Suçiçeği Hamilelere Bulaşırmı, Hamileyim Suçiçeği Oldum, Ne Yapayım?

25 Kasım 2016
0 Yorum
sucicegi hamilelere bulasirmi hamileyim sucicegi oldum ne yapayim

Suçiçeği, tıbbi adı “varicella” olan bulaşıcı bir hastalıktır. Suçiçeği hastalığı, suçiçeği olan kişinin başkalarına dokunması veya bu kişinin hapşuruğuna, öksürüğüne

Suçiçeği, tıbbi adı “varicella” olan bulaşıcı bir hastalıktır. Suçiçeği hastalığı, suçiçeği olan kişinin başkalarına dokunması veya bu kişinin hapşuruğuna, öksürüğüne maruz kalınmasıyla ortaya çıkar. Gebelik döneminde de bu hastalık meydana gelebilir, hatta bazı durumlarda, bu hastalık anne karnındaki bebeği tehdit eder. Ancak su çiçeğine karşı aşı yaptırdıysanız veya geçmişte su çiçeği geçirdiyseniz, gebelikte sizin için suçiçeği hastalığı tehlikesi söz konusu değildir.

Sağlıklı yaşamak ve dengeli beslenmek, özellikle hamilelik döneminde çok önemlidir. Fakat bu gibi tedbirler kendinizi ve bebeğinizi hastalıklardan, enfeksiyonlardan korumak için yeterli olmayabilir. Gebelikte dikkat edilmesi gereken en tehlikeli bulaşıcı enfeksiyonlardan biri de suçiçeğidir. 

Gebelikte suçiçeği neden olur?

Hamilelikle birlikte gebe kadının vücudu birçok enfeksiyona karşı savunmasız hale gelir. Çünkü fetüsün ihtiyacı olan kanın üretimi için fizyolojik sistemleri %50 daha fazla çalışır. Dolayısıyla, bağışıklık sistemi zayıftır ve gebe, hasta olmaya meyillidir. Neyse ki, bu tür enfeksiyonlara ve suçiçeğinin belirtilerine karşı kendinizi korumanın bazı yolları vardır. Ancak yaptırdığınız aşıya rağmen gebelikte bağışıklık sistemi zayıf olduğundan bu hastalık için de risk altında olduğunuzu unutmayın.

Gebelikte suçiçeği için risk faktörleri

Son yıllarda yapılan araştırmalar, kadınların neredeyse yüzde 95’inin çocukluk ve gençlik döneminde su çiçeği hastalığına yakanladığını göstermektedir.

* Daha önce suçiçeği geçirmediyseniz gebelikte bu hastalığa yakalanma riskiniz mevcuttur.

* Su çiçeği geçirmediyseniz, doktorunuz vücudunuzda su çiçeğiyle savaşmak için yeterli antikor olup olmadığını tespit etmek için kan testi yaptırmanızı isteyebilir.

Gebelikte suçiçeği belirtileri

  1. Yüzde ve vücutta kırmızı renk lekeler 
  2. Vücudun her tarafına yayılmaya başlayan küçük kırmızımsı lekeler veya sivilceler.
  3.  Nedeni tespit edilemeyen ateş, eklem ağrısı ve titreme.

Hamilelik döneminde su çiçeği hastalığı geçirmek bebeğe zarar verebilir mi?

Evet verebilir ancak muhtemelen bebeğinize zarar vermeyecek ve bebek sağlıklı doğacaktır. Fakat bazı bebekler konjenital varicella sendromuna yakalanabilir. Bu durum, aşağıdaki sorunları içerebilen bir grup doğum kusurudur:

Gebelikte suçiçeği nedeniyle anne karnındaki bebekte ortaya çıkabilecek olası doğum kusurları

  1.  Bebeğin vücudunda lekeler 
  2.  Görme bozukluğu
  3.  Anormal büyüme
  4.  Mikrosefali (bebeğin kafasının küçük olması)
  5.  Zihinsel sağlık sorunları
  6.  Kas ve kemiklerle ilgili sağlık sorunları
  7.  Körlük
  8.  Ellerde yahut ayaklarda felç veya oluşum kusurları
  9.  Sara hastalığı

Gebelikte suçiçeği olduğunuzda yapılması gerekenler:

Hamilelikte suçiçeği olduğunuzda en kısa sürede bir kadın doğum uzmanına başvurmalısınız. Doktorunuz durumunuzu değerlendirip gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Daha önce suçiçeği geçirdiyseniz, gebelikte tekrar bu enfeksiyonla karşılaştığınızda, vücudunuz önceden var olan antikorlarla bebeğinizi bu hastalıktan dolayı zarar görmekten koruyacaktır. 

Gebelikten önce su çiçeği aşısı yaptırmadıysanız, doktorunuz gebelik döneminde bir doz zoster immün globulin (ZIG) yaptırmanızı önerebilir.

Vücudunuzda kırmızı lekelerle karşılaştığınızda hiç vakit kaybetmeden biran önce kadın doğum uzmanına başvurun. Doktorunuza daha önce suçiçeği geçirip geçirmediğiniz, aşı yaptırıp yaptırmadığınız hususunda bilgi verin. Zamanında tıbbi yardım almak, bebekteki olası doğum kusurlarını önler, ayrıca bebeğinizin sağlığını ve gelişimini korur.

Hamilelikte su çiçeği nasıl geçer?

Hamilelikte su çiçeği tedavisi çok da kolay değildir, ancak uygulanabilecek bazı alternatif tedavi yöntemleri mevcuttur. Örneğin calamine losyon suçiçeğinin neden olduğu kaşıntıyı azaltmak için cilde uygulanabilir. Suçiçeği kaynaklı ateşiniz veya ağrılarınız varsa doktora danışıp Parasetamol içeren ilaçlar alınabilir. Doktor, enfeksiyonu tedavi etmek için VZIG (Varicella Zoster Immune Globulin) ismindeki enjeksiyonu reçete edebilir. Ancak bu enjeksiyon, şayet virüse maruz kaldıktan sonra 10 gün içinde uygulanırsa etki gösterir. Asiklovir ismindeki antiviral ilaç da, gebelik döneminde suçiçeği tedavisinde önerilen ilaçlardandır.

Not: Doktorunuza danışmadan hiçbir ilacı kullanmayın.

Hamilelikte Nar Yemek Ve Gebe İle Bebeğe Faydaları Tıklayınız

Hamilelikte Mandalinanın Gebeye Ve Bebeğe Faydaları Nelerdir? Tıklayınız

Hamilelikte Ayva Yemenin Gebeye Ve Bebeğe 10 Faydası Tıklayınız

Hamileyken Bebeğe Kilo Aldıran Yiyecekler Nelerdir? Tıklayınız