Ev lahmacunu lezzetli olmuyor ne yapmalıyım diyenlere tavada gevrek lahmacun pişirmenin incelikleri
Lahmacun, Güneydoğu Anadolu mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Ünü Güneydoğu’yu aşmış Türkiye’nin dört bir yanında farklı şekillerde yapılmak ve tüketilmektedir. Lahmacun denilince akla ilk olarak Gaziantep ve Şanlıurfa gelir. Antep lahmacununda bol sarımsak, Urfa lahmacununda ise bol soğan vardır. Tabi bu farklı illere gittikçe farklılık gösterebilir. Örneğin Adana’da yapılan lahmacunlar da daha küçük ama daha kalın olabiliyor.
Fakat her ne olursa olsun evde yapılan lahmacun ile dışarıdan satın alınan lahmacunların lezzetinin tutmadığı sürekli söylenen bir gerçek. Peki iyi ama evde yapılan lahmacunlar kebapçılardakine göre neden daha az lezzetli oluyor? İşte evde tavada lahmacun yaparken bilmeniz gereken tüm incelikler…
Evde yapılan lahmacunların lezzet kaybındaki en temel etken kuyruk yağıdır. Kuyruk yağı hem lahmacunun lezzetli olmasını sağlıyor hem de malzemede fazlalık oluşturuyor. Ancak bunun yanı sıra kuyruk yağının hiç ama hiç tahmin etmediğiniz bir özelliği daha var. O da mazemeleri bir arada tutmak.
Genellikle ev lahmacunlarında malzemelerin hamurundan hemen ayrıldığını görürürüz. Bu durum lahmacun tüketildiği esnada rahatsızlık oluşturur. Oysa ki lahmacun hamurundan kıymaların ayrılmaması için harç malzemesine kuyruk yağı koymanız bu sorunu çözecektir. 40 yıllık lahmacun ustaları iç harcına kuyruk yağı koyarak lahmacunun çok daha lezzetli olduğunu aktarıyor.
Hamuru için:
1. 5 su bardağı süt
1 su bardağı ılık su
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 silme yemek kaşığı tuz
1 paket kabartma tozu
5-5. 5 su bardağı un
İç harcı için:
400 gram orta yağlı kıyma
2 adet kuru soğan
3 adet yeşil biber
1 adet domates
5. 6 dal maydanoz
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı acı biber salçası
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
İlk olarak hamuru hazırlıyoruz, ılık sütü karıştırma kabına alalım.
İçine sıvı yağ tuz ekleyelim yavaş yavaş unu katalım.
Ve azar azar kıvama bulmak için ılık suyu ekleyelim.
Hamur kıvam olarak ele yapışan bir hamur oluyor yani elimize şekil verebilelim. Bu aşamada verdim un az veya çok gelebilir ölçülü koymakta fayda var.
Daha sonra tezgahı unlayalım bütün hamuru küçük bezeler yapalım ve tezgaha dizelim, üzerine nemli bir bez örtelim dinlensin.
İç harcı için kıymayı derin bir kaseye alalım, rondoya soğanı yeşil biberi koyalım, ince çekelim ve kıymanın içine ilave edelim.
Daha sonra domates ve maydanozu çekelim ilave edelim ve salçasını, tuzunu, sıvı yağ katalım ve karıştıralım. Ben acı biber salçası kullandığım için baharat koymadım, sizin zevkinize bağlı koyabilirsiniz.
Pişirme aşamasında kapaklı bir teflon tava kullanıyoruz, tavayı ocağa alalım ve ilk bezeyi tabak büyüklüğünde açalım.
Üzerine aralıklı bir şekilde elimizle iç harcı yayalım. Tavaya yerleştirelim.
Ocağı yüksek ayarla açalım, içi buhar olup kaynama noktasına gelince altını kısalım. Çok kısa sürede pişiyor zaten altları kızarınca alalım.
Tepsi şeklinde borcama alalım.
Üzerine yaş bir bez kapatalım ve borcamında üzerine kapak kapatalım. Pişme esnasında kapağı sık açmayın ki kıymalar buharla pişecek kaçmasın dışarı.
Bütün bezelere aynı işlemi yapın biri pişerken diğerini hazırlayabilirsiniz. Birde pişen lahmacunları üst üste koyarken bir düz bir ters koyun yan 1. Koyun diğerinin de onun üzerine etli tarafını koyun.