Spinal Anestezi Sonrası Nelere Dikkat Etmeli Baş Ağrısı Belde Ağrı Olur mu?

12 Ekim 2018
0 Yorum
spinal anestezi sonrasi nelere dikkat etmeli bas agrisi belde agri olur mu

Spinal anestezi, doğum sancısını azaltmak için anne adayının belden aşağısının uyuşturulduğu yalnızca sezaryan doğumda uygulanan bir anestezi türüdür. Doğum yapacak anneler özellikle de doğuma az bir zaman kaldığında anneler için önemli bir konu anestezi seçimidir.

Spinal Anestezi (Spinal Sezeryan, Spinal Doğum) Ne Demek Nasıl Yapılır Etkisi Ne Kadar Sürer?

Spinal anestezi, doğum sancısını azaltmak için anne adayının belden aşağısının uyuşturulduğu yalnızca sezaryan doğumda uygulanan bir anestezi türüdür. Doğum yapacak anneler özellikle de doğuma az bir zaman kaldığında anneler için önemli bir konu anestezi seçimidir. Sezaryen doğumu yapacak kişiler için 3 farklı anestezi vardır: genel anestezi,epidural anestezi ve spinal anestezi. Bunların içlerinde en yenisi spinal anestezi olduğundan insanlar yeterince bilgi sahibi değildir. Bu makalemizde spinal anesteziden ayrıntılı olarak bahsedeceğiz. 

Spinal Anestezi Nedir?

Spinal anestezi; sezaryen doğumda annenin sancı ve ağrıyı hissetmemesi amacıyla yapılmaktadır. Spinal anestezide annenin belinden iğne vurulur, beyin omurilik sıvısına enjekte edilen bu iğne annenin belden aşağısını hissetmemesine yardımcı olur.

Spinal anestezide önemli nokta hastanın yalnızca belden aşağısının uyuşturulmasıdır, hastanın bilincinde herhangi bir kapanma söz konusu değildir. Spinal anestezi; doğumda uygulanacak güvenli bir yöntem olup bebeğe hiç bir şekilde zarar vermemektedir. Anneye uygulanacak anestezi şekli aneztezi doktoru ve kadın doğum uzmanı tarafından belirlenmektedir.

Spinal Anestezi Nasıl Yapılır?

Öncelikle anne adayı oturma veyahut yan yatma pozisyonu alır. Bel bölgesi temizlenir. Belden çok ince bir iğne vurularak omuriliğe ilaç verilir. Bu ilaç birkaç dakika içerisinde etkisini göstermektedir. Anne adayı iğne vurulduktan birkaç dakika sonra bacaklarda karıncalanma ve uyuşma hisseder.

Spinal Anestezi Kimlere Uygulanmaz?

Spinal anestezi yönteminde belden omurlar arasına iğne vurulduğundan şu kişilerde uygulanmamaktadır:

  1. Bel fıtığı ameliyatı geçirenler,
  2. Bel bölgesinde enfeksiyon olanlar,
  3. Deri hastalığı olan kişiler,
  4. Kan pıhtılaşması problemi yaşayn kişiler.

Spinal Anestezi Acı Verir mi?

Spinal anestezide yalnızca ilk iğne vurulduğunda çok küçük bir acı hissedilmektedir.. İğne çıkarıldıktan sonra uyuşma olacağı için anne herhangi bir acı hissetmemektedir.

Spinal Anestezinin Yan Etkileri Nelerdir?

Spinal anestezi; her olayda olduğu gibi bazı küçük komplikasyonlara yol açabilir. Spinal anestezide görülebilecek komplikasyonlar şunlardır:

Baş ağrısı (Spinal anestezinin diğer anestezi çeşitlerine göre en büyük kötü yanı budur. Spinal anestezi sonrası yaşanan baş ağrısı 2-3 gün kadar sürebilmektedir. Eğer ağrı 1 haftayı aşıyorsa doktora gidilmelidir.)

Bel ve sırt ağrıları

Nörolojik zararlar ( çok nadir olarak görülse de spinal anestezi uygun olmayan kişilere bu anestezi yöntemi uygulanması, anestezi dozunun yüksek olması ve anestezi yapılan ortamın yeterince steril olmaması sonucunda nörolojik zarar meydana gelebilir.)

Spinal Anestezi Sonrası Yapılması Gerekenler Nelerdir?

  1. Spinal anestezi sonrası anne en az 1-2 gün yatakta istirahat etmelidir. (Zaten sezaryen doğum yapan annelerde dinlenme süresi bu kadardır)
  2. Anne doktor izni ile bol bol sıvı tüketmelidir.
  3. Anne; özellikle beli zorlayacak hareketler yapmamalı ve asla ağır kaldırmamalıdır.
  4. Eğer doğum anında spinal anestezi etkisi geçerse hemşirelere haber verilmelidir.

Spinal Anestezi İle Epidural Anestezi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Makalemizin başında bahsettiğimiz bir diğer anestezi yöntemi ise epidural anestezidir. Hem spinal hem de epidural anestezi de ilaç omurilikten verilmektedir.  Yalnızca epidural anestezide ilaç omurilik çevresindeki zarın dışına verilirken; spinal anestezide ilaç omuriliği çevreleyen zarın içindeki sıvıya enjekte edilir.

Spinal anestezi uygulandıktan 1-2 dakika içerisinde etki gösterirken epidural anestezinin etkisi 15-20 dakika sonra görülmektedir.

Spinal anestezi kısa ve daha basit ameliyatlarda uygulanmaktadır. Epidural anestezi ise daha uzun ve komplike ameliyatlarda uygulanmaktadır.