Sürekli Emmek İsteyen Bebek İçin Neler Yapmalıdır Dr Cevaplıyor

25 Mayıs 2021
0 Yorum
surekli emmek isteyen bebek icin neler yapmalidir dr cevapliyor

Bebeklerde sürekli emme isteyişi içerisinde olmanın birçok farklı sebebi vardır. Bu sebepler arasında açlık, anne sütünün bebeğe yetmemesi, bebeğin anneye yakın olmak istemesi ve bebeğin iştahının çok olması sayılabilir.

Bebeklerde sürekli emme isteyişi içerisinde olmanın birçok farklı sebebi vardır. Bu sebepler arasında açlık, anne sütünün bebeğe yetmemesi, bebeğin anneye yakın olmak istemesi ve bebeğin iştahının çok olması sayılabilir.

Bebeklerde Sık Sık Emme İsteği Neden Olur

  1. Bebeğin sık sık emmek istemesinin ilk nedeni çabuk açıkması olabilir. Bunun ise en yaygın sebebi bebeğin fiziken aç olmasıdır. Bu durumda anne sütü yetersiz olabilir ve yeterince anne sütü alamayan bebekler sık sık emmek isteyebilir.Diğer bir deyişle eğer bebeğiniz sık sık emmek istiyorsa, düşünmeniz gereken ilk sebep bebeğinizin karnının aç olabilme ihtimali olmalıdır.
  2. Bebeklerde sık sık emme ihtiyacının arkasında görülen bir diğer yaygın sebep ise bebeğin annesine yakın olma yani onunla tensel temas kurma ihtiyacı hissetmesidir. Genellikle çalışan annelerin bebekleri anneleriyle daha çok zaman geçirmek için emmek ister gibi yapabilirler. Annesini uzun süre görmeyen bebek annesini özler ve bu özlemini meme emerek gidermek isteyebilir.
  3. Anne sütü eğer yeterince kaliteli değilse bebek yeterince doymaz ve bu durumda da oluşan açlık bebeği daha sık emmeye itebilir.
  4. Eğer bebek anne veya babasından kaynaklı yani genetik olarak çok iştahlıysa annesini sık sık emmek isteyebilir.
  5. Evde anne baba kavgası veya anne babanın boşanması gibi durumlar bebeğin psikolojisini etkileyebilir. Bu tür durumlarda bebek memeye daha bağımlı hale gelebilmektedir.
  6. Özellikle diş çıkarma zamanlarında bebekler sık sık emme ihtiyacı gözlemlenebilir. Bu zamanlarda, sık emme bebekte yüksek ateş ve diş eti kaşıntısı gibi problemleri daha az yaşamasını sağlar.

Bebeğim Sürekli Emmek İstiyor Ne Yapayım?

Soru: Benim oğlum 28 günlük. İlk doğduğunda en az 2 saat ve en fazla da  4 saat geçmeden emziriyordum. Ancak son günlerde bebeğim her saat başında emmek istiyor ve emmesi de 30 dakika sürüyor. Ardından altını değiştiriyorum ve tekrar emmek istiyor. Sütüm çok olduğu için karnının doyduğunu düşünüyorum. Ancak bazı zamanlar neredeyse dura dura 1 saat emiyor. Ayrıca kısa zamanda çok kilo aldı. Sizce bebeğimin bu şekilde sık sık emmek istemesinde bir sakınca var mıdır?

Cevap: Prof. Dr. Nuran Gürses: “Bebekler ömürlerinin ilk aylarında ayda yaklaşık 1 kg alırlar. Bu dönemlerde beslenme aralıkları ise 2-3 saati geçmemelidir. Bebeğinizi sık sık yani saatte bir emzirmeniz onda sindirim problemlerine yol açabilir. Bu yüzden, bebeğinizi çok sık beslememelisiniz.”

Soru: Bebeğim henüz 1 aylık ve sürekli meme emmek istiyor. Hesapladığımda ise neredeyse günde 2 kg süt içtiğini gördüm. Sizce bu miktar normal mi?

