Brezilya’da iki kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Oropouche virüsü merak konusu oldu. Peki Oropouche virüsü nedir, belirtileri neler, tedavisi var mı? Sivrisinek ısırdıklarını hafife almayın…
Maymun çiçeği virüsü sonrası bu kezde Oropouche virüsü ortaya çıktı. Amerika kıtasında görülen bu virüs şimdiye kadar 2 kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Eğer mide bulantısı, baş ağrısı gibi sorunlar yaşıyorsanız dikkat! Bu virüsün tedavisi yok… İşte Oropouche virüsüne dair merak edilenler
Oropouche virüsünün ana vatanı Karayipler ve Güney Amerika olarak biliniyor. 1955 yılında bu yana vakalar yaşanmakta. İlk olarak Karayipler’de ilk vaka tespit edildi. Adını da bir köyden aldığı biliniyor.
Oropouche virüsünün halk adındaki isimi ise tembel hayvan ateşi. Genellikle yaz aylarında yaşanıyor. Haziran ve Temmuz ayları. Almanya ve İtalya’da 19 kişide görüldü. Bu kişilerin Brezilya ve Küba’ya seyahat eden kişiler olduğu ifade edildi.
Bu virüs genellikle sivirisinekler be böceklerden bulaşıyor. Şu ana kadar enfekte edilen kişilerde yüksek ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları, mide bulantısı, gözlerde hassasiyet, şişlik, halsiz olma durumu gibi semtopmlar görüldü.
Oropouche virüsü ani bir ateşle başlar önce. Daha sonra diğer belirtilerle beraber çekilmez bir durum almaya başlar. Genellikle hafif bir vaka olan oropouche virüsü bazı durumlarda ölümcül olabiliyor. Virüsünün belirtileri bir kaç gün içinde kendini göstermeye başlıyor. Bu da kişinin günlük hayatını ciddi anlamda etkiliyor.
Bazen ölümcül sonlarla biten Oropouche virüsünün tedavisi yok. Yalnızca ağrıları hafifletmek için geçici olarak ağrı kesiciler verilir. Ve hastaya dinlenme tavsiye edilir. Virüs temas ve hava yoluyla bulaşmıyor. Oropouche sadede insanlarda değil maymunlarda da görülüyor.
Oropouche virüsünden korunmanın ilk adımı temizliktir. Sivrisineklerden korunmak için öncelikle sinek kovucu spreyler kullanmak gerekir. Uzun kollu giysiler ve virüse neren olacak yerlerden kaçınılmalıdır. Özellikle hamile kadınlar dikkat etmeli çünkü anne karnındaki bebeğin beyin fonksiyonlarına ciddi zararlar veriyor.
Oropouche virüsünün yayılmasının diğer bir nedeni ise ormansızlaşma ve kentleşme Uzmanlar yaşanan iklim değişikliğinden dolayı virüsün daha da yayıngınlaşabileceğini öngörüyor.
NOT: Yaşayacağınız en ufak bir belirtide lütfen doktorunuza başvurun.