Tıp ilmi deyince adı mutlaka anılan isimlerden biri olan, halkın deyimiyle hekimlerin hekiminin tozlu raflarda kalan, hastalıkların kökünü kazıyan çorba tarifini sizler için araştırdık. Bu çorbayı içen hastane yolunu unutuyor. İbn-i Sina’nın 1000 yıl önce yazdığı şifalı tarifin ne olduğuna gelin birlikte bakalım.
Tıp dünyasının vazgeçilmez isimlerinden biri olan İbn-i Sina’nın ölümünün üzerinden binlerce yıl geçmiş olsa bile bilgi ve görüşleri hala geçerliliğini koruyan büyük alimlerden biri. ‘’Hekimlerin Hekimi’’ olarak bilinen İbn-i Sina, batılı bilim insanlarının bile dikkatini çekmiş, hastalıkların kökeni araştırılırken bilgisine başvurulmuş isimlerden. Bu bağlamda, ünlü şifa kitabında yer alan bir çorba tarifi, zamanla unutulmuş olsa da hastalıkların kökünü kazıması ve hastane yolunu unutturması bakımından büyük önem taşıyor. Peki İbn-i Sina’nın şifa çorbası nasıl yapılıyor? İşte detaylar…
İbn-i Sina’nın tozlu raflarda kalmış, unutulan çorba tarifini sizler için araştırdık. 3 günde 1 tüketilmesi gereken bu çorba ile vücudunuzda ne toksin kalacak ne de virüs bırakacak. İşte Yüzyıl önce sadece ilaç değil, aynı zamanda tarifleriyle de meşhur olan İbn-i Sina’nın hastalıkları kazıyan çorba tarifi ve yapılışı…
MALZEMELER
1 baş soğan
4 diş sarımsak
Yarım su bardağı iri bulgur
Yarım su bardağı haşlanmış nohut
Bir adet patates
Bir adet havuç
Yarım demet maydanoz
2 su bardağı ilik suyu
Bir yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağı
Karabiber, kimyon ve tuz
YAPILIŞI
Tencerenin içine 1 yemek kaşığı tereyağı alıp eritin.
Soğanları ay şeklinde kesin, tereyağı eridikten sonra üzerine ilave edin.
Soğanların üzerine, halka halka kestiğiniz sarımsakları da ekleyin.
Üzerine maydonozları da ince kesip ekleyin.
Patates ve havuçları küp küp kesin koyun.
İçine iri buğday ve haşlanmış nohut ekleyip, ardından lik suyunu ilave edin ve 2 su bardağı ılık suyu dökün.
Çorbanız kaynarken başka bir tavada, tereyağı ile unu kavurun.
30 dakika sonra un kavurmasını koyup karıştırmaya devam edin.
Karabiber kimyon ve tuzu ilave edin.
20 dakika daha kaynattıktan sonra ocağı kapatabilirsiniz.
Şimdiden afiyetler olsun.
Hastalıkların kaynağının mikroskobik organizmalardan kaynaklandığını ilk kez vurgulayan İbn-i Sina, mikrop kavramını tıp dünyasına kazandırmıştır. Hastaların ağrılarını hafifletmek için aneztezi yöntemlerini geliştiren yine ünlü alim İbn-i Sinadır.