Ezogelin, mercimek, yayla çorbası… Türk mutafağının süper üçlüsü. Yumuşacık dokusu ve yoğurtlu lezzetiyle damakları şenlendiren yayla çorbasının yoğurtla yapılan terbiyesnin kıvamını tutturmak ise maharet ister. Ramazan ayında mideyi rahatlatan tokluk hissi veren yayla çorbası iftar sofralarının vazgeçilmezi. Peki yayla çorbası tarifi nasıl yapılır? İşte tam kıvamında damak çatlatan püf noktasıyla şef işi tarif…
Yayla çorbası Türk mutfağının en sevilen ve pratik çorbalarından biri. Hem lezzetli hem besleyici bu çorbanın kıvamını tutturmak maharet ister. Annelerden, ninelerden akratılmış bir tecrübe olmadan mükemmel kıvamı tutturmak zordur. Çünkü yoğurdun kaynayan çorba malzemeleriyle tadı bozulmadan karıştırılması gerekir. İftar sofralarında mercimek, ezogelin, tarhana, şehriye çorbalarıyla dönüşümlü yer alan Yayla çorbasında dama çatlatan lezzeti yakalamak için 3 püf noktasıyla buyurun tarife…
Malzemeler:
Terbiyesi için:
Sosu için:
Yayla çorbasının malzemelerinde püf noktası pirinç kullanmamaktır. Geleneksel tarifte pirinç yerine yarma adı verilen kabuğu soyulmuş haşlanmış ve kurutulmuş buğday kullanılır. Geleneksel lezzeti yarma ile yakalayabilirsiniz.
Yayla çorbasına lezzet ve kıvam katan tüyolardan biri terbiyenin katılmasıdır. Hazırladığınız terbiyeyi çorbanın içerisine eklemeden önce çorbanın suyundan azar azar yapmış olduğunuz terbiyenin içine ekleyerek karıştırın.
Terbiyeniz çorbanın ısısına geldiğinde tencerenin içine karıştırarak yavaş yavaş dökün. Böylece çorbanız kesilmeyecektir. Tekrar kaynayana akadar aynı yönde karıştırın.
Terbiyede en önemli püf nokta ise yoğurdun hazır yoğur olmaması. Mahalle yoğurtçusunun yoğurdu ya da ev yapımı yoğurt tercih edilmelidir. Torba yoğurdu kullanmak ise çok daha farklı lezzet ve arama deneyimi
Yoğurt çorbasının kalori değeri tarife ve kullanılan malzemelere göre değişebilir. Genellikle 1 porsiyon yoğurt çorbası yaklaşık 150-250 kalori civarında olabilir.
Yayla Çorbası, yoğurt, un, tereyağı, nane gibi malzemelerle yapıldığı için besin değerleri genel olarak şu şekilde olabilir:
Besin değerleri tarife ve kullanılan malzemelere göre değişebilir.
Yoğurt çorbasının hafif ve yoğun bir lezzeti olduğu için yanında tercih edilecek yemekler daha hafif ve dengeli olabilir. İşte yoğurt çorbasının yanına uygun bazı yemek önerileri:
Bu önerilerle dengeli bir öğün oluşturarak yoğurt çorbanızın yanına uygun yemekler hazırlayabilirsiniz. Eğer sizlerin de farklı yemek önerileri varsa bizimle paylaşabilirsiniz.