Sakız ağacının akciğerlere faydası saymakla bitmiyor. Sadece akciğer değil sakız ağacı insan vücudu için bir hayli fazla fayda barındırıyor. Bu yüzden uzmanların belirttiği oranda günlük ya da haftalık olarak sakız ağacı tüketmek vücut için fayda sağlamaktadır. Dişlerden akciğere kadar birçok noktada fayda sağlayan sakız ağacı herkesin mutlaka tüketmesi gereken bir madde.
Sakız ağacı çalı ve ağaçlık formunda gelişen 2-3 metreye kadar boylanabilen hatta bazen 6 metreye kadar çıkan yeşil bir bitkidir. Sakız reçinesi çok miktarda ve ticari olarak üretilmektedir. Geleneksel Yunan tıbbında sakız reçinesinin karın ağrısı ve hazımsızlık gibi hastalıkların tedavisinde kullanıldığı biliniyor. 2500 yıldan beri bu amaçla kullanılan sakız ağacı modern bilimsel araştırmalar mide ülserine neden olan bazı maddeler üzerinde çalışmalarda iyileştirici etkisi tespit edilmiştir.
Sakız ağacı Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerden Yunanistan, Türkiye, İtalya ve İspanya’nın kıyı bölgelerinde yetişiyor. Özellikle Sakız Adası’nda sakız reçinesi çok miktarda üretilir ve bu ada ile özdeşleşmiştir. Sakız reçinesi sakız ağacının gövdesindeki çiziklerden toplanır. Binlerce yıldır Anadolu’da geleneksel tedavide ve mutfaklarda farklı amaçlarla kullanılıyor. Büyük hekim olan Hipokrat tarafından da damla sakızı iyi bilinir. Saç dönülmesinden, yılan sokmasına kadar bütün ilaçların içinde damla sakızına yer verilmiştir. Sakız eskiden balgam söktürücü olarak dişetlerini kuvvetlendirmek ve ağız kokusunu gidermek için kullanılır.
Ülser ve mide kanserine de iyi gelen sakız ağacı bin derde deva olarak üretilir. Damla sakızı; yapıştırıcı cila olarak ve parfümeride kullanılır. Yemeklere de ayrı bir tat vermektedir. Muhallebi gibi tatlılara eklendiği zaman koku ve tat açısından oldukça lezzetlendiği görülür.
Sakız ağacı sindirimi kolaylaştırır.
Ağız ve diş sağlığı için önemlidir.
Diş macunu olarak kullanılabilir.
Yüksek tansiyon ve kalp krizi riskini de azaltır.
Reçel, dondurma ve tatlı yapımında kullanılır.
UV ışınlarını emme özelliği bulunduğu için güneş yağları içerisinde kullanılır.
Akciğerde oluşan iltihabı kurutarak solunum yolarını da açar.
Sakız ağacı adeta bir şifa deposu olarak bulunuyor. Yüksek rakımlı yerlerdeki ladin ve köknar ağaçlarında bulunan sakız Artvin Borçka’da bulunur. Tek tek elle toplanır ve çiğnenir. Keskin ve acı bir tadı olan sakız ağacı akciğer için sayısız fayda sağlar.
Sakız ağacı solunum yollarına çok iyi gelmektedir. Akciğerde oluşan iltihabı söküp atar. Solunum yollarını açan sakız ağacı suya atılıp buharı solunduğunda nefesi açar. Öksürüğü hafifletir. Bunun için kaynamış bir suya sakız ağacından atın. Kafanızı bir havlu ile kapatın ve buharı ağzınızdan burnunuzdan ciğerlerinize çekin. Akciğerleriniz için çok iyi gelecek ve sizi rahatlatacaktır.
Sakız ağacını mide rahatsızlıklarında kullanmak için de yine tarif deneyebilirsiniz. Hazımsızlığa iyi geldiği için yemeklerden hemen sonra sindirime yardımcı olması sebebiyle çiğnenebilir. Her gün bir miktar sakız ağacını çiğneyerek mide rahatsızlıklarından kurtulabilirsiniz.
Soğuk algınlığına iyi gelen sakız ağacının da kullanımı oldukça kolaydır. Toz haline getirilen çam sakızı bal ile karıştırılıp kullanılabilir. Bu kullanım şekli oldukça yaygındır. Düzenli olarak tüketildiğinde kanser gibi riskli hastalıkları da engeller. Soğuk algınlığında boğazın yumuşamasını sağlar. Öksürüğü hafifletir ve göğsü yumuşatır.
Sakız ağacının sayısız faydasından faydalanmak için mutlaka aktarlardan ya da güvenilir yerlerden temin edin. Doktorunuza danışarak rahatsızlıklarınızın tedavisi için kullanabilirsiniz. Çok iyi fayda sağlayacak ve akciğer, mide gibi rahatsızlıkları giderdiği gibi aynı zamanda cilde de çok iyi gelmektedir.