Tahin mideye iyi gelir mi? Mide sağlığı için tahin tüketme yöntemleri

21 Mayıs 2022
0 Yorum
UN 2024 12 25T234833.163

Tahin, susam tanelerinin ezilmesi ile elde edilen, yağ ve besin içeriği yüksek harika bir besindir. Tahinin sağlığa pekçok faydası vardır, ancak en bilinen faydası mideye iyi gelmesidir. Tahin mide asidini dengeler ve mide ağrısı, mide yanması, mide kazınması gibi mide problemlerine şifa olur. Tahinin faydası mide ile sınırlı değildir; Kanseri önler, vücudu toksinlerden arındırır, cildi güzelleştirir…

Tahin en lezzetli kahvaltılıklardandır. Hem besleyici hem de çok sağlıklıdır. Mide dostu besinlerdendir. Midenizde problem varsa her sabah aç karına, yemekten en az yarım saat önce 1-2 yemek kaşığı tahin yemeğe devam etmelisiniz.

UN 2024 12 25T234815.826

TAHİN MİDEYE İYİ GELİR Mİ?

Tahin mide için en faydalı besinlerdendir. Reflü, gastrit, ülser gibi mide hastalıklarına iyi gelir. Düzenli tahin tüketmek mideyi onarır, midedeki asidi dengeler, mide hastalıklarına doğal şifa olur.

Yapmanız gereken yalnızca sabahları aç karına 1-2 yemek kaşığı tahin yemektir.

Diyetisyen Tuğba Yaprak tahinin mideye faydaları ile ilgili şu bilgileri verdi:

Tahin mide için dost bir besin kaynağıdır. Tahin sindirim sistemini güçlendirip, sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar. Mideyi rahatlatır. Hazımsızlık ve şişkinlik gibi mide sorunlarını önler.

TAHİNİN SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?

İltihapla savaşır: Tahinde bulunan antioksidanlar, özellikle sesamin ve sesamolin ismindeki maddeler, iltihapla savaşmaya yardımcı olur, vücuttaki enfeksiyonu temizler.

Kalp hastalıklarını önler: Tahin, çoklu doymamış yağ içeriği sayesinde kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolü düşürür, böylece kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.

Cildi güzelleştirir: Parlak, ışıl ışıl bir cilde sahip olmak ister misiniz? Tahin A, E vitamini ve çinko içeriği ile cildi güzelleştiren en sağlıklı besinlerdendir.

Hastalıklarla savaşır: Tahin çeşitli vitamin ve mineraller içerir. Aynı zamanda anti-inflamatuar tekli doymamış yağlar açısından da zengindir. Günlük vitamin ihtiyacını karşılar, hastalanmayı önler.

UN 2024 12 25T234839.787

Alzheimerı önler: Tahin, beyin sağlığını iyileştirebilecek ve bunama gibi nörodejeneratif hastalıklara yakalanma riskinizi azaltabilecek bileşikler içerir.

Karaciğer ve böbreklerin çalışmasını destekler: Karaciğer ve böbrekler vücudumuzdaki toksinleri ve atıkları uzaklaştırmaktan sorumludur. Tahin, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını iyileştirir, hasardan korur. Tip 2 diyabetli 46 kişide yapılan bir çalışmada, 90 gün boyunca susam yağı tüketenlerin, kontrol grubuna kıyasla böbrek ve karaciğer fonksiyonlarında iyileşme görüldü.

Kanseri önler: Tahinin ana maddesi olan susam, sesamin, sesamol, sesaminol ve sesamolin gibi lignanları (polifenolik bileşikler) içerir. Bu bileşiklerin kanser önleyici, iltihap önleyici ve antioksidan özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Düzenli tahin tüketmek, akciğer, meme, prostat, kolon, karaciğer, rahim ağzı, kan ve cilt kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Kemikleri güçlendirir: Magnezyum eksikliği, doğrudan kemik hücrelerine etki ederek osteoporoza (zayıf ve kırılgan kemiklere) neden olabilir. Ayrıca paratiroid hormonunun aktivitesini etkileyerek kemikleri de zayıflatabilir. İyi bir magnezyum kaynağı olan tahin vücuttaki magnezyum seviyelerini artırmaya ve kemik sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Çölyak hastaları da güvenle tüketebilir: Tahin gluten içermez. Tahin, öğütülmüş susam tohumlarıdır, bu durum onu doğal olarak glütensiz bir gıda haline getirir.

TAHİNİN YAN ETKİLERİ NELERDİR?

Tahin yüksek kalori içerdiğinden kısa sürede şişmanlamanıza neden olabilir. Bu nedenle tahin tüketirken günlük kalori ihtiyacını aşmamaya özen göstermeli.

Susam alerjisi olan kişiler tahin tükettikten sonra mide-bağırsak rahatsızlığı, kusma ve kurdeşen gibi sorunlar yaşayabilir.

UN 2024 12 25T234808.084

1 YEMEK KAŞIĞI TAHİNİN BESİN DEĞERİ NASILDIR?

89 kalori
3.2 gram karbonhidrat
2.5 gram protein
8 gram yağ
1.5 gram lif
0,2 miligram tiamin
49.4 miligram magnezyum
111 miligram fosfor
1,5 miligram çinko
0,2 miligram manganez
0,2 miligram bakır
64 miligram kalsiyum
0,9 miligram demir