya da hazır çay olarak da bulabilirsiniz.
Kurutulmuş sinir otundan çay yaparak düzenli olarak tüketebilirsiniz.
Sinir otu yapraklarından sarma yapabilir ya da çiğ olarak salatalarda kullanabilirsiniz.
SİNİR OTU ÇAYI TARİFİ
Dr. Adil Asımgil, Şifalı Bitkiler adlı kitabında sinir otunun baş ağrıları için kullanılabileceğini belirtiyor. Bunun için yaprakları sıcak suda demlenmiş sinir otu suyunun, kullanılan su kadar gül yağı ile karıştırılıp alın bölgesine ve şakaklara ovularak sürülmesini öneriyor.
Bu makaledeki bilgiler uzmanların görüşleri doğrultusunda hazırlanmıştır ve tedavi önerisi değildir.