Terenin faydaları neler, tere tohumu ne işe yarar? Demir zengini tere otunun vücuda inanılmaz etkisi

19 Aralık 2023
0 Yorum
terenin faydalari neler tere tohumu ne ise yarar demir zengini tere otunun vucuda inanilmaz etkisi

Pazarda şöyle bir bakıp geçtiğimiz, evde yüzüne bakmadığımız tere otunun faydaları şaşırtıyor. Demir eksiliğinden kansızlığa, karaciğer tahribatını onarmasından diyabete kadar bir çok önemli etkisi var. Peki tere tüketimi nasıl olmalı? Tere otu nasıl tüketilmeli? Tere tohumu nasıl zayıflatır mı?

Tere otunun faydalarının saymakla bitmediği yararlarını mercek altına aldık. Tansiyondan romatizmaya, kas ağrılarından saç dökülmelerine, demir eksikliğinden, hafızanın güçlenmesine, saç bakımından bir çok rahatsızlığa kadar çok sayıda faydası var. İşte, çeşitli rahatsızlıklara iyi gelen ve insan sağlığı açısından oldukça yararlı olan tereyle ilgili bilinmeyenler…

TERENİN VÜCUDA FAYDALARI NELER?

Anavatanı Asya olan, ülkemizde de sofralardan eksik olmayan tere, turpgiller familyasından olan yeşil yapraklı bir bitkidir.  Sahip olduğu yüksek demir içeriği sayesinde kansızlığa karşı faydalı bir bitki olan, astım, bronşit, öksürük, C vitamini eksikliği, kabızlık ve zayıf bağışıklık sistemini arttırma gibi yararları olan terenin faydaları şunlardır:

  1. Tere oldukça güçlü bir idrar söktürücüdür. Böbrekleri ve idrar yollarını temizler. İdrar yolu enfeksiyonuna iyi gelir.
  2. Tere, tam bir akciğer ve karaciğer dostudur. Akciğer ve karaciğerlerdeki tahribatı onaran bu bitki, aynı zamanda vücudun sigaranın etkilerinden temizlenmesine de yardım eder.
  3. Kanseri önleyen şifa deposu besinler arasında yer alır. Tere, içerdiği yüksek besin değerleri ile kanser riskini azaltıyor. Araştırmalar, terenin, var olan tümörü küçülttüğünü de söylüyor.
  4. Bahçe teresi, kemik oluşumu, parçalanması ve emilimi konusunda destek sağlayan K vitamini açısından zengin bir besindir. Bu sayede tere, kemik sağlığını artırır ve kemiklerin ihtiyaç duyduğu K vitaminini sağlar.
  5. Tere, ağır metaller gibi zehirli bileşiklere karşı vücudu koruma özelliğine sahiptir.
  6. Tere, kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olarak diyabet tedavisinde etkili olur. Yapılan çalışmalarda ayrıca terenin toplam kolesterol, trigliserid ve kötü kolesterolü azalttığı yönünde de sonuçlar ortaya çıkmıştır.

o

TERE OTU NASIL TÜKETİLMELİ?

  1.  Antioksidan zengini olan tere otu bağışıklık sisteminden solunum yollarına ve kansere kadar pek çok hastalık için de şifa deposudur.
  2. Tere otu tüketimi vücuda dinçlik verir, enerji katar.
  3. Hafızanın güçlenmesinde etkidir.
  4. Bağışıklık sistemini korur ve güçlendirir. Gribal hastalıklara karşı vücudun direnç kazanmasında yardımcı olur.
  5. Boğaz ağrısında etkilidir. Aynı zamanda balgam söktürür.
  6. Sigara kullananlar tarafından düzenli bir şekilde tüketilmelidir.
  7. Kanser hücrelerine karşı korutucu bir etkisi bulunmaktadır.
  8. Saç bakımı için de faydalı bir bitkidir. Doğru kullanımda kepek oluşumunu engeller.

TERE OTU GAZ YAPAR MI?

