Sürekli Uyku Hali Hangi Vitamin Eksikliği Gözlerde Sürekli Uyku Hali

5 Temmuz 2018
0 Yorum
surekli uyku hali hangi vitamin eksikligi gozlerde surekli uyku hali

Sürekli uyku hali çok sık karşılaşılan durumlardandır. Kişide sürekli uyku haline neden olan durumların en başında uykuya yeterince zaman ayırmaması bulunmaktadır. Bunun sebebi ise günümüz dünyasında bireylerin çalışma temposudur.

Sürekli Uyku Hali Yapan Nedenler Nelerdir?

Sürekli uyku hali çok sık karşılaşılan durumlardandır. Kişide sürekli uyku haline neden olan durumların en başında uykuya yeterince zaman ayırmaması bulunmaktadır. Bunun sebebi ise günümüz dünyasında bireylerin çalışma temposudur. Vardiya sistemi veya birden çok işte çalışanlar bu durumdan sıklıkla muzdariptir. Bunun sonucunda kişi gün içinde sürekli olarak uyku halinde olur.

Sürekli Uyku Hali, Halsizlik Yorgunluk Neden Olur?

Anemi (Kansızlık)

Anemi; kandaki alyuvar yetmezliği ile ortaya çıkan bir durumdur. Bunun sonucunda vücut dokuları ihtiyaç duyduğu oksijene erişemediği için kişide gereksiz yorgunluklar, halsizlik ve sürekli uyku hali ortaya çıkabilir.

Depresyon

Sürekli uyku halinin en sık karşılaşılan nedenlerinden biri depresyondur.  Uyku ise bize acı veren şeyleri unutmaya yardımcı olur. Uyku ile birlikte birçok olumsuz duygusal durum azaldığı için, özellikle depresyondaki kişilerin vücudu kendini sürekli uyku halinde tutmak isteyebilir.

Hareketsiz Yaşam

Hareketsiz olmak veya hiç egzersiz yapmamak da uyku ve uyanıklık hâlindeki enerji metabolizmalarının birbirine yakın seviyelerde olmasına neden olur. Hareketsiz bir yaşam tarzı,kişiyikaliteli bir uykudan yoksun bıraktığı gibi, gün içinde sürekli uyku haline de sebep olabilir.

Düzensiz Uyku

Sürekli farklı saatlerde uyuyup uyanmak, vücudun biyolojik saatinde dalgalanmalara neden olur. Özellikle vardiyalı çalışan kişilerde sık görülen bu sorun, sürekli uyku halinin sık karşılaşılan nedenlerinden biridir.

Huzursuz Bacak Sendromu

Huzursuz bacak sendromu; tipik olarak gece saatlerinde, bacaklar hareketsizken başlayan rahatsızlık hissi(karıncalanma,iğnelenme,ağrı…) ve bu rahatsızlık hissinin hareket halinde azalır. Bu kişiler sabah saatlerinde sürekli uyku hali içinde olur. Bunun nedeni ise gece uyuyamamış olmalarıdır.

Uyku Apnesi

Uyku apnesi; kişinin uyku esnasında nefes alıp vermenin zaman zaman kesintiye uğraması durumudur. Bu sorunun sonucunda gün içinde sürekli uyku hali yaşanabilir.

İnsomnia(Uykusuzluk)

Bazi insalar; uyumak için yeterli zaman ayırdıkları halde dinlenmiş olarak uyanacak kadar uzun ve kaliteli uyuyamadıklarından muzdariptir. Bu gibi kişiler, uykuya dalmada yada uykuyu sürdürmede zorluk çekerler.

Vardiyalı çalışma sistemi insanın biyolojik ritmi ile uyumsuz olduğu için uykunun süresi kadar kalitesi de bozulacaktır. Bu da gün içinde sürekli uyuma isteği doğuracaktır.

Kronik Ağrı

Ağrı çekmek de gece uykusuzluğa sabah da aşırı uyku haline neden olur.

Sürekli Uyku Halinin Diğer Nedenleri Nelerdir?

  1. Kan sodyum seviyelerinin yüksek veya düşme olması, kişide gün içinde sürekli uyku hali ve yorgunluğa neden olur.
  2. Hipotiroidi yani tiroid bezinin yetersiz çalışması; halsizlik, yorgunluk, sürekli uyku hali, kilo alış ve ödeme neden olabilir.
  3. Aşırı kilolu olmak
  4. Alkol kullanımı
  5. Narkolepsi: Narkolepsi; seyrek görülen bu hastalık olup daha çok gençlerde görülmektedir. Narkolepsili kişiler, gün içerisinde çevreden bir uyaranın olmadığı zamanda (örneğin masa başında otururken) uyuya kalır ve bunu engelleyemezler. Bu uyuma atakları gün içinde tekrarlar, her bir atak dakikalarca veya saatlerce sürebilir.
  6. MS,Epilepsi ve Parkinson gibi bazı nörolojik hastalıklar
  7. Şeker hastalığı
  8. Kafa travmaları
  9. İlaçlar : Bazı sakinleştiriciler, depresyon ilaçları, epilepsi ilaçları ve bazı alerji hapları gün boyu uykulu ve sersem hissetmeye neden olur.
  10. Sürekli uyuma isteği bazen altta bir neden olmadan da gelişebilir. Bazı kişilerin genetik olarak buna yatkın oldukları düşünülür ve sorunun nedeni bulunamaz.
  11. Kalp ve tansiyon ilaçları yan etkisi olarak
  12. Teofilin gibi bazı astım ilaçlarının yan etkisi olarak
  13. Alkol tüketimi
  14. Kronik yorgunluk sendromu
  15. Aşırı kafein alımı
  16. İdiopatik Hipersomni: İdiopatik hipersomni; narkolepsi benzeri bir uyku sorunudur, ancak kişide ani kas güçsüzlüklerine yol açmaz.

