Sırtta karıncalanma hissi sırt fıtığı, Fibromiyalji hastalığı, hamilelik, kasların aşırı kasılması, sinir zedelenmesi, kulunç denilen kas spazmı gibi pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Sırtta karıncalanma hissinden şikayetçiyseniz tedavi için Fizik Tedavi doktoruna gitmelisiniz.
Boyun fıtığı
Sırt fıtığı
Kas kasılması, kasların gerilmesi
Stres, depresyon (Strese bağlı sırtta karıncalanma antidepresanlar ile şifa bulabilir)
B12 eksikliği
Spinal stenoz
Siyatik
Multiple Skleroz hastalığı
Bel fıtığı
Servikal radikülopati
Fibromiyalji
Bu, merkezi sinir sisteminde görülen bir bozukluktur. Halsizliğe ve kas ağrısına sebep olur. Uzun süreli, kronik bir rahatsızlıktır. Yorgunluğa, vücudun her yerinde eklem ve kas ağrısına yol açar. Ensede, omuzda ve sırtta karıncalanma fibromiyalji hastalarında daha fazla gözlemlenir. Bu kişiler ellerinde, ayaklarında veya başka bir bölgede uyuşma olduğundan da yakınabilir.
B12 Vitamini Eksikliği
Sırtta karıncalanma nedenleri arasında B12 yetersizliğinden de söz edilebilir. Bu vitamin, organlarımızın düzgün çalışabilmesi için gereken temel bileşenlerdendir. DNA’nın yapılandırılmasından, kırmızı kan hücrelerinin sentezlenmesine kadar neredeyse her fizyolojik süreçte görev alır. Fakat vücudumuz B12 üretemez. Onu yalnızca hayvansal besinlerden karşılayabiliriz.
Brakiyal Pleksopati
Omurilik, milyonlarca sinirden meydana gelir. Brakiyal pleksopati de burada yer alan bir sinir grubudur. Ellere, kollara ve omuzlara sinyal gönderilmesinden sorumludur. Sırt bölgesindeki sinirler zarar görürse BPN (brakiyal pleksus nöropatisi) gelişir.
Zona Hastalığı
Zona enfeksiyonu sinir uçlarını etkileyen ve suçiçeği zoster virüsündan kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Tedavisi bulunamamıştır. Fakat antiviral ilaçlarla virüsün etki süresini kısaltmak ve semptomları hafifletmek mümkündür.
Spondilolistezis
Omurgamız, 33-34 adet kemikten oluşmaktadır. Bu kemiklere omur denir. Vertebra olarak da bilinir. İşte omurlardan biri yerinden kaydığında ortaya çıkan durum, spondilolistezis adını alır. Kayma, omurganın herhangi bir bölgesinde gerçekleşebilir. Bazen belirti vermez. Yerinden kayan bir omur, sinirlerden birine baskı yaparsa sırt ağrısı yaşanabilir veya karıncalanma hissedilebilir. Bu genelde uylukların arkasına doğru yayılır.
Sırtta yanma hissinden şikayetçiyseniz Nöroloji doktoruna gitmelisiniz.Tanı için beyin ve omurilik emarı, EMG ve akciğer grafisi çekilebilir.
SIRTTA KARINCALANMA İÇİN EVDE NE UYGYGULANABİLİR?
Bir havlunun içerisine buz koyun. Ağrı hissettiğiniz yere tutup 20 dk bekletin. Bunu günde birkaç kez tekrarlayın. Karıncalanma olan bölgeye sıcak su torbası uygulamak da faydalı olacaktır.
İbuprofen (Advil) ya da acetaminophen (Tylenol) gibi bir ağrı kesici almak sorununuzu hafifletebilir.
Mümkün mertebe istirahat edin. Böyle yapmak ense, omuz ve sırt bölgesinde karıncalanma şikâyetine iyi gelir. ‘Cenin pozisyonu’ dediğimiz şekilde yani dizlerinizi karnınıza çekerek yatmanız omurga üzerindeki baskıyı azaltır. Bu da karıncalanmanın geçmesini sağlayabilir.
Doktor bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.