Onlar tarihe yön veren, tarihte iz bırakan kadınlar olarak anılıyor. Kimi Osmanlı İmparatorluğu’nda “Kadınlar saltanatı” denilen devri başlattı kimisi Türkiye’nin ilk kadın pilotu oldu.
Sabiha Gökçen
Türkiye’nin ilk kadın pilotu olan Sabiha Gökçen, kadınların her alanda başarılı olabileceğine inandı. Gökçen havacılık alanındaki başarılarından dolayı “9 numaralı Murassa (iftihar) Madalyası” ile ödüllendirilmiştir.
Uluslararası Havacılık Federasyonu Altın Madalyası’nı 1991 yılında alan Gökçen, ABD’de düzenlenen Kartallar Toplantısı’nda dünya havacılık tarihine adını yazdırdı. Sabiha Gökçen bu unvana 20 havacı arasından seçilerek sahip oldu.
Hürrem Sultan
Ukrayna’dan İstanbul’a getirilen Anastasia’nın adı Hürrem olarak değiştirildi. Devlet işlerinde rol alan Hürrem Sultan, Osmanlı İmparatorluğu’nda “Kadınlar saltanatı” denilen devri başlattı. Sultan Süleyman’ın nikâhlı karısı olan Hürrem Sultan Kanuni’ye 5 evlat verdi.
Kleopatra
Mısır’ın son hükümranı olarak tarihe adını yazdıran Kleopatra dönemin güçlü ismi Sezar ve Marc Antony ile beraberliği sayesinde ülkesinin varlığını korumasına yardım etti. Aynı zamanda güzelliğiyle de dikkat çekti.
Susan B. Anthony
Susan B. Anthony kadınlara oy hakkı verilmesi için mücadele etti. Aynı zamanda Amerika Kadınına Oy Hakkı Ulusal Derneği’nin kurulmasına öncü oldu. 1854’ten sonra da kendini köleliği ortadan kaldırmak için mücadele etti.
Emily Murphy
Kanada’nın ilk kadın yargıcı olarak bilinen Emily Murphy, ülkede kadınların insan olarak sayılmadığı hükmünü içeren kanunun değiştirilmesini sağladı.
Prenses Diana
Prenses Diana Prenseslik ünvanıyla toplumun alt kesimiyle yakın ilişkiler kurdu. Kurduğu ilişkiler 20. Yüzyılın en çok tanınan ikonlarından biri olmasını sağladı. Prenses Diana’nın 1997 yılında ölmesi dünya çapında ses getirdi.
Aquitaine’li Eleanor
Fransa’nın ilk Kraliçesi olan Aquitaine’li Eleanor, çekiciliği ve güzelliğinin yanı sıra politika alanında oldukça etkili oldu. Aquitaine’li Eleanor’un oğulları Aslan Yürekli Richard ve John İngiltere’nin güçlü krallarıydı.
Büyük Katerina
Büyük Katerina Rusya’yı 18’inci yüzyılının en büyük gücü haline getiren büyük çariçe zamanında yüzbinlerce kilometrekarelik alan fethedildi. Rus İmparatorluğunun sağlam temelleri onun katkıları sayesinde atıldı.
Indira Gandhi
Indira Gandhi, Hindistan’ın ilk kadın başbakanı olarak tanındı. Göreve geldiği dönem ülkesinin zor zamanlarla mücadele etmesini sağlayarak dağılmasını engelledi.
Aynı zamanda uzun zaman başbakanlık görevini sürdüren Gandhi ikinci başbakan unvanına da sahip oldu.
Maria Curie
Polonya asıllı kimyager ve fizikçi Marie Curie, bilim adına yapmış olduğu önemli başarı sayesinde dünya genelinde tanındı. Maria Curie aynı zamanda Nobel Ödülü alan ilk kadın bilim insanı tarihe geçti. Radyoaktif bilim kurucusu olarak da kabul edilen Curie, Uranyum üzerine çalışmalarıyla çığır açtı.