Tere otu içeriğinde yüksek miktarda sülfür bulunur. Sülfür de midede gaz oluşmasına yol açar. Bu yüzden tere otunun fazla tüketimi zararlı olabilir.

TERE OTUNUN ZARARLARI

Sağlık için şifa deposu olan tere otunun yan etkileri de merak edilmektedir.

Tere otunda fazla tüketim her besinde olduğu gibi zararlıdır. İşte tere otunun zararları:

Gaz oluşumuna yol açabilir. Ülser hastaları tarafından kullanılmamalıdır. Troid hastaları kullanmamalıdır.
Fazla kullanımı mideye zarar verir.
Düşük tansiyonu olan kişiler kullanımdan kaçmalıdır.
Hamile kadınların da tüketmemesi gerekir.

TERE TOHUMU NE İŞE YARAR NASIL KULLANILIR?

Tere tohumu, bol miktarda C ve E vitaminleri içerir. Bu sayede kolesterol düşürücü bir etkisi vardır. Aynı zamanda yaşlanmayı geciktirir.

Tere tohumu metabolizmayı güçlendirir. Bu nedenle de belirli bir süre sabah aç karnına tere otu kullanıldığı zaman başta tiroid hormonu olmak üzere metabolizmayı uyarıcı etkisi vardır. Aynı zamanda metabolizmayı canlandırmaya yardımcı olur. Kronik halsizliğe iyi gelen tere otu, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Bahçe teresi otu, adet düzenlemeye yardımcı olur. Aynı zamanda emziren annelerin süt miktarının arttırılmasında etkilidir.

TERE OTU VE TERE OTU TOHUMUNUN İÇERDİĞİ VİTAMİNLER

 Tere otu tohumu, bir susam tanesi kadardır. Acımsı bir tadı ve koyu kırmızı bir rengi vardır. Tohumlar küçük, oval şeklinde sivri ve bir ucu da üçgen şeklindedir. Tohumdan elde edilen yağ da oldukça besleyici ve faydalıdır. Tere otu içeriğinde protein, karbonhidratlar ve lipitler bulundurur. Bunun yanında E vitamini, C vitamini, B9 vitamini, folik asit, magnezyum, fosfor, beta karoten ve yüksek oranda linoleik yağ asitleri içerir.

8

TERE TOHUMU ZAYIFLATIR MI?

Tere tohumu, sabahları aç karnına tüketildiği zaman metabolizmanın hızlı bir şekilde çalışmasını sağlar. Yanında tere yaprağı ile birlikte tüketildiği zaman ise, terletici ve metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır. Zayıflamak için tere tohumunu havanda iyice öğüterek bir tatlı kaşığı öğütülmüş tohumu bir tatlı kaşığı bal ile karıştırarak düzenli olarak sabahları aç karnına yemeniz gerekir. Ardından da ılık su içerek hızlı bir şekilde zayıflayabilirsiniz.

TERE OTUNUN BESİN DEĞERİ NEDİR?

Terenin besin değeri şöyledir:

Kalori: 16
Karbonhidrat:3 gram
Protein: 1.3 gram
Yağ: 0 gram
Lif:  0.5 gram

TERE OTUNUN FAYDALARI NELERDİR? TERE NELERE İYİ GELİR?

1. Tere otu hafızayı güçlendirir. Zindelik ve canlılık verir.
2. Yüksek demir içeriğine sahip olan tere otu kansızlığa faydalıdır.
3. Tere otu çayı nezle, grip gibi soğuk algınlıklarına yakalanma riskini azaltır ve hastalık durumunda bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı mücadelesini sağlar. Boğaz ağrısına faydalıdır ve balgam sökmeye yardımcıdır.
4. İçeriğinde yer alan protein ve demir anne sütünü arttırıcı özellik gösterir.
5. Düzenli tere otu kullanımı sigaranın zararlı etkilerini azaltmaya yardımcıdır. Kanser hücrelerinin oluşumunu engeller.
6. Tere yaprakları ile hazırlanan lapa cilt lekelerine faydalıdır. Tere yaprağı suyu yağlı saçların temizlenmesini sağlar ve kepeği önler. Tere suyu ayrıca saç köklerini besleyerek saç dökülmesini engeller.

