Soba tütmesi neden olur, nasıl önlenir? Soba tütmesi kokusuna ne iyi gelir?

9 Kasım 2022
0 Yorum
soba tutmesi neden olur nasil onlenir soba tutmesi kokusuna ne iyi gelir

Boruların tıkalı olması, Lodos rüzgarının esmesi, yanlış soba yakma takma teknikleri gibi nedenlerden dolayı sobanız zaman zaman tüketebilir. Peki soba tütmesi nasıl geçer? Zehirler mi? Soba tütmesi kokusu nasıl giderilir?

Soba yandığı zaman sobanın dumanı normalde bacak çıkması gerekir, duman bacadan çıkmak yerine sobadan geri tepip odaya yayılırsa bu olaya soba tütmesi denir. Soba tüttüğünde içerisi toz duman olur, duvarlarda da is meydana gelir.

SOBA NEDEN TÜTER? SOBA TÜTMESİNE NE İYİ GELİR?

Sobanın fazla doldurulması, odun veya kömürün kalitesiz olması, soba kovası kül doluysa, hava rüzgarlı, baca tıkalıysa, bacaların çekmesinde sorun varsa, rüzgar tersten esiyorsa soba tütebilir.

Sobaya yaş odun, plastik ya da sobaya atılmaması gereken şeyler atıldıysa da sobada tütme görülebilir.

Soba tütmesini önlemek için şunlar yapılmalı:

SOBA BACALARINI TEMİZLEYİN

İlk ve en önemli önlemimiz soba borusu ve bacalarının düzenli temizliğidir. Sobamızın güzel yanması ve tütme yapmaması için ilk özen göstermemiz gereken budur. Evinizi sobayla ısıtıyorsanız güzel ısınmak ve tütmesini engellemek için soba borularını çıkarıp ayda bir kez içlerini güzelce temizlemek gerek. Sobanız sönükken ve soğuduğunda soba borularını düzenli olarak temizlemelisiniz. Sadece borularla kalmayıp aynı şekilde dumanın dışarı çıktığı bacayı da iyice temizlemek gerekir. Soba temizliğinde kullanılan fırçaların yardımıyla borularda biriken odun ve kömür artıklarını dışarı atabilirsiniz.

soba tutmesi 4

SOBA KOVASI TEMİZ TUTULMALI

Soba boru ve bacasının temizliğinden sonra bir diğer önemli nokta soba kovasının temizliğidir. Maalesef en çok ihmal edilen temizliktir de bu aslında. Temizlenmeyen kovada ateş yakmak; hem ısınma verimini düşürür hem de sobanın tütmesinde rol oynar. Bu yüzden baca ve boruları temizlediğimizde muhakkak kovayı da temizlemek gerekir. Kovanın içerisinde kül biriktiyse mutlaka boşaltılmalı daha sonra soba yakılmalıdır.

SOBA BORUSU KLAPESİ KULLANIN

Sobamızın baca, boru ve kova temizliğini yaptıktan sonra almamız gereken bir diğer önlem soba borusu için klape kullanmaktır. Genellikle lodosun kuvvetli olduğu bölgelerde soba borusu klapesi kullanmak; tütmeyi, lodostan dolayı dumanın geri tepmesi(gelmesi) olayını önlemekte etkili olacaktır.

SOBA TÜTMESİ ZEHİRLER Mİ?

Sobamızı yakarken kullandığımız odun, kömür gibi ısınma maddelerinin yanması sonucunda oluşan karbonmonoksit (CO) gazının solunmasıyla meydana gelen rahatsızlığa soba zehirlenmesi denir. Soba tütmesi zehirlenmelere neden olabilir, bu nedenle soba tüttüğünde cam ve kapılar açılıp oda havalandırılmalıdır.

SOBA TÜTMESİ KOKUSU NASIL GEÇER?

Soba tütmesi kokusunu yok etmek için şunlar yapılabilir:

soba tutmesi 5

CAMLARI AÇIN

Soba tütmesi olduğunda ilk yapılması gereken, evimizin bütün camlarını açmaktır. Kötü koku tamamen gidene kadar ev iyice havalandırılmalıdır. Camlardan içeriye giren temiz hava kötü koku ve dumanın gitmesini sağlayacaktır.

ESANSİYEL YAĞ KULLANIN

Evimizin bütün camlarını açtıktan sonra kötü kokunun daha çabuk kaybolması için esansiyel yağlardan yardım alabiliriz. Bir sprey şişesinin içerisine bir su bardağı suyu koyup buna damlatacağımız 15-20 damla lavanta yağını evinize püskürttüğünüzde hem kötü kokudan daha kolay kurtulursunuz, hem de odanız misler gibi kokar. Soba tütmesi kokusunu gidermek için lavanta yağının yanı sıra portakal, limon, biberiye, adaçayı, çay ağacı, nane vb. gibi yağları da kullanabilirsiniz.

BUHAR MAKİNESİ KULLANIN

Evinize alacağınız bir buhar makinesiyle de esansiyel yağların kokusunu odaya yayarak duman kokusundan kurtulabilirsiniz. Az önce anlattığımız işlemi bu sefer buhar makinesindeki suya yukarıdaki bildirdiğimiz esansiyel yağlardan herhangi birini 4-5 damla ekleyerek yapabilirsiniz. Böylelikle hem kötü kokudan kurtulur hem de evdeki kuru havayı nemlendirebilirsiniz.

ELMA SİRKESİ

Yarım su bardağı sirke ile 1 su bardağı suyu karıştırın. Karışımı bir sprey şişesine dökün ve bunu odaya sıkın.

soba tutmesi 6

MUM YAKIN

Soba tütmesi kokusunu gidermek için bir diğer alternatifimiz de; evinizde mum yakabilirsiniz. Dumanı ve kötü kokuyu çekme özelliği bulunan mumların kendinden kokulu olanlarını da tercih edebilirsiniz. Mum sayesinde soba tütmesi kokusundan kurtulabilirsiniz.