Belirli bir görevi başlatma ya da tamamlama konusunda sürekli erteleme eğilimine erteleme hastalığı denir. Genelde görevin değeri veya ödülü konusundaki düşük motivasyon ertelemeyi tetiklemektedir.
Erteleme hastalığı zaman zaman günlük hayatımızdaki işlerimizin aksamasına neden olur. Genel olarak bir görevin değeri ya da ödüldeki düşük motivasyon ertelemeye gitmemize neden olur. Aile, Çift ve Evlilik Terapisti Anila Çelik konu hakkında bilgiler verdi.
Erteleme hastalığı resmi bir tıbbi tanım değildir ve genellikle “prokrastinasyon” olarak adlandırılan bir davranış modelini ifade eder. Erteleme hastalığı, belirli bir görevi başlatma veya tamamlama konusunda sürekli erteleme eğilimidir. Bu durum, birçok faktörün etkileşimi sonucunda ortaya çıkabilir ve her bireyin erteleme hastalığı eğilimi farklı nedenlere dayanabilir. Bir görevin tamamlanması konusunda düşük motivasyon, kişinin başlama konusunda direnç göstermesine neden olabilir. Görevin değeri veya ödülü konusundaki düşük motivasyon, Erteleme hastalığı tetikleyebilir.
Eğer Erteleme hastalığı, günlük işlevselliğinizi önemli ölçüde etkiliyorsa ve başa çıkma stratejileriyle başa çıkamıyorsanız, bir profesyonelden yardım almak faydalı olabilir. Psikologlar ve terapistler, bu konuda destek ve rehberlik sağlayabilirler.
Erteleme hastalığıyla ilgili yapılacak ilk iş o hastalığı kabul etmekle başlıyor. Sonrasında da o ertelediğimiz işi yapmak için gerekli olan konsantrasyonu bozan etkenler not edilmeli ve işe başlamayı ertelemeye neden olan nesneler ortadan kaldırılmalıdır.
Bu hastalık kişinin kafasını yeterince yoran bir hastalık olduğu için psikologdan profesyonel yardım almakta fayda vardır. Bu hastalıkla bağlantılı olan kötü zaman yönetimini düzenlemek ve iyileştirmek de kişiyi motive edeceğinden yapılması gereken işlerin zaman içinde tamamlanmasını kolaylaştırır. Yapılması gereken işler önem sırasına konularak yapılır ve önemli işlere öncelik verilirse belirli zaman içerisinde işi tamamlamak, kişinin mükemmeliyetçilik duygusunu da olumlu yönde geliştirir.