Taze bamya çok hızlı bozulan bir sebzedir. Uzun süre bekleyen bamyalar karardığından bamyalar pişirilmeden önce bekletilmeden ayıklanmalıdır.İşte bamya temizlemenin, ayıklamanın püf noktaları
Taze bamya çok hızlı bozulan bir sebzedir. Uzun süre bekleyen bamyalar karardığından bamyalar pişirilmeden önce bekletilmeden ayıklanmalıdır.İşte bamya temizlemenin, ayıklamanın püf noktaları
Bamya Nasıl Temizlenir?
- Bir tane bamyayı elinize alın ve diğer elinize ince uçlu bıçak alın. Sonrasıda bu bıçakla bamyanın çevresini koni şeklinde kesin. Bamya bu şekilde ayıklandığında içindeki salyalar dışarı çıkmamaktadır. Bu sayede yemekte salyalanma olmayacaktır.
.jpg)
- Bamyanın saplarını dibine kadar kesmeyin. Bu bamyaların salyalanmasına neden olacaktır. Bunu engellemek için bamyanın sapını ince bir bıçak ile koni şekline getirerek kesmelisiniz.
- Bamyayı koni şeklinde kesmeyi zor bulursanız marketlerden bamya açacakları temin edebilirsiniz. Bu açacaklar kalemtıraşa benzer ve bamyaların uçlarını kolayca koni şekline getirir.

- Bamyaları ayıkladıktan sonra bamyaların salyalanmaması için bir ipucu daha vardır. Koni şeklinde kestiğiniz bamyaları bir kaba koyduktan sonra kabın içine biraz su ve yarım limonun suyunu dökün. Bamyaları bu limonlu suyun içinde 5 dakika bekletin. Bu yöntemi uygulamak istemezseniz bamyayı pişireceğiniz yemeğin içine de yarım limon suyunu dökebilirsiniz. Bunu her türlü bamya yemeği için uygulayabilirsiniz. Bu sayede bamya yemeğinizde salyalanma olmayacaktır.
Bamyanın Faydaları Nelerdir?
- Bamya; içeriğindeki çözülebilir lif sayesinde vücuttaki toksinleri yok eder ve bu sayede kalp hastalığı riskini düşürür.
- Bamyada demir, manganez, magnezyum ve kalsiyum gibi vücut için gerekli mineraller bulunur.
- Bamya; yüksek lif oranı sayesinde tokluk hissi verir. Bu sayede kilo vermeye yardımcıdır.
- Bamya; vücuttaki zararlı toksinlerin sindirim sistemi yolu ile dışarı atılmasını sağlar.
- Bamya; gözde retinaya iyi gelir ve katarakt hastalığının oluşmasının önler.
- Bamya; sindirim sistemindeki asidi nötrler ve bu sayede mide ülseri problemi oluşmasının önüne geçer.
- Bamya; sinir sistemini korur ve bu sayede depresyon ve stresin etkilerini azaltır.
- Bamya; içeriğindeki bol C vitamini sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Bamya; içeriğindeki K vitamini ile kemikleri güçlendirir.
- Bamya; antioksidan özelliği sayesinde boğaz ve akciğerlerdeki iltihaplanmaya iyi gelir.
- Bamya; astım hastalığına da iyi gelmektedir. Doktorlar kronik astım hastalarına bol bol bamya tüketmelerini tavsiye etmektedir.