TERE NELERE İYİ GELİR?

Yüksek antioksidan özelliğinden dolayı kolesterolü düşürücü etkiye sahip olan tere otu içeriğindeki gluconasturtiin maddesi ile kansere iyi gelir. Alzheimer hastalığı riskini engeller.

Düzenli tere otu tüketimi A vitamini eksikliği, anemi ve osteoporoza iyi gelir. Gözlerin yaşlanmasını engelleyen tere otu kalp damar hastalıkları, prostat ve kolon kanserine iyi gelir. Diş ve diş etini güçlendirici özelliği diş salığına iyi gelir. Bunlara ek olarak tere otu tohumu bronşite iyi gelir.

Tere otunun faydaları İbrahim Saraçoğlu tarafından önerilen tere otu kürü ile de desteklenmektedir. İbrahim Saraçoğlu tarafından solunum şikayeti yaşayan akciğer kanseri hastalarına önerilen tere otu kürü 5 gün boyunca sürdürülür. Her gün kahvaltıdan ve öğle yemeğinden 1 saat sonra 15-20 adet saplı tere otu tüketimi içeren tere otu kürü sigaranın etkilerinin azaltılmasında da kullanılır. Tere otu alerji nedeniyle ortaya çıkan saman nezlesine de iyi gelmektedir.

TERE KÜRÜ TARİFİ NASIL HAZIRLANIR?

İbrahim Saraçoğlu’nun tere kürü tarifi: Beş gün boyunca kahvaltıdan bir saat sonra ve öğle yemeğinden yine bir saat sonra her defasında onbeş-yirmi adet tere saplı olarak tüketilir. Arzu edilirse, yenilen yemeğin üzerine yarım limon sıkılabilir. Limonun dışında başka hiçbir şey ilave edilmez. Şikâyetlerin durumuna göre dönem dönem uygulanabilir.

Solunum şikâyeti yaşayan akciğer kanseri hastaları bu kürü beş gün uygulayıp, üç gün ara verdikten sonra ikinci bir beş gün uygulayabilirler.

Sigarayı fazla tüketenlerin veya bronşları dolmuş olanların uygulayacakları tere kürü nikotine karşı mükemmel bir panzehirdir. Terenin, çiğ olarak tüketilmeden önce mutlaka akan soğuk su altında çok iyi yıkanması gerekir. Yıkamadan tüketilmesi halinde üzerinde bulunan parazitler bazı hastalıklara neden olabilmektedir. Tere fazlaca tüketildiği takdirde idrar yaparken yanma yapar. Bu durum karşısında endişe edilmemelidir. Normal bir durumdur.

SİGARA KULLANANLARA İYİ GELİYOR

Kaynamakta olan yarım litre suya onbeş-onaltı tane tere (yaklaşık bir bağın yarısı) atılır ve hafif ateşte, ağzı kapalı olarak sadece üç dakika haşlanır. Soğuması beklemeden süzülür. Soğuduktan sonra, aç karnına veya yemeklerden iki saat sonra sadece haşlanmış suyunun tamamı içilir. Beş gün, gün atlamadan uygulanır ve her gün taze olarak hazırlanır. İkinci ve üçüncü günden sonra bol miktarda balgam söktüğünüzü ve bronşlarınızın açıldığını hayretle gözlemeniz mümkün olabilecektir.

Sigara tiryakileri dönem dönem bu kürü uygularlarsa sağlıkları açısından daha iyi olur. Tere otunun üç dakikalık haşlama suyunun içimi pek kolay olmayabilir. Haşlama suyunu içmekte zorlanıldığı takdirde, yanında başka hiçbir şey yemeden aç karnına veya yemeklerden en az iki saat sonra onbeş-onaltı tane taze tereyi çiğ olarak üzerine hiç bir şey ilave (tuz, limon vb.) etmeden de tüketilebilir. Aynı şekilde beş gün (gün atlamadan) uygulanır. ‘Bronşlarım dolmuş’ diye şikâyeti olanlara da tere kürünü tavsiye ederim.