Cevap: Prof. Dr. Norma Razon: “Bebeğinizin doktorunuza da danışarak bebeğiniz için beslenme programı oluşturabilirsiniz. Bu programa göre belirlediğiniz saatlerde bebeğinizi emzirmelisiniz. Eğer bebeğiniz herhangi bir zamanda emmek isterse, emzirmemeye özen gösterin ve onunla oyun oynayın, evin içinde dolaşın ve ona ninni söylerek onu oyalamaya çalışın. Ancak yine de ağlarsa emzirmemeye kararlı olun ve mutlaka programa uyun. Zamanla bebeğiniz bu düzene alışacaktır.”

Soru: Benim oğlum şu an 14 aylık ve çalışan bir anneyim. Ne zaman işten dönsem beni sık sık emmek istiyor. Öyle ki geceleri uyanıp emmek istiyor ve ben de emziriyorum. Gündüz emzirdiğimde ek herhangi bir şey yemiyor. Kilosu 10 kg ve iştahı da hiç yok.  Anne sütünü henüz kesmek istemiyorum fakat artık acıktığında yemek yemekten çok süt içmek istiyor. Emzirmediğimde ise ağlama krizlerine giriyor. Sizce ne yapmam gerekir, bana tavsiyeniz nedir?

Cevap: Bebeğinizi sadece geceleri emzirmeyi deneyebilirsiniz. Gündüz huzursuz da olsa emzirmeyin. Bu duruma zamanla alışıp yemeğini de yemeğe başlayacaktır.

Soru: Benim kızım 45 günlük ve sık sık emiyor fakat çok az uyuyor. Geceleri gaz sancısı yaşadığını düşünerek rezene çayı aldım. Ancak yine de çok az uyuyor ve hep kucağımda kalmak istiyor. Sizce anason bitki çayını da denemeli miyim? Ayrıca rezene çayını ne kadar ve ne sıklıkla vermeliyim?

Cevap: Uzm. Dr. Aylin Şimşek: “Bebekler bu zamanlarında bu tür problemler yaşayabilir, endişelenmemelisiniz. Sık sık emzirmeyi sürdürün. Ek olarak melila uyku damlası kullanabilirsiniz. Rezeneyi günde en fazla 100cc vermeniz yeterli olacaktır fakat yine de çok mecbur kalmadıkça tercih etmemelisiniz. Son olarak ise anason bitki çayını bebeklerlerde tavsiye etmiyorum.”

Soru: Benim oğlum yeni 10 aylık oldu. İlk başlarda bebeğim çok emiyordu ve doktoruma sorduğumda boyu uzun olacak demek ki emzirin dedi. Ancak artık bu durum kontrolümden çıktı çünkü bebeğim hem gece hem de gündüz emmesini yarım bırakıyor ve bu yüzden her 20 dakikada bir emmek istiyor. Ne denediysem olmadı, mememden uzaklaştıramıyorum. Emzirmediğimde ağlama krizlerine giriyor ve çok öksürüyor. Sizce ben ne yapmalıyım?

Cevap: Prof. Dr. Norma Razon: “ Bir pedagog olarak, çocuk doktorunuzun tavsiyesine ters bir şey söylemek her ne kadar doğru olmasa da emzirme sıklığının 20 dakika olması çok da iyi bir şey değil. Bebeğiniz sık sık emmek istediğinde onunla top oynayabilir, kitap karıştırabilir, ninni söylerek oyunlarla oyalayabilir ve doktorunuzun önerdiği ek gıdaları verebilirsiniz. Ek olarak emme güdüsünü beslemek için bebeğe sıvıları biberon ile verebilirsiniz. Ancak yine de tüm bunları uygulamadan önce mutlaka doktorunuza danışmalı ve onun fikirleri doğrultusunda hareket etmelisiniz. 

Not: Bu makalede adı geçen doktorlara sorulan sorular ve onlardan alınan cevaplar cocukludunyaweb ve doktorsitesi adlı sitelerden alınmıştır.