Gündelik yaşantımız içerisinde tırnak yeme rahatsızlığına sahip olan kimselere baktığımızda bunun çoğunlukla çocukluk ya da ergenlik döneminde başladığı görülür. Tırnak yeme alışkanlığı bireyin günlük ve sosyal yaşamını olumsuz etkileyen ciddi bir problem iken tedavi edilemezse travmatik kalıcı rahatsızlıklara yol açabilir. Tırnak yeme durumu artık alışkanlıktan ziyade rahatsızlığa dönüşmüşse ve bundan bir an önce kurtulmak isteniyorsa, tırnak yemeyi bırakma yöntemleri araştırılabilir. Peki tırnak yemeyi bırakmak için neler yapılabilir?
Tıp literatüründe ‘Onikofaji’ olarak geçen tırnak yeme hastalığının ortaya çıkmasındaki ana etkene baktığımızda bunun çoğunlukla psikolojik rahatsızlıkların bastırılması sonucunda ortaya çıktığı görülür. Yaklaşık 3 yaşından büyük çocuklarda başlayan bu rahatsızlıkta eğer tırnağını yiyen kişi çocuksa bu daha çok çevresinde tırnak yiyen birini görüp onu taklit etme sonucu gelişir. Ergenlik döneminde başlanan tırnak yeme rahatsızlığı ise stresli kimselerin yaşadığı sorun olarak görülür.
Maddeler halinde sıralayacak olursak yetişkinlerde görülen tırnak yeme nedenleri genel olarak şöyledir; Psikolojik durumlar, stres, tek başına kalma hissi, kaygı, dikkat eksikliği, güvensiz hissetme, aşırı heyecan ya da korku, genetik yatkınlık, vitamin eksiklikleri.
Tırnak yeme hastalığı belirtilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:
Gerilmeden kaynaklı bir his (endişe, rahatsızlık, heyecan gibi duygularla kişide kendini gösterebilir)
Kişinin etlerini bile yemesine sebep olabilecek bir kaşıntı, karıncalanma ya da ağrı gibi duyumlar
Isırdıktan sonra gelen zevk ve rahatlama hissiyatı
Tırnak yemekten dolayı suçluluk ya da çevresine karşı utanma duyguları
Parmak ve kütikül çevresindeki dokularda zarar görme
Ağız içerisinde ya da kenarlarında yaralanma ya da diş üzerinde görülebilecek sorunlar
Başkalarının ellerini görmesinden ve onlardan iğrenmesinden çekinme duygusu
Gergin, sorunlu ve karmaşık aile ilişkileri ya da sosyal ilişkiler, alay edilme duygusu.
Tırnak yemeyi artık bırakmak istiyor ve artık sizin de ellerinize herkeste olduğu gibi mahçup olmadan bakılabilir tırnaklarınız olsun istiyorsanız; sarımsaklı limonlu su yöntemine şans verebilirsiniz.
Hazırlayacağınız sarımsaklı limonlu suya tırnaklarınızı batırıp çıkartın. İstemsiz bir şekilde de olsa tırnağınızı ağzınıza götüreceğiniz zaman gelen koku ile tırnak yiyeceğiniz aklına gelecek ve elinizi ağzınıza götürmeyeceksiniz.
Ayrıca bu karışım sayesinde tırnaklarınız beslenip daha da güçleneceği için önceden yendiğinden dolayı şekli bozulan tırnaklarında onarıp yenilenmesine yardımcı olacaktır.
Gece uyumadan önce tırnaklarınıza çay ağacı yağı sürün. Sabah uyandığınızda tırnağınızı yemek isteseniz bile çay ağacı yağındaki acı aromadan dolayı tırnak yemek istemeyeceksiniz.
Ruhsal ve psikolojij sebeplerden ötürü tırnak yemeye başladıysanız bu gibi durumlarda elinizi ya da ağzınızı oyalayacak şeyler bulmalısınız. Sakız çiğneyerek ağzınızı meşgul edebilir ya da örgü örmek gibi el işi gerektiren yeni hobilere başlayabilirsiniz.
Kozmetik ürünlerin satıldığı yerlerde kolaylıkla bulabileceğiniz ve sırf bunun için üretilen acı ojelerden yararlanarak tırnak yeme alışkanlığından kurtulmaya çalışabilirsiniz.
Eliniz ağzınıza gideceği zaman ağzınızda bırakacağı o çok acı kötü tatla bir daha elinizi ağzınıza götürmek istemeyeceksiniz.
Rutin hayatınızı engellemeyecek şekilde tırnaklarınıza sticker ya da bant yapıştırmak anlık da olsa tırnak yemenizi engelleyecektir. Düzenli bir şekilde uzun süreli yapıldığında tırnak yeme alışkanlığından tamamen de kurtulabilirsiniz.
NOT: Yukarıda bahsedilen doğal yöntemler her ne kadar tırnak uzatma adına önerilebilir çözüm önerileri olsa da esas iş keskin ve kararlı bir iradede biteceği için tırnak yiyen kişinin öncelikle kendi kafasında bu işi bitirmesi gerekmektedir. Dolayısıyla tırnak uzatma sürecinde sabır ve kararlılık oldukça önemlidir.