Sürekli Uyku Hali Nasıl Geçer?

Kaliteli Uyku

Kaliteli bir uyku çekmek, sürekli uyku halinden kurtulmanın en iyi yoludur. Yetişkin bir birey günde 7-9 saat uyumalıdır.

Limon Suyu İçin

Sabahları limon suyu içmek; gün içinde sürekli uyku halinden kurtulmak için mükemmel bir yöntem olup vücudun sıvı ihtiyacını karşılar ve zararli toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Vücudun susuz kalması beyne giden oksijeni etkiler ve bu da kisinin daha yorgun hissetmesine ve gün icin sürekli uyku haline neden olur.

  1. Sabahları aç karnına 1 bardak limon suyu için.
  2. Limon suyu yapmak için, yarım limonun suyunu 1 bardak ılık su içine koyun.  Tercihe bağlı olarak biraz da bal ekleyebilirsiniz.
  3. Vücudu susuz bırakmamak için, gün içinde yoğurt,brokoli,havuç, karpuz,portakal ve greyfurt gibi doğal su içeren besinler tüketmelisiniz

Sağlıklı Kahvaltı Yapın

Sürekli uyku halini engellemek için,asla kahvaltı öğününü atlatamamalısınız. Sabahları sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlamak vücudu daha aktif ve kişiyi daha üretken yapar.

Dahası; kahvaltıyı atlamak vücuttaki kan şekerinin düşmesine sebep olacaktır ki buna bağlı olarak enerji seviyesi de düşer.

İyi bir kahvaltıda; yağ oranı düşük ve protein ve kompleks karbonhidratlarla dolu yiyecekler bulunur. Kahvaltı menüsünüzde süt, yoğurt, yumurta, süzme peynir, tam tahıllı ekmek, lif bakımından zengin meyveler, yulaf ezmesi, tahıl gevrekleri ve fındık dahil edin.

Aslında, sabahınızı az yağlı yoğurt, çilek, muz, kivi, taze portakal suyu ve biraz çiğ balla yapılan sağlıklı bir içecek  ile de yapabilirsiniz.

Yoğun bir öğle yemeği yemekten kaçının ve fındık, meyve, sandviç, meyve suları vb.gibi sabah ortası ve öğleden sonraları sağlıklı atıştırmalıkların tadını çıkarın. Ayrıca, yatmadan 2 saat önce yemek yemeyi bitirmeyi alışkanlık haline getirin.

Yüzünüzü Soğuk Su Ile Yıkayın

Gün içinde kendinizi ne zaman uykulu hissederseniz, yüzünüze soğuk su vurun.  Bu ani sıcaklık değişimi uykunuzu dağıtır ve enerji verdiği gibi zihinsel odaklanmaniza yardımcı olur.

  1. Yüzünüzü soğuk su ile yıkadıktan soğuk hava gelen bir yere geçin ve bekleyin. Bu şekilde daha etkili olacaktır. 
  2. Uykunuzu dağıtmak için sabahlari serin bir dus alarak daha enerji vererek kan dolaşımını da canlandırır.

Uyandıktan Hemen Sonra Yeşil Çay Için

Yeşil çay enerji verir ve saatler süren sürekli uyku halini önler.  Bitkinlikle savaşır ve zihinsel odaklanmayı arttırır.  Dahası, yeşil çayda bulunan polihenoller uyku kalitesini arttırır. 

Her gün uyandıktan hemen sonra 1 bardak yeşil çay için ve gün içinde de birkaç bardak içmeye devam edin. Yeşil çayi yapmak için;

  1. 1 tatlı kaşığı yeşil çayi 1 bardak sıcak su içine ekleyin.
  2. Bunu 5 dakika kadar kaynatın.
  3. Içine biraz bal ekleyip tüketebilirsiniz.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Aşağıdaki öneriler enerji metabolizmanın daha sağlıklı işlemesini sağlar,kişiye zinde bir vücut kazandırarak sürekli uyku halinden kurtarır:

  1. Kafein (kahve) bağımlılığından kurtulun.
  2. Sigaradan ve pasif içicilikten uzak durun.
  3. Gün içinde mutlaka güneşten yararlanın.
  4. Her gün yarım saat hafif veya orta tempolu egzersiz yapın. Yürümek en iyi egzersizdir.
  5. Kahvaltıyı asla atlamayın, akşam yemeğinizi hafif tutun.

Kansızlık Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi Kansızlık İçin Ne Yapmalı? Tıklayınız 

Sürekli Uyumak İstiyorum, Çok Uyumak Neden Olur? Tıklayınız

Hamilelikte Halsizlik Neden Olur Nasıl Geçer? İyi Gelen Yiyecekler Tıklayınız