Tenimizden kana karışıyor! Alışveriş fişlerindeki sinsi tehlike

22 Temmuz 2023
0 Yorum
tenimizden kana karisiyor alisveris fislerindeki sinsi tehlike

Pos cihazlarından verilen parlak kaygan kağıtların sağlığımızı tehlikeye attığını biliyor muydunuz?

Günlük yaşamımızda sürekli haşır neşir olduğumuz kasa fişleri sağlığımızı olumsuz etkiliyor. İçeriğindeki BPA maddeler tenimizden kana karışarak sağlığı tehdit ediyor.

Çalışmalar kasa fişlerindeki BPA oranının konserve kutulara göre 250 kat daha fazla olduğu ortaya çıkardı. Başka bir çalışmada ise market kasiyerlerden mesai öncesi ve sonrasında alınan örneklerden BPA miktarlarında artış tespit edildi.

‘KISIRLIĞA NEDEN OLABİLİYOR’

Farkında olmadan temas ettiğimiz uçak veya sinema etkinlik biletleri, alışveriş fişi gibi pos cihazlarından verilen parlak kaygan kağıtlar Bisphenol-A (BPA) ve onun kimyasal kardeşi Bisphenol-S (BPS içeriyor.

Bu maddeler Endokrin bozucu, erken ergenlik ve erken menopoz, endometriosis, doğurganlık sorunları, prostat ve meme kanseri gibi hormonsal kanserlere neden olabilen zararlı kimyasallar içeriyor. Yapılan çalışmalar BPA’nın vücutta östrojen hormonu gibi hareket ederek östrojen seviyesi artırıp hormonal dengeyi bozabileceğini ve kısırlığa neden olabileceğini gösteriyor.

4

‘TIRNAĞINIZLA ÇİZİK ATIN’

Bir kâğıdın termal olup olmadığını anlamak için yazılı kısmına tırnağınızla bir çizik atın, eğer kâğıtta siyah iz çıkıyorsa o BPAlıdır.

Alışveriş sırasında fişleri ellememeye çalışmak için kasiyerden fişi torbaya atmasını ya da fişi email ile göndermesini rica edebilirisiniz. Eğer ikiside mümkün değilse fişi parmağımızın ucuyla tutabilir sonrasında hemen su ve sabunla yıkayın.

BPA NEDİR?

Bisfenol A ilk olarak 1891’de Rus kimyager Aleksandr Dianin tarafından rapor edilen çeşitli plastiklerin üretiminde kullanılan kimyasal bir bileşik. Genellikle sert ve şeffaf plastik yemek kutularında ve su şişelerinde bulunuyor.

Vücutta östrojen hormonu gibi hareket ederek östrojen seviyesi artırıp hormonal dengeyi bozduğu biliniyor. Aynı zamanda Endokrin sistemin düzgün çalışmasını önleyerek, üreme, sinir, bağışıklık, metabolik ve kardiyovasküler sistemlerini olumsuz etkilemektedir.