Hem sağlıklı hem de lezzetli tarhananın evde hazırlanabilen pratik ve gerçek tarifini sizler için araştırdık ve haberimizde paylaştık.
Annelerimizin ve ninelerimizin hiç üşenmeden her sene hazırladığı tarhana, tam bir şifa deposu olarak biliniyor. Biz de bu nedenle sizler için harika bir içerik hazırladık ve tarhana hamurunun nasıl hazırlanacağını paylaştık.
İşte lezzet ve şifa deposu olan tarhananın detaylı hazırlanış tarifi…
Domateslerin uç kısımlarını alıyoruz ve iri parçalar halinde doğruyoruz.
Kırmızı biberlerin çekirdeklerini çıkartıyoruz ve iri parçalar halinde doğruyoruz.
Kuru soğanların kabuklarını soyun ve 4 parçaya bölün.
Maydanoz ve nane yapraklarını ayıkladıktan sonra bol suda yıkıyoruz. Sonrasında da kurutuyoruz.
Haşlanmış nohut, iri parçalar halinde doğranmış kuru soğan, kırmızı biber ve domatesi tencereye alın. Sebzeler sularını salacağı için az miktarda su ekleyip kısık ateşte pişmeye bırakın.
Pişirme aşamasından sonra püre haline gelen karışımı ocağın üzerinden alın ve ılıması için biraz bekletin. Sonra da iyice kıyılmış yeşillikleri karışımın içerisine kattıktan sonra aromalarının geçmesini sağlıyoruz.
Karışımın fazla suyunu bırakması için ince delikli bir süzgeçten geçiriyoruz ve elde edilen püreyi blenderdan geçiriyoruz.
Daha sonra bunu da içine kaya tuzunu ve yoğurdu ilave ettikten sonra iyice karıştırın.
Eğer tarhananın ekşimesini hızlandırmak ve kolaylaştırmak istiyorsak bu aşamada bir miktar kuru maya ilave ediyoruz. Sonra da unu eleyerek yavaş yavaş ilave ediyoruz ve yoğuruyoruz. Bu aşamada poğaça hamuru kıvamında bir karışım elde etmeliyiz.
Çok büyük bir boy çelik tencerenin içine aldığımız hamurun üstünü pamuklu bir bez ile kapatıyoruz.
Bu hamuru, oda ısısında hiç güneş görmeyen bir yerde yaklaşık 5 gün boyunca sadece 2-3 kez karıştırarak bekletiyoruz.
Güneş alan bir yere temiz ve pamuklu bir bez serin ya da büyük boy tepsilere yağlı kağıtlar yerleştirin. Hamurdan aldığınız parçaları elinizle açıp kağıt ya da bezin üzerine serin. Gün içinde ters yüz ederek kurumalarını sağlayın.
Daha sonrasında kenar kısımları tamamen kuruyan ve orta kısımları hafif nemli kalan kuru tarhanaları elinizle ufalayıp mutfak robotuna aktarıyoruz. Böylelikle toz haline gelene kadar çektiriyoruz. İri parçalar halinde kalan tarhana hamurlarını süzgeçten geçirip aynı işlemi birkaç kere daha tekrarlıyoruz. Sonunda çok ufalanmış bir form elde etmemiz gerekiyor.
İstediğimiz forma getirdiğimiz toz tarhanayı geniş tepsilere alıp ara sıra karıştırarak gölgede kurutma işlemini sürdürüyoruz.
Havalandırdığınız toz tarhanayı, temiz cam kavanozlara alıp kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra serin ve rutubetsiz bir yerde muhafaza ediyoruz.
Evde tarhana tarifimizi deneyen herkese şimdiden afiyet olsun.
Eğer tarifi hazırladığınızda havalar sıcaksa kuru maya kullanmadan da tarhanayı mayalayabilir, ısı yoluyla ekşimesini sağlayabilirsiniz. Aksi takdirde kuru maya eklemeniz ve mayalandırma işlemini hızlandırmanız gerekebilir.
Bekletme aşamasında hamur fazlaca sulanırsa az miktarda un ekleyebilirsiniz. Kurutma işlemi güneş ısısına ya da kurutma yaptığınız yere göre günler alabilir.