Türk kahvesi, birçok insanın düzenli olarak ve severek içtiği bir kahve çeşididir. Uzmanlar, her gün düzenli olarak Türk kahvesi içilmesi gerektiğini savunur. Etken maddesi kafein olan Türk kahvesi, uyarıcı etkiye sebep olur. Bu sayede baş ağrıları
Türk Kahvesinde Kafein Var mı Türk Kahvesi Faydaları ve Zararları Nelerdir?
Türk kahvesi, birçok insanın düzenli olarak ve severek içtiği bir kahve çeşididir. Uzmanlar, her gün düzenli olarak Türk kahvesi içilmesi gerektiğini savunur. Etken maddesi kafein olan Türk kahvesi, uyarıcı etkiye sebep olur. Bu sayede baş ağrıları azalır, uyku hali giderilir, diyabet önlenir ve kalp hastalıklarına karşı koruma sağlanır. Ancak tavsiye edilenden fazlasını tüketmek, insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açmaktadır.
Türk Kahvesinde Ne Kadar Kafein Var?
Diyetisyen Fatma Yılmaz 1 fincan Türk kahvesinde 57 mg kafein olduğunu bildiriyor.
Türk Kahvesinin Sağlığa Zararları Nelerdir?
Türk kahvesi yüksek miktarda kafein içerir. Fazla kafein tüketmek ise demir emiliminin düşüş göstermesine yol açar. Gün içerisinde 150 ila 250 ml arasında kahve tüketen kişilerin bağırsaklarında gerçekleşen demir emilimi, %24 ila %73 oranında düşüş göstermektedir. Bunun sonucunda fazla miktarda Türk kahvesi içen kişilerde kansızlıkla karşılaşılır. Bu nedenle kahve içmek için en ideal zaman, yemek yedikten 45 dakika sonrasıdır. Tüketilen besinler, bu süre zarfı içerisinde emilim gösterecektir.
Yüksek miktarda kafein tüketmek, yumurtaların sağlıksız olmasına ve böylece doğurganlık oranının azalmasına sebep olur. Gün içerisinde +3 fincan kahve tüketen kadınlarda doğurganlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Sao Paulo Üniversitesi (Brezilya) uzmanları, kafeinin erkekler üzerindeki etkilerini inceleyen bir çalışma yürütmüştür. Bu çalışma sonucunda, düzenli şekilde kahve tüketen erkeklerin spermlerinin, tüketmeyen erkeklerinkine göre daha güçlü olduğu ortaya çıkmıştır. Uzmanlar, kafein tüketimin sinir sistemi ve spermlerde uyarıcı etki sağladığını savunmaktadır.
Düzenli olarak Türk kahvesi içen kişiler daha sık idrara çıkar. Yani kahve, diüretik bir içecektir. Bu nedenle tüketilen her kahve için 200 ml daha su içmek gerekir. Aksi halde vücutta oluşan su kaybı önlenemez.
Yüksek miktarda kafein almak, kalp ritminde bozulmalara yol açar. Bu surum sonucunda ise taşikardi ve kalp çarpıntısı gibi problemler ortaya çıkar. Edinburgh Üniversitesi (İskoçya), kafein alımının tansiyon üzerindeki etkilerini kapsayan bir araştırma yürütmüştür. Bu araştırmalar sonucunda, günlük 4 ila 5 fincan kahve tüketen kişilerin kan basıncının yükseldiği tespit edilmiştir. Böylece kahvenin, tansiyonu hızlı bir şekilde yükselttiği ortaya çıkarılmıştır.
Türk kahvesi, migrenin uyarılmasına ve tetiklenmesine sebep olur. Yapılan araştırmalar, kahve bileşenlerinin beyinde yer alan kan hücreleri üzerinde tetikleyici görev gördüğünü kanıtlamıştır. Bunun sonucunda ise migren oluşmaktadır.
Türk kahvesi içmek, ülser ve benzeri mide hastalıklarına yol açmaz. Ancak kişide bu hastalıklar varsa komplikasyonların daha kötüye gitmesine sebep olur. Bu durumun sebebi ise midede bulunan asit salınımının uyarılmasıdır.
Türk kahvesi, gebe kadınlar tarafından dikkatli bir şekilde tüketilmelidir. Çünkü içerisinde bulunan kafein, bebeğin sağlığı üzerinde olumsuz etkilere yol açar. Gebe bir kadının günlük olarak 300 mg’dan fazla kahve tüketmemesi gerekir.
Çok fazla kahve tüketenlerde görülen yüksek miktarda kafein alımı, kemik erimesi (osteoporoz) riskinin yükselmesine neden olur. Bu durumun sebebi, vücutta bulunan kalsiyumun idrar ile birlikte atılmasıdır. Aynı zamanda besin ögelerinin (özellikle demir) emilimini engellemektedir.