Tekne orucu Osmanlı’dan günümüze uzanan bir gelenektir. Ramazan ayında çocuklar imsaktan akşam ezanına kadar oruç tutmakta zorlanacağı için onlara belli süre oruç tutturulur, buna tekne orucu denir.
Çocuklar masum, günahsız olduğundan, İslamiyet’in bir emrine alışmaya çalıştıklarından, tuttukları tekne orucu için çok sevap kazanırlar.
Buluğa ermemiş çocukların belli süre oruç tutmasına tekne orucu denilmektedir. Çocuklar tekne orucu tutarak çok sevap kazanabilir.
Tekne orucunda çocuklar belli saatler oruçlu olarak geçirir, örneğin sabahtan öğleye, öğleden iftara kadar oruç tutarlar.
Tekne orucu, henüz ergenlik çağına girmemiş çocuklara oruç tutmayı öğretmek, oruç tutmaya alıştırmak için ecdadımızın bulduğu bir yöntemdir. Anadolu’da yüzyıllardır uygulanan bir gelenektir.
Bu oruçta, çocukların oruç tutma süresinde belli saat yoktur, sabahtan öğleye yahut öğleden iftara kadar da olabilir, birkaç saat de. Çocuğun yaşına ve dayanma süresine göre bu süre değişebilir.
Toplumda adet olan, tekne orucu tutan çocuğun orucunun sahurla başlayıp öğle 12’ye kadar sürmesidir. Osmanlı’dan günümüze Anadolu’da genellikle çocuklara sahurdan öğle 12’ye kadar oruç tutturulur.
Çocuklara oruç tutmak farz olmadığından, islamiyette tekne orucu yoktur. Fakat çocuğun oruç tutmaya alışması için çocuğa tekne orucu tutturulabilir.
Çocuklar buluğa erene kadar tekne orucu tutabilir.
Fakat çocuk buluğa erdiğinde, akıl baliğ olduğunda oruç tutması farz olur.
Bu nedenle çocuklar buluğ çağına yaklaştığında, 9-10 yaşından itibaren, oruca alışması için imsaktan akşam ezanına kadar yani tam gün oruç tutmasına izin verilmesi iyi olur.
Tekne orucu genellikle sahurdan öğle ezanına, öğle ezanından iftara kadar tutulur. Ancak çocuğun yaşı küçükse bu kadar süre açlığa, susuzluğa dayanamayacaksa ona birkaç saat oruç tutturulabilir.
Tekne orucu tutan çocuk, Ramazan orucunda olduğu gibi yemek yemez, su içmez.
Fakat çocuğun yaşı çok küçükse oruç tutarken su içmesine müsaade edilebilir.
Dinimizde buluğ yaşı kızlarda 9, erkeklerde ise 12 yaşından itibaren başlar. 9 yaşında kız adet olduysa, 12 yaşında erkek ihtilam olduysa buluğ çağı (ergenlik dönemi) başlar, oruç tutmak farz olur.
13 yaşındaki birey şayet ergenliğe girdiyse Ramazan ayında oruç tutması farz olur.
Çocuklara Ramazan’ın maneviyatını yaşatmak, onları oruca alıştırmak için yüzyıllardır tekne orucu tutturulmaya devam edilmektedir.
Tekne orucu tutmanın çocuklara sayısız faydası vardır. Bu faydalar şöyle sıralanabilir:
ÇOK SEVAPTIR
Çocuklar günahsız, saf ve masumdur. Çocuklar yaptığı her iyilikten, her ibadetten sevap kazanırlar. Tekne orucu tutmak da çocuklar için çok sevaptır.
İRADEYİ KUVVETLENDİRİR
Çocuğun belli saatler aç, susuz kalması çocuk için iyi bir irade terbiyesidir. Bu sayede çocuğun iradesi güçlenir, sabırlı olmayı, beklemeyi, her şeyin bir zamanı olduğunu öğrenir.
EMPATİ YETENEĞİNİ GELİŞTİRİR
Tekne orucu ile çocuk uzun saatler yemek yemez, su içmez. Bu yönden fakirlere karşı empati geliştirerek daha merhametli ve yardımsever olur.
SORUMLULUK DUYGUSU KAZANDIRIR
Tekne orucunda çocuktan beklenen belli süre aç ve susuz kalmasıdır. Çocuk tekne orucu tutarak verilen vazifeyi uygular, tekne orucu çocuklarda sorumluluk bilinci aşılamış olur.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Tekne orucu ile, açlıkla organlar dinlenmeye geçer. Hücreler yenilenerek bağışıklık sistemi güçlenir.
DİNİ DEĞERLERE BAĞLILIĞI ARTIRIR
Çocuklar tekne orucu tutarak Allah’a, İslamiyet’in bir emrine uymaya yaklaşmış olur. Bu da çocuğun dini bağlarını güçlendirir.