Sote Nedir, Tavada Sote Nasıl Yapılır?

22 Mayıs 2016
0 Yorum
sote nedir tavada sote nasil yapilir

Sote yemek tariflerinde sıkça duyduğumuz bir terimdir. Peki sote ne demek, makalemizde bu soruya cevap verdik ve sote nasıl yapılır? konusunu anlattık.

Sote yemek tariflerinde sıkça duyduğumuz bir terimdir. Peki sote ne demek, makalemizde bu soruya cevap verdik ve sote nasıl yapılır? konusunu anlattık. Öncelikle şunu bildirelim ki sote, az miktarda yağ kullanarak hızlı şekilde yüksek ateşte sığ bir tavada yemeği pişirmek ya da kahverengileştirmek demektir.

Kelime anlamı Fransız kelime “sauter”den gelmektedir bu da zıplamak anlamına gelir. Geleneksel olarak aşçılar sote yaparken tavayı sallayarak yemekleri zıplatırlar böylece yapışmayı önler ve her tarafın pişmesini sağlarlar.

Sote, tavada kızartmayla karıştırılabilir. Fakat tavada kızartmada büyük parçalar (örneğin, pirzola veya biftek) sıvı ya da katı yağda iki tarafı da çevirilerek hızlıca pişirilir. Bazı aşçılar bu iki terimi değişimli kullanırken bazıları yağın derinliğine göre ayrım yapmaktadır. Sotede zeytinyağı kullanılmamalıdır. Çünkü dumanlaşma noktası düşüktür. Berraklaştırılmış tereyağı, üzüm çekirdeği yağı, sızma zeytinyağı ve ayçiçek yağı genelde sote için kullanılır.

Sote nasıl yapılır?

  1. Gıdayı hazırlayın

Soteleme ile et, balık, sebze ve hatta meyve bile pişirilebilir. Eşit pişmesi için malzemeleri olabildiğince aynı boyutta kesmeye çalışın.

  1. Tava seçin ve önden ısıtın

Pişireceğiniz miktara göre uygun boyutta tava seçin. Tava küçükse gıda kahverengileşmez buhar olur. 2-3 tatlı kaşığı yağla tavayı kaplayın. Ya da yapışmaz pişirme spreyi ile kaplanabilir. Isınana kadar tavayı orta- yüksek ateşte bekletin.

İpucu: Tereyağı daha zengin lezzet katar ancak dezavantajı yüksek sıcaklıklarda pişirme yağlarından daha hızlı yanmasıdır.

sote ne demek sote nasil yapilir 1

  1. Tavaya gıdaları ekleyin

Isıyı ortaya getirerek yavaşça malzemeleri ekleyin. Sıvı eklemeyin ve ağzını kapatmayın. Spatula ya da tahta kaşıkla karıştırın. Ya da uzun sapından tutarak ileri geri sallayın; tüm malzemelerin yağla kaplandığından emin olun.

  1. Pişirin

Sebzeler: gevrek- yumuşak olana kadar

Balık: altın rengi olana kadar ve çatal batırıldığında pul pul olana kadar

Derisiz, kemiksiz tavuk göğsü: pembeliği geçene kadar, ve iç sıcaklık 76 derece olana kadar

Biftek: İstediğiniz pişmişliğe göre ayarlayın.