On bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif ayının gelmesiyle birlikte teravih namazı hakkında merak edilen konular araştırılmaya başlandı. İslam âlemi ve Müslümanlar için büyük önem taşıyan Ramazan ayında teravih namazı kılmanın her gece için ayrı bir fazileti vardır. Peki, teravih namazı 20 rekât mı, 33 rekât mı? Teravih namazı kılmanın fazileti nedir? Detaylar haberimizde…
Mübarek Ramazan ayı, çok şereflidir. Bu ayda yapılan nafile namaz, zikir, sadaka ve bütün nafile ibadetlere verilen sevap, başka aylarda yapılan farzlar gibidir. Ramazan ayında teravih kılmak isteyen Müslümanlar teravih namazı hakkında arama motorlarında ‘İlk teravih ne zaman? ’Teravih namazının başında ve sonunda okunacak dualar nelerdir?’ Sorularının cevabını araştırıyor. İşte, teravih namazına dair merak edilen detaylar:
Ramazanın ilk teravih namazı 2023 takvimine göre 22 Mart Çarşamba gecesi kılınacak. 22 Mart Çarşamba gününü 23 Mart Perşembe’ye bağlayan gecede ilk oruçlar için ilk sahur yapılacak.
Erkeklerin ve kadınların, yirmi rekat teravih namazı kılması, sünneti-müekkededir. Resulu Ekrem sallallahu aleyhi vesellem birkaç gece, teravihi cema’at ile sekiz rekât kıldı. Evlerine gidince, yirmi rek’at e tamamladılar. Yalnız olarak yirmi rekât kıldığı da bildirilmişdir. Dört mezhepte de yirmi rekattır.
Teravih namazı, yatsının son sünnetinden sonra ve vitirden önce kılınır. Bir kimse, yatsıyı kılmadan önce teravihi kılamaz. Vitirden sonra ve sabah namazına kadar kılınabilir.
Teravih namazı fecir doğunca kılınamaz, kaza da edilmez.
Ramazan-ı Şerif’te teravih namazı kılmanın, her gece için ayrı fazileti vardır. Hazreti Ali’ye (radıyallahü anh) Ramazan ayında teravi namazı kılmanın fazileti sorulduğunda cevabında şöyle buyurdular:
Ramazan-ı şerifin sonuna kadar olan bütün gecelerin böylece ayrı ayrı birer fazileti ve yüksek derece ve sevapları vardır.
Teravih namazına başlarken ve bittikten sonra çeşitli şekilde okunan dualar vardır. Teravih namazına kalkarken okunacak dua şöyle:
Sübhane zil mülki vel melekût. Sübhane zil izzeti vel azameti vel celali vel cemali vel ceberût. Sübhanel melikil mevcûd. Sübhanel melikil ma’bûd. Sübhanel melikil hayyillezi la yenamü ve la yemût. Sübbûhun kuddûsün Rabbüna ve Rabbül melaiketi verrûh. Merhaben, merhaben, merhaba ya şehre Ramezan. Merhaben, merhaben merhaba ya şehrel-bereketi vel gufran. Merhaben, merhaben, merhaba ya şehret-tesbihi vet-tehlili vez-zikri ve tilavet-il Kur’an. Evvelühû, ahiruhû, zahiruhû, batınühû ya men la ilahe illa hû.
NOT: Ramazanın on beşinden sonra Merhaba diye okunan yerler, Elveda diye okunur.
Teravih namazı bitince okunacak dua şöyle:
Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala Âli seyyidina Muhammed. Biadedi külli dain ve devain ve barik ve sellim aleyhi ve aleyhim kesira. Üç defa okunur ve üçüncüsünde (ve salli ve sellim ve bârik aleyhi ve aleyhim kesîran kesîrâ.) denir. Ya Hannan, ya Mennan, ya Deyyan, ya Burhan. Ya Zel-fadlı vel-ihsan nercül-afve vel gufran. Vec’al-na min utekai şehri Ramezan bi hurmetil Kur’an.
Erkeklerin camide cemaatle namaz kılmalarının, evde kıldıkları namazdan 27 derece daha fazla sevab olduğu, kadınların ise, evde namaz kılmalarının, camide namaz kılmalarından daha çok sevab olduğu hadis-i şeriflerle bildirilmiştir. Kadınlar, cemaatle namaz kılmak için camiye gidemez.
Teravih namazı, yatsı kılındıktan sonra, imsak vaktine kadar kılınabilir. Teravih vitirden önce de, sonra da kılınabilir.
Çocuklar için Ramazan etkinlikleri: Her güne bir aktivite! Tıklayınız