Spor eğitmeni açıklıyor: Ramazanda spor yapılır mı? Ne zaman yapılır?

9 Nisan 2022
0 Yorum
spor egitmeni acikliyor ramazanda spor yapilir mi ne zaman yapilir

Düzenli olarak spor yapan kişiler Ramazanda oruç tutarken spor yapılıp yapılamayacağı konusunu bir hayli merak ediyor. Peki Ramazanda spor yapılır mı? Ramazanda hangi egzersizler yapılabilir? Detaylar haberimizde…

Mübarek Ramazan ayının gelmesiyle birlikte spor yapma alışkanlığı olanlar “Ramazanda spor yapılır mı, ne zaman yapılır?” Sorularına cevap aramaya başladı. Belirli bir egzersiz rutini olanlar, buna Ramazanda da devam edebilir. Ancak sporu doğru saatte ve doğru şekilde yaparak. Ağır egzersizler yapanların, Ramazanda egzersizleri hafifletmesi ve oruç tutarken vücudu yoracak ağır sporlardan uzak durması gerekir. Ramazan boyunca daha sağlıklı oruç tutmak için temposu düşük egzersizler tercih edilmelidir. Peki, Ramazanda spor nasıl ve ne zaman yapılmalı? İşte Ramazanda spor ile ilgili merak edilenler…

RAMAZANDA SPOR YAPILIR MI?

Ramazan ayında spor yapılabilir. Ancak burada bilinmesi gereken bazı noktalar var. Ramazanda hafif ve yormayacak egzersizler tercih edilmeli. Kolay ve etkili bir spor yapmak isteniyorsa bu ihtiyaç yürüyüş ile karşılanabilir. Yürüyüş için iftardan birkaç saat sonrası uygundur. Aç karnına spor yapmaya alışkın bir kişi, kan şekeri etkilenmiyorsa oruç tutarken iftara kadar olan süreçte spor yapabilir.

11 ayın sultanı Ramazan ayının manevi hayatımızda önemli etkilerinin olmasının yanı sıra; vücudumuzun biyolojik saatine, metabolizmamıza, uyku düzenimize, beslenme ve spor alışkanzlığımıza da etkileri söz konusu olabilmektedir. Ramazanın ilk günlerinden son günlerine doğru kademeli olarak sporu arttırmanın doğru olduğunu belirten Spor Eğitmeni Emine Başarır, Ramazan ayında ne zaman ve nasıl spor yapılması gerektiği ile ilgili şu bilgileri vermektedir:

“Oruç tutulurken eğer eşlik eden bir sağlık problemi yoksa fiziksel aktivite ve egzersiz yapmakta sakınca yoktur. Hatta vücudun fiziksel aktiviteden dolayı kaybettiği su ve mineral oruç tutulmayan dönem ile büyük farklılıklar sergilememektedir. Ancak buradaki kilit nokta, oruç tutulmayan dönemde kaybedilen sıvı ve mineral desteğinin anında yerine konulabilmesi ile kişinin antrenmana daha verimli devam edebilmesidir. İşte bu açıdan düşündüğümüzde ‘sporun ne zaman yapılacağı ve saati önem taşıyor.”

ramazanspor(2)(1)

RAMAZAN AYINDA SPOR NE ZAMAN YAPILMALI?

Antrenman sonrası vücudun kaybettiklerinin yerine konulması bir sonraki antrenman için oldukça önemli olduğunu söyleyen Emine Başarır sözlerine şu şekilde devam etmektedir:

“Antrenman sonrası vücudun kaybettiklerinin yerine konulması bir sonraki antrenman için oldukça önemlidir. Fiziksel aktiviteyi takiben hızlı bir toparlanma için boşalan karbonhidrat (şeker) depolarının doldurulması, sıvı-mineral kayıplarının yerine konulması, hücre yenilenmesi (özellikle kas) için protein gereksinimin hemen karşılanması gerekmektedir. Önerilebilecek en uygun antrenman dönemi; iftar öncesi veya iftarı takip eden saatlerdir (1-2 saat sonra). Bu süreçlerde yapılacak hafif egzersizler ve yürüyüşler oldukça idealdir.

