Geçmişte kullanılan klasik tül perde yerini stor perdelere bırakmıştır. Stor perdeler hem şık hem de çok kullanışlıdır. Bu açıdan birçok insan evinde stor perde kullanmak istemektedir.
Evde Stor Perde Yıkama Yöntemi
Evin en önemli eşyalarından birisi şüphesiz perdedir. Birçok farklı perde çeşidi mevcuttur. Bunlar her eve uygun her fiyatta her desende bulunmaktadır. Neredeyse her şeyde olduğu gibi perde modası da zamanla değişmiştir. Geçmişte kullanılan klasik tül perde yerini stor perdelere bırakmıştır. Stor perdeler hem şık hem de çok kullanışlıdır. Bu açıdan birçok insan evinde stor perde kullanmak istemektedir. Artık çoğu evde oda fark etmeksizin stor perdeler göze çarpmaktadır.
Stor perdenin ana özelliği açılıp kapanan bir mekanizmaya sahip olmasıdır. Bu mekanizma perdenin yanında bulunduğundan perdenin sürekli oynamasını önlemek için ağırlık bulunmaktadır. Mekanızmalı stor perdelerin ömrü ortalama 4-5 yıldır. Aslında kullanımı kumaşının kalitesi ve türüne göre değişiklik göstermektedir. Eğer perdeler temiz tutulursa ve bakımı yapılırsa ömrü uzar. Stor perdeler pamuklu, keten, santuk ve polyester kumaştan üretilmektedir. Bunların içinde en kalitelisi ve uzun ömürlüsü polyesterdir.
Stor perdelerin en iyi özelliği şüphesiz modern durması ve sık yıkama gerektirmemesidir. Özellikle yeni evlenen tüm gençler hep stor perde tercih etmekteler. Birçok türü olmasına karşın en çok kullanılan stor perde polyester tarzında olanlar.
Stor Perde Nasıl Yıkanır?
Stor perde uzaktan bakıldığında temizliği oldukça zordur. Ancak bazı teknikler ile stor perdenizi kolayca temizleyebilirsiniz.
- Öncelikle stor perdenizin sığacağı temiz bir zemin hazırlayın. Stor perdenin katlanmaması ve kırışmaması önemlidir. Katlanan stor perdelerde iz oluşur ve ütü mümkün olmaz.
- Stor perde tamamen çekilerek yukarıda toplanır. Borusu ve yan montaj ayakları çıkarılır.
- Çıkarılan stor perde temiz zemine yatırılır ve borusu oklava benzeri açılarak yüzeye yatırılır.
- Diğer yandan temizleme bezi veya sünger doğal sabun ve şampuanlar kullanılarak köpürtülür ve suda ıslatılır. Islatılan sünger veyahut bez sıkılır. Sıkılması önemlidir çünkü sulu olan bezler perdeyi kurulamak çok zor olmaktadır.
- Suyu sıkılan nemli bez ile perde kenarlarına paralel olarak perde fazla bastırılmadan silinmeye başlanır. Temizlerken perdenin kenarları fazla güçle temizlenmemelidir.
- Aynı işlem perdenin arka yüzüne de uygulanır.
- Temizleme işlemi bittikten sonra kuru ve yumuşak bir havlu ile kurutma işlemine geçilir. Sonrasında yerde borusuna sarılır ve yerine takılır.
- Perde asıldıktan sonra aşağıya bırakılır ve bu şekilde kuruması sağlanır. İşte stor perdeniz tertemiz !
Stor Perde Nasıl Temizlenir?
Stor perde şık görünümüyle dikkat çekici olsa da çoğu kişi temizliğinin zor olabileceği düşüncesi ile stor perde almaktan vazgeçmektedir. Ancak stor perdenin temizliği korkulanın aksine çok kolaydır. Genellikle stor perdeler serttir ve bu sayede toz ve leke tutmamaktadır. Bu yüzden haftada 1 kez nemi bez ile silinmesi yeterli olmaktadır.
- Stor perdelerinizi 4-5 senelik kullanım ömrü içinde 3-4 defa yıkayabilirsiniz. Yıkamada dikkat etmeniz gereken asıl konu perdenin düz bir zemine konması ve kumaşının katlanmasını önlemektir.
- Hazırladığınız sabunlu ılık su ile stor perdenizi silin. Sonrasında yine ılık bir durulama suyu ile silin.
- Stor perdenizi düzenli aralıklarla silin.
- Silmek için stor perdenizin tamamını açın ve bir merdiven ayarlayın.
- Bir tane kap içine ılık su ve sabun hazırlayın. Stor perdenizi silerken birçok farklı deterjan kullanmayın. Çünkü narin yapılı perdeler deterjan kullanımında zarar görmektedir. Ayrıca birçok deterjanda ağartıcı olduğundan perdenin renkleri solmaktadır.
- Stor perdenizi kuruyana kadar açık vaziyette bekletin. Oda rüzgar alıyorsa perdeniz kısa sürede kuruyacaktır.
- Dilerseniz geniş bir balkon veya terasınız varsa perdeyi mekanızmasından çıkararak yere sarıp silebilirsiniz. Bunun için havanın güzel olduğu bir günü seçmeniz iyi olacaktır.