Sürekli geçmişi düşünme hastalığından, geçmiş bataklığından kurtulabilmek için 5 öneri

23 Mart 2022
0 Yorum
surekli gecmisi dusunme hastaligindan gecmis batakligindan kurtulabilmek icin 5 oneri

Geçmiş her ne kadar geçmişte kalsa da geçmişin olumsuz etkileri maalesef zihnimizden ve kalbimizden kolay kolay silinemiyor. Bunun sonucunda kişi sık sık geçmişe gidiyor, adeta geçmişte yaşıyor. Bu durum tıbbi olarak “sürekli geçmişi düşünme hastalığı” olarak adlandırılıyor. Peki geçmişin kabus gibi üzerimize çökmesinden nasıl kurtulabiliriz, geçmişi düşünmekten nasıl vazgeçebiliriz?

Sürekli geçmişi düşünme hastalığı kişide depresyon, ileriye dönük yaşayamama, geleceğe odaklanamama, karamsarlık ve mutsuzlukla sonuçlanıyor. Peki geçmişi düşünmek ne gibi sorunlara neden olur? Geçmişi düşünmekten nasıl kurtulabilirim?

SÜREKLİ GEÇMİŞTE YAŞAMAK NE GİBİ PROBLEMLERE NEDEN OLUR?

Geçmişte yaşamak bugünü yaşayamamaktır. İnsan ne geçmişte ne de gelecekte yaşamamalı ve anda kalmalıdır. Geçmişte yaşanan olumsuz olaylar sürekli hatırlandığı takdirde insan psikolojisinde çok ciddi sıkıntılara yol açar. Bu durum özellikle anksiyete bozukluğuna neden olur.

Hayat geçmişe takılı kalmaya değmeyecek kadar kısa. Sürekli geçmişi düşünürsek asla yeni şeyler yaşayamayız. Geçmişi de geleceği de takıntı haline getirecek kadar düşünmek insan sağlığına çok zarar verir. Çok düşünmenin tansiyonun yükselmesinden şeker hastalığına kadar insan vücudunda sayısız zararı vardır.

gecmisi dusunme 1

Aşırı geçmişi düşünmek psikolojik sorunlara ve akşam uyku uyuyamaya bu yüzden dinlenemeyip kısır döngü içerisinde hep üzülmeye sebep olur.

Sürekli olarak olumsuz düşünmek, ileri yaşlarda bilişsel zayıflama ve Alzaymır hastalığına yakalanmakta da risk faktörüdür.

gecmisi dusunme 2

Geçmişi sürekli düşününce geçmişin girdabında kaybolur insan… bunun dışında bugünü ve yarını yaşayamaz. Plan yapamaz.. Hayal kuramaz… Geçmişteki hatalarına saplanır ve ruhsal sağlığı hatta bazı durumlarda bedensel sağlığı bile bozulabilir.

Geçmişte yapılan hataları, başkalarının yaptıklarını kısaca geçmişi düşünüp durmak çıkmaz sokak gibidir. İnsan düşüncelere dalınca daha derinlere giriyor ve işin içinden çıkamıyor. Sürekli geçmişi düşünen geçmişte takılı kalır, önüne bakamaz o yüzden geçmiş geçmişte kalmalı geleceğe bakmalı.

Geçmişe takılınca kişi yaptığı hataları tekrar tekrar hatırlar üzülür bu da yaşadığı anı olumsuz etkiler. Bazı olayları çok fazla düşündüğü için aslında o kadar da ciddi olmayan sorunlar ona çok büyükmüş gibi gelebilir. Ne olursa olsun anda kalmak önemli.

gecmisi dusunme 3

SÜREKLİ GEÇMİŞİ DÜŞÜNME HASTALIĞINDAN NASIL KURTULABİLİRİM?

Geçmişi sürekli düşünme hastalığından kurtulmak için ilk yapmanız gereken Dahiliye doktoruna gidip kan testi, D vitamini ve B12 testi yaptırmalı. Kansızlık, b12 vitamini, D vitamini eksikliği gibi sorunlar sinir sistemini olumsuz etkiler, obsesif kompülsif bozukluk (takıntı hastalığı), depresyon ve sürekli geçmişe takılma hastalığına yol açar. Kansızlık, D vitamini, b12 eksikliği giderilirince, bu vitaminlerin düzenli kullanılması sonucunda kısa sürede sinirleriniz güçlenir, sürekli geçmişi düşünme hastalığından kısa sürede kurtulabilirsiniz.

Ayrıca Omega 3 vitamini de sinirleri kuvvetlendirmeye yardımcı olacaktır.

gecmisi dusunme 4

Geçmişi unutmak sosyal medya ile oldukça zor bir hal aldı. Normalde unutulabilecek insanlar veya ilişkiler, sosyal medyanıza kabul ettiğiniz anda gittiğiniz her yerde sizinle beraber oluyorlar. Önünüze yaptıkları ve fotoğrafları düştükçe hatırlıyorsunuz. Geçmişte yaşamanıza sebep olan tüm tanıdıklarınızı hesaplarınızdan çıkarın.

Düşüncelere dalmaya başladığınızı fark ettiğinizde, dikkatinizi dağıtacak bir şeyler bulmak, zihninizdeki geçmişe saplanmanıza neden olan döngüyü kırar. Çevrenize bakın, hızlıca yapacak başka bir şey bulun ve tereddüt etmeyin. Örneğin; bir yakınınızı arayın, ev işleri yapın, resim yapın, kitap okuyun, yürüyüşe çıkın.

gecmisi dusunme 5

Bir arkadaşınızla konuşun. Düşüncelere takılıp kalmak, kendinizi izole hissetmenize sebep olabilir. Dışarıdan bakış açısı sunabilecek bir arkadaşınızla düşünceleriniz üzerinde konuşmak, döngüyü kırabilmenize yardımcı olur. Ancak sizinle birlikte düşüncelere dalacak değil, size farklı bir bakış açısı sunabilecek, düşünmenizi önleyen, hayata pozitif bakan bir arkadaş seçtiğinizden emin olun.

Tüm bunlara rağmen geçmişi düşünme hastalığından kurtulamıyorsanız profesyonel yardım alabilir, alanında uzman bir psikiyatriste gidip ilaç tedavisine başlayabilirsiniz. Bir psikologtan psikolojik destek almak da size iyi gelecektir.