Sivilce sıkmaktan kendinizi alamıyorsanız dikkat! Büyük bir sorununuz olabilir

13 Temmuz 2024
0 Yorum
sivilce sikmaktan kendinizi alamiyorsaniz dikkat buyuk bir sorununuz olabilir

Bir sivilce çıkmaya başladığında, ona dokunmak, sıkmak ve kurcalamak için kendinizi tutamıyorsanız pisokolojik bir sorununuz da başgöstermiş olabilir.

Siyah noktalar, sivilceler, akneler… Ellerimizi uzak tutamadığımız, ardında derin çukurlar ve izler bırakacağını bilsek de kurcalamaktan kendimizi alıkoyamadığımız cilt sorunlarıyla hemen herkes karşı karşıya gelmiştir. Peki basit bir eylem gibi görünen bu durumun ardında bir psikiyatrik bozukluk olabileceğini biliyor muydunuz? 

Amerikan Psikiyatri Dergisi’ne göre, nüfusun yaklaşık yüzde 2-5’i cildini kurcalıyor ve bu durum daha çok kadınları etkiliyor. Resmi tıbbi adıyla dermatillomani olarak adlandırılan bu durum obsesif kompulsif bozukluk (OKB) kapsamında değerlendirilen bir rahatsızlıkken fark edilebilir doku hasarına yol açabiliyor. Tabii bu basit bir sivilce sıkma eylemi değil, takıntılı bir durum için geçerli.

Dermatolog Dr. Jane Leonard konuyla ilgili “Genellikle yüzde başlar, ancak vücudun herhangi bir yerinde de görülebilir. Takıntılı cilt kurcalama, normal bir lekeyi, çil veya beni, var olan kabukları, yaraları veya daha kistik sivilceleri ovalayarak başlar” diyor.

cilt yolma ara

CİLT NEDEN KURCALANIR?

Çoğumuz zaman zaman kuru bir deriyi veya inatçı bir siyah noktayı kurcaladığımızı itiraf edebiliriz, ancak nüfusun yaklaşık yirmide birini etkileyen bu durumun ardında daha ciddi bir sebep vardır.

Dermatolog ve Goldfaden MD Skincare’in kurucusu Dr. Gary Goldfaden “Dermatillomani, psikoz türlerinden biri olan bir akıl sağlığı sorunudur” diyerek “Yoğun duygular veya aşırı uyarılma, stres, kontrolü kaybetme hissi ve hatta aşırı mutluluk veya heyecan gibi durumlar sorunu şiddetlendirebilir veya başlatabilir” diyor. 

ZARARLARI NELERDİR?

Gerçekten güçlü bir iradeniz yoksa, kabarık bir sivilceyi sıkmak hayatın en tatmin edici (ve dürüst olalım, en tiksindirici) alışkanlıklarından biri olabilir. Ancak ne zaman duracağını bilmek, geçici bir kusur ile ömür boyu sürecek bir lezyon arasındaki fark olabilir. Aşırı kurcalama, ciltte travmaya neden olabilir ve bu da enfeksiyon ve kalıcı yara izlerine yol açabilir.

TEDAVİSİ NEDİR?

Şifalı losyonlar ve yatıştırıcı iksirler bir yana, uzmanlar alışkanlıktan kurtulmanın anahtarının semptomları değil, nedeni tedavi etmek olduğuna inanıyor.

Psikolog Dr. Lina Papadopoulos, TEDx konuşması olan Psikodermatoloji: Derinin Ötesinde adlı kitabında, “Çoğu zaman biri bir cilt problemi yaşadığında, tedavi edilen şey problem oluyor, kişi değil. Düşünme şeklimizin hissetme şeklimizi etkilemediğine inanmak yanlış olur” diyor.

Dermatillomani ile başa çıkmada hipnoterapi, refleksoloji ve meditasyon gibi yöntemler öneriliyor. Ancak uzmanlar tetikleyicileri tanımanın, dermatillomaniyi kontrol altına almanın ilk adımı olduğuna inanıyor. Dr. Leonard, “Stresin azaltılması, rahatlama ve farkındalık iyi bir başlangıç noktasıdır” derken, tedavi konusunda şu görüşleri paylaşıyor: 

“Bilişsel davranışçı terapi (CBT), cilt kurcalamanın belirli bir duruma veya olaya şartlanmış bir tepki olarak yapıldığı durumlarda özellikle yararlı olabilir. Cilt kurcalamaya neden olan tetikleyiciler genellikle birey tarafından bilinmez ve CBT, bu tetikleyicilerin ne olabileceğine dair farkındalığı artırmaya yardımcı olur.”