Vücut sağlığı için faydalı bir besin kaynağı olan tahin, doğru miktar ve aralıklarda tüketildiğinde bebekler için de oldukça besleyicidir. Bebeklerde tahin tüketimine yönelik toplum içinde birtakım iddialar dolaşsa da tahin, bebeğin bedensel gelişimi için destekleyicidir.
Yalnızca susamdan elde edilen ve içerisinde hiçbir katkı maddesi bulunmayan tahin, tat olarak biraz keskin bir yapıda olduğu için her bebek tarafından kolaylıkla benimsenemeyebilir.
Bu nedenle tahini muzla, yoğurtla ya da sütle karıştırarak farklı besinlerle özdeştirerek tüketebilirsiniz. Bebeğinizde tahin tüketip tüketemeyeceğiniz konusunda doktorunuzdan onay alabilirsiniz. Aksi takdirde gelişi güzel bir zamanda erken tahin tüketimi ile ya da uygun olmayan bir gıda olması nedeniyle bebeğinizde alerjik reaksiyonlar gelişebilir. Bu nedenle uzman görüşü almanız önemlidir.
Ek gıda döneminde beslenme programını çeşitlendirmek ve bu esnada da besleyici değeri yüksek gıdalara yer vermek istiyorsanız hakkınızı tahinden yana kullanabilirsiniz.
İşte tahinle beraber tüketilebilecek alternatifler:
TAHİN PEKMEZLİ MUZ PÜRESİ: Tahinin yanına lezzet olarak gidebilecek en nefis tatlardan birisi de muzdur. Bebekler için harika bir besin kaynağı olup, tahin pekmezle bir tüketildiğinde enerji sağlamada etkilidir.
(Muzu çatalla ezip püreleştirin ve üzerine biraz tahin ilave edin)
TAHİN PEKMEZLİ YULAF LAPASI: Sağlıklı bir beslenme öğünü için bebeğinizde yulafa şans verebilirsiniz.
(Yulafı pişirip üstüne tahin pekmez ilave edip karıştırın. Kahvaltıda ya da ara öğünde tercih edebilirsiniz.)
TAHİN PEKMEZLİ YOĞURT: Ciddi bir kalsiyum kaynağı olan ev yapımı yoğurtla tahin pekmezi birleştirebilirsiniz.
(Bir miktar kadar yoğurda tahin pekmez ekleyerek bebeğinize yedirebilirsiniz.)
NOT: Doktor onayı almadan tarifleri denemeyiniz!
8. aydan sonra bebeklerde tüketilmesi uygun görülen tahin pekmez ile hazırlayabileceğiniz lezzetli mi lezzetli bir kahvaltı önerisi karşınızdayız! İşte bebeklerde kilo aldıran tahin pekmezli kahvaltı:
Yarım muz
1 yemek kaşığı tahin
Yumurta sarisi
Rendelenmiş tuzsuz peynir ya da 1 tatlı kaşığı labne peyniri
2 bebe bisküvisi
2 yemek kaşığı yoğurt
3 tane çekilmiş ceviz
Yukarıda adı geçen tüm malzemeleri mikserde çekerek tek seferde bebeğinizin kahvaltısını hazırlayın. İşte bu kadar.
Kıymetli besin içeriği ve kolay hazmedilebilir yapısı özelliği ile bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmesine yardımcı olan tahinin bebek gelişimi üzerinde birçok önemli etkisi bulunmaktadır.
Özellikle de demir, magnezyum, kalsiyum ve protein bakımından değerli besin ögelerini bir arada bulunduran tahin henüz gelişmekte olan kemiklerin yapısını güçlendir ve enerji sağlar.
Büyüme evresinde vücudun ihtiyaç duyacağı bu mineraller daha da artar. Bu evrede bebeklerdeki bu ihtiyaçları karşılamak için tahin mükemmel bir kaynaktır.
Tahinin içerisinde yer alan sağlıklı yağlar, özellikle omega-3 ve omega-6 yağ asitleri bakımından zengin olması nedeniyle bebeklerdeki beyin fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde gelişim göstermesine katkı sağlar. Sizde bebeğinizin zeka gelişimini arttırmak için kahvaltılarında ya da ara öğünlerinde tahin tüketimine yer verebilirsiniz.
Biz yetişkinlere göre vücutları bir hayli hassas olan olan bebeklerin sindirim sistemleri de hassastır ve tüketilen her besini hazmedemeyebilirler. Tahinin içerisindeki doğal lif içeriği, kabızlık gibi sorunların oluşumunu büyük ölçüde engellemektedir.
Özellikle ek gıdaya yeni geçen bebekler için tahin ideal bir seçenektir.
Az miktarda verilebilecek bir kaşık tahin bile bebeklerin gününü enerjik geçirmesine yardımcı olabilmektedir.
İştahı olmayan ya da ayına göre kilosu geriden gelen bebeklerde doktor onayı alarak tüketebileceğiniz tahinin bebeklerde kilo alımını desteklediği bilinir. Dolayısıyla da 8. aydan itibaren düzenli tahin tüketimi bebeklerde kilo arttırmaya yardımcıdır.