TİKA’dan kadın üreticilere büyük destek! Nijer’de bölgesel ambalajlama ve üretim atölyesi kuruldu

17 Aralık 2024
0 Yorum
333 2

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın kamuoyuna yaptığı yazılı bir açıklamada; gıda güvenliği, ulusal güvenlik ve enerjiye duyulan ihtiyaçta birtakım önemli zorluklardan geçildiğinin mücadelesinin verildiği Nijer’de, kalkınmada temel unsur haline gelen endüstrileşme sürecinde birden fazla engellerle karşı karşıya bulunulduğuna değindi.

KADIN ÜRETİCİLERE BÜYÜK DESTEK

Açıklamada tarım ve hayvancılıktan yürüyen ekonomisiyle öne çıkan ülkede; en basitinden ambalajlama gibi temel üretim süreçlerinde dahi teknolojik imkanların yetersizliğinden dolayı yerel imkanlarla bunun gerçekleştirilemediğinden bahsedildi.

Bu durumun önüne geçmek için TİKA, Nijer’deki kadın üreticilerin endüstriyel üretim süreçlerine katılımına destek sağlaması için Nayaba Kadın İmalatçılar Birliği ile iş birliği içinde “Bölgesel Ambalajlama ve Üretim Atölyesi” kuruldu.

g 1

Nayaba Kadın İmalatçılar Birliği’nin ortalama 200 metrekarelik yarı kapalı hangarda düzenlemeler yapılarak modern bir üretim tesisine çevrildi. Tesiste, tarımsal ürünlerin işlenebilmesi için kabuk kırma, öğütme, yağ çıkarma, kurutma, kavurma, etiketleme ve tarihlendirme makineleriyle beraber eğitim sınıfı, butik ve ek üretim alanları  için özel yerler tesis edildi. Mekana masa, raf, klima ve soğutucu gibi gerekli olan ekipmanlar sağlandı.

GÜNLÜK FISTIK YAĞI ÜRETİME ARTIŞA GEÇTİ!

Atölyenin açılışı, Türkiye Cumhuriyeti Niamey Büyükelçiliği 3. Katibi Can Onat Atış, TİKA Niamey Koordinatörü Tanju Polat, Nayaba Kadın İmalatçılar Birliği Başkanı Rabi Arzika’nın  yer aldığı açılış töreninde Arzika, TİKA’nın sağladığı destek ile üretim kapasitelerinin önemli ölçüde arttığının altını çizerek,

gg 1

“TİKA desteğiyle günlük 50 litre olan fıstık yağı üretim kapasitemiz saatte 60 litreye yükseldi. Bu destekten dolayı Türkiye Cumhuriyeti’ne ve Türk halkına teşekkürlerimizi sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Atölyede artık kadın üreticiler, ürünlerini daha hızlı ve olması gereken normallere uygun şekilde işleme, ambalajlama ve etiketleme imkanına kavuştu. Ayrıca projede tarımsal imalat ve paketleme bölümünde sarf edilen  zaman ve emek kaybının da önüne geçilmiş oldu.