Kurban Bayramı için hazırlıklar tüm hızlıyla devam ederken, arefe günü sabah namazında başlayan teşrik tekbirlerinin ne zamana kadar devam edileceği de merak ediliyor. Peki, Kurban Bayramı’nda teşrik tekbiri nasıl getirilir? Arefe Günü oruç tutmanın önemi nedir? Detaylar haberimizde…
İslam dünyasında önemli bir yere sahip ‘Kurban Bayramına’ sayılı günler kala ‘Teşrik tekbiri ne zaman başlayacak?’, ‘Arefe gününün fazileti nedir?’ gibi sorular da gündeme geldi. Arefe gününde başlayan Teşrik tekbirlerinin ne anlama geldiği, ne zaman başlayıp biteceğini merak eden okuyucularımız için, bu haberimizde teşrik tekbirleri hakkında merak edilen tüm detayları paylaştık.
Kurban Bayramı arefe günü 2023 yılında 27 Haziran Salı gününe denk geliyor. Kurban Bayramının birinci günü 28 Haziran Çarşamba günü başlamış olacak.
Kurban Bayramı 1. Gün:
28 Haziran Çarşamba
Kurban Bayramı 2. Gün:
29 Haziran Perşembe
Kurban Bayramı 3. Gün:
30 Haziran Cuma
Kurban Bayramı 4. Gün:
1 Temmuz Cumartesi
Arefe günü sabah namazından, Kurban bayramının dördüncü günü ikindi namazına kadar, erkek-kadın herkes, cemaatle kılsın, yalnız kılsın, 23 vakit farz namazda selam verir vermez, (Allahümme entesselam…) demeden önce, bir kere, vacib olan teşrik tekbirini söylemeli, yani, (Allahü ekber, Allahü ekber. La ilahe illallahü vallahü ekber, Allahü ekber ve lillahil-hamd) demelidir.
Camiden çıktıktan veya konuştuktan sonra, artık teşrik tekbirini okumak gerekmez. (Halebi)
Erkekler, yüksek sesle okuyabilir. Bu tekbir getirilen günler, Arefe, bayram ve eyyam-ı teşrik denilen üç gündür, hepsi beş gün ediyor. İlk güne Arefe, ikinci güne bayram, Zilhiccenin 11., 12. ve 13. günü olan diğer üç güne de, eyyam-ı teşrik [teşrik günleri] deniyor.
Teşrik tekbiri şöyledir:
‘Allahü ekber, Allahü ekber. La ilahe illallahü vallahü ekber. Allahü ekber ve lillahil-hamd’.
Arefe diye hangi güne denir ve bu günün önemi, özelliği, fazileti nedir? Diye soranlar için arefe günün önemi şöyle:
Arefe; Zilhicce ayının dokuzuncu günü, Kurban Bayramı’ndan önceki güne verilen isimdir. Arefe, zilhiccenin dokuzuncu günüdür, başka günlere Arefe denmez. Hadîs-i şeriflerde buyuruldu ki:
Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak sevaptır; fakat Arefe günü oruç tutmak daha çok sevaptır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Arefe günü, [Besmele ile] bin kere İhlâs okuyanın bütün günahları affolur ve her duası kabul olur.) [Ebu-ş-şeyh]
Kurban bayramı namazından önce bir şey yememek, namazdan sonra önce kurban eti yemek, namaza giderken yüksek sesle, özrü olan yavaşça tekbir getirmek müstehaptır.
Bayram namazı şu şekilde kılınır:
BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR..
#vd-442#