Eğer iftar yemeğinin ardından aktivite yapılacak ise iftarda fazla yağlı, sindirimi zor besinler tercih edilmemeli ve spor için yemeğin üstünden 1-2 saat geçmesi beklenilmelidir. Aktiviteyi takiben de tekrar hafif şeyler yenilebilir. İftar öğününün ara öğün ile bölünmesi, hem iftarı takiben yapılan egzersizde oluşabilecek olumsuzlukları engeller hem de metabolizma ve sindirim sistemi açısından daha ideal olur.”

ramazanspor(4)

RAMAZANDA HANGİ EGZERSİZLER YAPILABİLİR?

Oruç, karaciğerde ve kaslarda depo edilen şekeri azaltır ve terle kaybedilen suyu arttırır. Bu nedenle Ramazanda yoğun egzersizler tercih edilmemeli, daha çok aerobik tarz egzersizler yapılmalıdır. Ramazanda yapılabilecek en iyi egzersizler şöyle:

  • Plank, ağırlıksız squat gibi hafif egzersizler,
  • Pilates,
  • Bisiklet,
  • Yüzme,
  • Düşük tempolu yürüyüş yapılabilir.

Egzersiz yaparken süresine de dikkat edilmesi gerekir. Tüm egzersizler iftardan birkaç saat sonrası için uygundur. İftardan 2 saat sonra düşük tempoda yarım saat yürüyüş yapabilirsiniz.

Uzmanlar, egzersiz esnasında kalp çarpıntısı, mide bulantısı, göğüs ağrısı, nefes güçlüğü gibi olası durumlarda egzersizin sonlandırılması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

ramazanspor(3)

İFTARDAN HEMEN ÖNCE SPOR YAPILIR MI?

Ramazanda gün boyu vücut ve susuz olduğu için iftar öncesi spor yapmak sakıncalı olabilir. Vücudun normale dönmesi için iftardan 2-2,5 saat sonra spor yapılabilir.

İftardan hemen önce yapılan spor, kişinin tansiyonunun oynamasına ve kan şekerinin düşmesine neden olabilir. Bu nedenle ramazanda yapılacak egzersizin en ideal aralığı iftardan birkaç saat sonrasıdır.

RAMAZAN YENİ BİR SPORA BAŞLAMAK İÇİN UYGUN MU?

Kişinin Ramazan ayı süresince daha önce hiç yapmamış olduğu bir spora başlamasının sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabileceğini söyleyen Dr. Elçin Aykutoğlu, egzersizin hücresel anlamda bir stres olduğuna dikkat çekti. Bu strese hiç maruz kalmamış kişilerin başlangıç döneminin sıkıntılı olabileceğini ve bu dönemde bir de oruç tutarak ikinci bir hücresel stresin yükü daha da artıracağını sözlerine ekleyen Aykutoğlu “Yeni bir spora başlamak isteyenler hekimleri ile bu konuyu tartışmalıdır” dedi. Böyle bir imkânları yok ise bu aktiviteleri Ramazan ayı sonrasına ertelemelerini tavsiye eden Aykutoğlu, ancak hafif tempoda yapılacak bir egzersiz ve yürüyüşün kendilerini iyi hissettikleri sürece yapılmasında bir sakınca olmayacağını belirtti.

Spor sonrası mutlaka yenilmesi gereken 20 besin (Diyetisyen önerisi) İçin Tıklayınız

Sağlıklı ve fit kalmak için günde kaç saat spor yapılmalı? İçin Tıklayınız

Spordan Sonra Yemek Yenir mi Spordan Sonra Ne Yemeli? İçin Tıklayınız