TERE OTUNUN YAN ETKİLERİ VAR MIDIR?

1. Bağırsak sağlığı konusunda faydalı olduğu bilinen tere otu, yüksek doz kullanımında zaman zaman tahrişe neden olabilir.
2. Kan basıncını düşürebilir.
3. Hamile veya emziren kadınların kullanımı konusunda kesinleşmiş herhangi bir çalışma yoktur.

Tere Otu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

1. Tere otu ciğerleri temizler mi?

Tere otu ve tere kürü özellikle sigara içen kişilere önerilir ve akciğerleri temizleme görevi görür.

2. Tere Hangi Organa İyi Gelir?

Birçok hastalığı tedavisinde kullanılan tere, özellikle akciğer ve karaciğer dostudur.

3. Tere Nasıl Tüketilmeli?

Yenebilen bir bitki olmasıyla birlikte tereyi bal ve yoğurtla karıştırarak da tüketebilirsiniz.

4. Terenin Tansiyona Etkisi Var Mı?

Tansiyon yükseltmesinin aksine terenin tansiyon düşürücü etkisi de vardır.

Terenin yaprakları ince saplı, oval veya yuvarlak şekilli ve taze tüketildiğinde hafif acı bir tadı vardır. Bu bitkinin tohumları ayrıca yenilebilir ve bazı mutfaklarda kullanılır. Tere, salatalarda, sandviçlerde, çorbalarda veya diğer yemeklerde aroma ve lezzet vermek amacıyla kullanılır. Acımsı tadı nedeniyle bazı insanlar tarafından sevilirken, bazıları tarafından sevilmez ve tercih edilmez. Yaprakları genellikle çiğ olarak tüketilir ve C vitamini, demir, kalsiyum ve potasyum gibi vitamin ve mineraller içerir. Aynı zamanda antioksidan özelliğine sahiptir.

Tere, demir minerali açısından zengin bir bitkidir. Demir, vücutta hemoglobin üretiminde önemli bir rol oynar ve oksijenin vücuttaki organlara taşınmasında kilit bir bileşendir. Demir aynı zamanda enerji seviyelerini korumak ve bağışıklık sistemi fonksiyonlarını desteklemek için gereklidir.

YETERLİ TÜKETİMDE TERE DEMİR İHTİYACINI KARŞILAR MI?

Tere yaprakları, içerdikleri demir minerali ile demir eksikliği riskini azaltmakta gerekli Özellikle demir eksikliği anemisi gibi durumlarla mücadelede veya bu riski azaltmada yardımcı olur. Demirin vücut tarafından etkili bir şekilde emilmesi için, C vitamini gibi bazı vitaminlerin veya besinlerin eşlik etmesi önerilir. Bu nedenle, tere yapraklarını C vitamini açısından zengin gıdalarla veya öğünlerle birleştirmek, demirin emilimini artırabilir. Tere, diğer demir kaynakları veya besinlerle birlikte tüketilerek sağlıklı bir beslenme planının bir parçası olarak demir ihtiyacını karşılamaya yardımcı olabilir.

İŞTE TERENİN BAŞLICA FAYDALARI

  • Kuvvetli bir antioksidandır.
  • C vitamininden zengindir.
  • İçerdiğindeki yüksek demir, kanı tazeler ve kansızlığı gidermeye yardımcıdır.
  • Mideyi rahatlatır ve hazmı kolaylaştırır.
  • İştah açar.
  • Sinirleri yumuşatır.
  • Böbrek dostudur.
  • Grip ve soğuk algınlığına karşı faydalıdır.
  • Güçlü kemikler için gereklidir..
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.