İftar sofraları için pratik ve hafif bir tatlı arayışına girildiğinde akla ilk gelen lezzetlerden biri güllaç tarifi olur. Sofraların vazgeçilmezi bu enfes tatlı hem oldukça hafif hem de çok sağlıklı.
Tabii ki her fırında veya pastanede bu lezzeti rahatlıkla bulmanız mümkün. Ancak evinizde de yaparak bu eşsiz sütlü tatlının tadına varabilirsiniz. Peki, lezzetli ve aynı anda besleyici güllaç tatlısı nasıl yapılır? İşte Ramazan sofralarını süsleyen güllaç tatlısının tarifi…
Ramazan ayı geldiğinde akla ilk gelen tatlılardan biri güllaç oluyor. Aslında böyle olması da gayet normal bir durum. Çünkü hafif ve sütlü olmasının yanı sıra oldukça da pratik bir tatlı. Aynı zamanda mideyi rahatsız etmediği ve kolaylıkla sindirilebildiği için pek çok kişi tarafından severek tüketilir.
Bu arada sizlere geçmiş tarihten bir bilgi de vermek isteriz. Güllaç aslında Osmanlı Dönemi’nde mısır nişastasını saklama çabasıyla bulunmuş bir tatlıdır. Ayrıca 1489’da ilk kez Kastamonulu Ali Usta sayesinde Osmanlı sarayına girmiştir.
Peki, lezzetli, hafif ve sağlıklı olması sebebiyle iftar sofralarında mutlaka bulunan güllaç tarifi nasıl oluyor? Şimdi gelelim bu meşhur tatlının nasıl yapıldığına… Güllaç tatlısını yaparken gerekli malzemeler:
Öncelikle derin bir tencere içerisine sütü ve şekeri alın. Orta ateşte, şeker tamamen eriyinceye kadar devamlı karıştırmalısınız. Bu karışımı, parmağınızı hafifçe yakacak ısıya ulaştıktan sonra ocaktan almalısınız.
Tatlıyı hazırlayacağınız borcama bir kepçe şekerli süt ekleyip üzerine, güllaç yaprağını koyun.
Paketin yarısı kadar güllaç yapraklarını parlak tarafı üste gelecek şekilde tepsiye yerleştirmelisiniz. Her bir yaprağın iyice ıslanmasına dikkat etmelisiniz.
Bu şekilde 5 dakika kadar yaprakların sütü çekmesi için beklemelisiniz. Ardından hafif iri çekilmiş ceviz veya fındıkları bolca yaydırmalısınız. Kalan güllaç yapraklarını ise yine yukarıda anlatıldığı gibi ıslatarak güzelce dizmeye devam edin.
Üzerini streçle sardığınız güllaç tepsisini, buzdolabında 2 saat kadar dinlendirdikten sonra dilediğiniz büyüklükte dilimleyebilirsiniz.
En sonunda dövülmüş ceviz, fındık veya meyve dilimleriyle süsleyerek servis edebilirsiniz.
Geleneksel Türk mutfağının baş tacı güllaç, kat kat incecik yaprakları, bol sütlü olması ve kadife dokusuyla sofraların vazgeçilmez bir lezzetidir. Sevdiklerine marifetlerini göstermek isteyenler lezzetli bir güllaç tarifi için devamlı araştırma içerisine girebilir. Peki, güllaç hamurunun nasıl yapıldığını biliyor musunuz?
Güllaç hamuru neyden yapılır diye merak ediyorsanız, sizi bu konuda da bilgilendirelim. Marketlerde hazır satılan güllaç yaprakları su, un ve mısır nişastasının ustaca birleştirip kızgın tavada pişirilmesiyle elde ediliyor.
Bununla birlikte yufkaları yapmak için öncelikle un ve mısır nişastasını derin bir kâse içerisinde harmanlamalısınız. Daha sonra sütü bu karışımın üzerine ekleyerek iyice çırpmalısınız. Ancak karşımın akışkan bir kıvamda olması gerekir. Önceden ısıtılan yapışmaz tavanıza elde ettiğiniz karışımı iyice yayın.
Kısık ateşte güllaç yapraklarınız tamamen kuruyuncaya kadar pişirmelisiniz. Ayrıca harcınız bitene kadar anlatılan bu işlemi tekrarlamanız gerekir. Ve en sonunda yufkalarınızın soğuması için dinlendirmelisiniz. İşte bu işlemleri yaparak Ramazan sofralarının baş tacı güllaç tatlısının yufkalarına sahip olabilirsiniz.
Osmanlı Döneminden günümüze kadar beğenilerek tüketilen güllacın içerisinde gül suyu kullanıldığında ferahlatıcı etkisinin de olduğu bilinir. Aynı zamanda geleneksel olarak tatlının üstü nar ile süslenirken içerisine genellikle ceviz içi eklenir. Cevizli güllaç tarifi için ihtiyacınız olan iri kıyılmış 1 su bardağı ceviz içidir.
Cevizli tatlınız için yukarıdaki adımları aynı şekilde takip etmeniz yeterlidir. Burada yapmanız gereken güllaç yapraklarının yarısını tepsiye dizip arasına ceviz koymak ve kalan diğer yufkaları da üzerine dizmektir.
En üstünü de kızılcık, çilek ve kivi gibi meyvelerle ya da fındık, Antep fıstığı, ceviz ile süsleyerek servis yapabilirsiniz.
Ayrıca güllaç tatlısı sarma şeklinde de yapılabilir. Bunun için yufkaları sütle ıslatmalı ve iyice yumuşattıktan sonra rulo şeklinde sarmalısınız.
Ramazan denildiğinde akla kuşkusuz güllaç, güllaç denince de Ramazan sofraları gelir. Bu ayrılmaz ikili adeta bir bütün. Çünkü güllaç özellikle Ramazan ayında çok daha fazla tüketilir. Ve hatta tadı dahi bu ayda daha bir güzel olur. Zaten güllaç yaprakları da market raflarındaki yerini Ramazanda alır.
Ramazan’ın gülü olarak nitelendirilen güllaç tarifi için genellikle ceviz, badem, fıstık veya fındık kullanılır. Ancak çikolata gibi farklı yiyecekler eklenerek de yapılan bu lezzet son zamanlarda daha ayrı bir ilgi görür.
Mideyi yormayan, süt dolu ve çok yumuşak olan bu tatlının yaprakları nişastalıdır. Dolayısıyla sütü hem çok fazla hem de çok çabuk çeker. Eğer siz de güllacı bol sütlü seviyorsanız sütünü daha fazla artırabilirsiniz.
Ayrıca bu tatlıyı yaptıktan sonra yufkalarınız kalmış olabilir. Bunları kuru ve oda ısısında saklayıp, daha sonra da gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Ramazan ayıyla bir bütün haline gelen güllaç, yufkaları hafif olduğu kadar bol süt ile yapılır. Bu özelliği sayesinde de yağlı ve şerbetli diğer ağır tatlılara göre oldukça sağlıklı bir tattır. Aynı zamanda yapımı oldukça basit olan güllaç tarifi, besin değeri çok yüksek tatlılardandır. Dolayısıyla Ramazan ayında sofralar kadar midelerimizi de şenlendiren sağlıklı bir seçimdir.