Pediatri Diyetisyeni Doç. Dr. Taygun Dayı, sosyal medya diyetinin çocuklara olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekti. Dayı, popüler kişilerin önerdiği diyetlerin, çocukların ve gençlerin sağlığına zarar verebileceği uyarısında bulundu.
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Pediatri Diyetisyeni Doç. Dr. Taygun Dayı; bireysel ihtiyaçlara ve tıbbi geçmişe uygun şekilde planlanmış beslenme programlarının önemine vurgu yaparak, popüler diyetlerin çocuk sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Özellikle sosyal medya platformlarında popüler kişilerin önerdiği diyetlerin, çocukların sağlığına zarar verebileceğini belirten Doç. Dr. Taygun Dayı, özellikle ergenlik dönemindeki gençlerin bu diyetlerden etkilenerek beden algılarında sorunlar yaşadığını ifade etti.
Ebeveynlerin çocuklarını sosyal medyanın etkilerinden koruyabilmek için daha etkili yöntemler geliştirmeleri gerektiği vurgulanmış. Bununla ilgili:
Ebeveyn kontrol uygulamaları ve dijital farkındalık: Sosyal medya kullanımını izlemek ve sağlıklı içerikler ile sınırlamak.
Aile içi sohbetler: Çocuklar arasında beden algısı ve diyet konularını konuşarak, sosyal medyada gördüklerinin her zaman gerçekçi olmadığını öğretmek.
Sosyal medya eğitimi: Ebeveynler, çocuklarına sosyal medyanın içerik üreticilerinin ve influencerlarının genellikle sponsorlu paylaşımlar yaptığını ve gerçekçi olmayan standartlar sunduklarını anlatabilirler.
Çocuklar için özel olarak kişiye göre diyet programları oluşturulması gerektiği vurgulanmış.
Bireysel ihtiyaçlar ve sağlık geçmişine odaklanmak: Genetik faktörler, alerjiler, mevcut sağlık sorunları göz önünde bulundurularak kişisel beslenme planlarının yapılması.
Çocuklar için eğitimli diyetisyenler: Sağlık profesyonelleri, diyet önerilerinin genellikle “bir beden herkese uymaz” anlayışına göre yapılması gerektiğini belirtebilir.
Ergenlikte beden algısı sorunları, sosyal medya ve toplumun dayattığı güzellik standartlarından etkilenebiliyor. Buna yönelik:
Okullarda psikolojik destek: Ergenlerin beden algısı üzerine eğitim ve farkındalık oluşturulabilir.
Aile içi destek: Ailelerin çocuklarına sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırarak, beden algılarını pozitif yönde etkilemesi sağlanabilir.
Psikologlar ve diyetisyenlerin ortak çalışması: Beden algısı bozuklukları yaşayan çocuklar için profesyonel destek alınması gerekebilir.
Diyetisyenlerin çocuklar için öneriler sunarken multidisipliner bir yaklaşımı benimsemeleri gerektiği ifade edilmiş. Bu da şunu gerektiriyor:
Takım çalışması: Diyetisyenler, psikologlar, pediatristler ve hatta öğretmenler ile işbirliği yaparak bütünsel bir bakış açısı ile çocukların beslenme ve beden algısı sorunlarına yönelik çözümler üretilebilir.
Eğitim programları: Okul ve ailelerde diyetisyenlerin uzmanlıklarını paylaşabilecekleri, çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandıracak programlar geliştirilebilir.
Çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmesi konusunda toplumun katkıları önemli. Aşağıdaki adımlar faydalı olabilir:
Toplum tabanlı eğitimler: Okul ve yerel sağlık merkezlerinde toplum sağlığını ön planda tutarak, sağlıklı beslenme ve diyet hakkında seminerler düzenlenebilir.
Sağlık sigortası teşvikleri: Ailelerin diyetisyen desteği alması teşvik edilebilir.