Taze fasulye Türk mutfağının sevilen lezzetlerindendir. Taze fasulyeyi düdüklüde yaparken, yemek kaynamaya başlayınca, düdüklünün düdüğü indirilir ve kısık ateşte 15-20 dk pişirilir.Tencerede ise taze fasulyenin pişme süresi 35-40 dakikadır.
Taze Fasulye Kaç Dakikada Pişer
Taze fasulye Türk mutfağının sevilen lezzetlerindendir. Taze fasulyeyi düdüklüde yaparken, yemek kaynamaya başlayınca, düdüklünün düdüğü indirilir ve kısık ateşte 15-20 dk pişirilir.Tencerede ise taze fasulyenin pişme süresi 35-40 dakikadır.
Taze Fasulye Yemeği Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?
Yapılan yemek ne olursa olsun, kaliteli malzemeler kullanılmadığı sürece lezzeti yakalamak çok zor olacaktır. Bu nedenle seçtiğiniz fasulyelerin mümkün olduğunca kılçıksız ve taze olması gerekir. Fasulyenin kalitesini anlamak için elinizle kırmanız yeterli olur. Kırma sırasında esneme görürseniz, fasulye taze değildir. Ancak kolayca kırılıyor ve kılçıkları uzamıyorsa kaliteli bir fasulye bulmuşsunuzdur.
Fasulye yemeğinde kullanacağınız kuru soğan ve domates sulu olmalıdır. Ayrıca yemeğe bolca kuru soğan koymak, lezzetinin artmasına yardımcı olacaktır. Soğanları ince ince ve yarım halkalar şeklinde doğrayabilirsiniz. Böylece hem lezzeti hem de görünüşü daha hoş olur. Dilerseniz küçük küpler halinde doğramayı da tercih edebilirsiniz.
Fasulye yemeğinin pişirme süresi, seçilen fasulyenin türüne göre farklılık gösterir. Kullandığınız domatesler yeterince sulu ve etliyse, yemeğinize su eklemeden pişirmeniz mümkün olur. Ancak bunun için domatesleri rendelemeniz ve biriken suyu da kullanmanız gerekir.
Taze Fasulye Nasıl Yapılır?
Öncelikle fasulyeleri güzelce yıkayın ve uç kısımlarından başlayarak kılçıklarını temizleyin. Bazı fasulyeler çok uzun olabilir, bunları ortadan bölmeniz yeterli olacaktır.
Pişirmek için yayvan bir tencere kullanmanız önerilir. Uygun tencereyi seçtikten sonra zeytinyağı gezdirin ve yağı orta ateşte ısıtın. Üzerine kuru soğanları ekleyin ve bir tahta kaşık yardımıyla yumuşayana kadar kavurun.
Soğanların üzerine fasulyeleri ilave edin ve kapağını kapatın. Kısık ateşte ve belirli aralıklarla karıştırarak pişirmeye devam edin. Dilerseniz yemeğin buharını içeride tutmak ve kapağını açmamak için, mısır patlatırken yapılan sallama yöntemini de kullanabilirsiniz. Pişirme işlemine fasulyeler sararana kadar devam edin.
Fasulyelerin rengi tamamen döndükten sonra kalan malzemeleri ilave edin. Tencerede kalan su miktarı azsa, 2 çorba kaşığı kadar kaynar su ekleyin. Ancak sebzelerin kendi suyuyla pişmesi, yemeğin lezzetini artıracak bir püf noktasıdır. Şeker ve tuzu ekledikten sonra domatesleri ilave edin. Kapağı kapalı şekilde ve kısık ateşte pişmeye bırakın. Pişirme sırasında kapağı açmamak için arada bir tencereyi sallamanız önerilir. Fasulyeler tamamen yumuşayana ve yemeğin suyu azalana kadar pişirmeyi sürdürün. Bu işlem ortalama olarak 60 ila 70 dakika kadar sürecektir. Yemeğin altını kapattıktan sonra, tencerenin kapağını açmadan dinlenmeye bırakın. Yeterince soğuduktan sonrasında biraz buzdolabında bekletin. Daha sonrasında servis edebilirsiniz.