“Stevia(şeker otu) besleyici değeri olmayan ve sıfır kalorili tatlandırıcıdır. Bu şeker türü Stevia bitkisinin yaprağından çıkarılan ve arıtılan bileşenlerdir. Birçok insan kalori tüketimini azaltmak için şeker yerine stevia tercih etmektedir.
“Stevia(şeker otu) besleyici değeri olmayan ve sıfır kalorili tatlandırıcıdır. Bu şeker türü Stevia bitkisinin yaprağından çıkarılan ve arıtılan bileşenlerdir. Birçok insan kalori tüketimini azaltmak için şeker yerine stevia tercih etmektedir.
Stevia bitkisi yüzyıllar boyu dünyanın birçok bölgesinde bitkisel tatlandırıcı olarak kullanılmıştır. Stevia yaprakları geleneksel beyaz şekerden 20 kat daha tatlıdır ve insanlar yüzyıllar boyunca tatlandırıcı ve bitkisel takviye olarak kullanmıştır.
Stevia bitkisi ayçiçeği ailesine aittir. Güney Amerika ve Orta Amerika’nın tropik ve astropik bölgelerinde bolca bulunur. Bu bitki yüzyıllar boyunca Brazilya ve Paraguay gibi ülkelerde yerel “yerba mate” çayını tatlandırmak için ve aynı zamanda bitkisel ilaç olarak kullanıldı. Bitkinin yaprakları sofra şekerinden daha tatlıdır. Çaylar ya da birçok türde yiyecek hazırlamak için kullanılabilir hatta çiğ yenebilir. Stevia yapraklarında aktif bileşen olarak bulunan stevia glükoasitler şekerden 250-300 kat fazla tatlılığa sahiptir.
Stevia Tatlandırıcı Ne Zaman Kullanılmaya Başlandı?
Bu bitkinin doğal tatlandırıcı olarak kullanımına 1960lardaki sakarin ve aspartam gibi yapay tatlandırıcıların yasaklanmasından sonra başlandı. Tatlandırıcı olarak kullanımı öyle popüler hale geldi ki diğer birçok ülke Japonya’nın önderliğini takip etti. 1991’de FDA yapay tatlandırıcı üreticilerinin baskısından dolayı doğal stevia kullanımını reddetti. Ancak 2008’de FDA stevia bitkisinden üretilen rebaudioside bileşenlerinin kullanımını onayladı.
Stevia Tatlandırıcı ve Stevia Bitkisinin Yan Etkileri
Baş ağrıları ve bulantı stevia tüketiminden sonra karşılaşılan en yaygın (alerjik reaksiyon)problemlerdir. Kişi yutma güçlüğü, yorgunluk, hırıltılı solunum, baş dönmesi, deri döküntüsü, ürtiker, solunum güçlüğü problemleri ile karşılaşabilir. Nadir olmasına rağmen stevia, anafilaksi denilen şiddetli alerjik reaksiyona sebep olabilir. Krizantem, çuhaçiçeği, yakupotu ya da papatyalara alerjisi olanlar bu tür yan etkilerle karşılaşabilir.
Böbrek Hasarına Neden Olabilir
Stevia vücudun fazla suyu boşaltma hızını arttıran bir idrar söktürücü olarak nitelendirilmiştir. Böbrek idrarı süzme ve oluşturmadan sorumlu olduğundan araştırmacılar uzun vadeli stevia tüketiminin böbreklere zarar verebileceğini düşünmüştür.
Sindirim Sitemi ile İlgili Yan Etkiler
Bazı stevia ürünleri kimyasallara karşı hassasiyeti olan kişilerde istenmeyen belirtilere sebep olabilecek şeker alkolü içerir. Şeker alkolüne hassasiyet nadir görülse de belirtileri şunlardır:
Kan Şekeri Düşüklüğüne Yol Açabilir
Stevia diyabet hastalarında kan şekerini kontrol edebilmesine rağmen, uzun süreli ya da fazla stevia tüketimi kan şekeri düşüklüğüne neden olabilir.
Tansiyonu Düşürebilir
Stevia kan basıncını düşürebilir. Eğer kan basıncınız düşükse ya da ilaç kullanıyorsanız veya bitkiler kan basıncınızı düşürüyorsa, bu sizin için zararlı olabilir.
Mide Bozulmasına Neden Olabilir
Stevia tatlandırıcılar mide bozulması, bulantı ya da şişkinliğe neden olabilir. İştahınızı da kaçırabilir. Bu reaksiyonlar hafiftir ancak eğer bu belirtiler şiddetli hale gelirse doktorunuza danışmalısınız.
Doğurganlığı Engeller
Paraguay’daki yerli Kızılderililer arasında stevia erkekler için üreme karşıtı olan içecek yapımında kullanılmıştır. Stevianın üremeyi etkileyip etkilemediğiyle ilgili çalışmalar hayvanlar üzerinde de yapılmıştır. Bazılarında sperm sayısını azaltma gibi üreme karşıtı etkiler görülürken bazılarında görülmemiştir. Eğer bebek sahibi olmayı planlıyorsanız stevia kullanımından kaçınmak en iyisi olacaktır.