Dünya Zihin Sağlığı Raporu yayınlandı ve Türkiye’nin psikolojik sorunlarla mücadele eden ikinci ülke olması gündeme geldi. Listede ruh sağlığı ile mücadele eden ülkeler arasında Türkiye Amerika’dan sonra ikinci sırayı aldı. Herkesin psikolojisini alt üst eden rapor detayları ise daha da ilginç…
Dünya Zihin Sağlığı Raporu yayınlandı. Psikolojik sorunlarla en çok uğraşan ve ruhsal sağlık sorunları yaşayan ülkeler sıralandı. İlk sırayı suç oranını yüksek olduğu Amerika alırken maalesef ülkemiz ikinci sırada psikolojisi bozuk, ruhsal sağlığı bozuk ülke olarak yer aldı.
Ipsos 2024 Ruh Sağlığı Raporu yayınlandı. Herkesi şaşırtan ise Türkiye’nin psikolojisi bozuk ülkeler arasında Türkiye’nin ikinci sırada yer alması oldu. Rapora göre ABD birinci sırada yer alıyor ve 31 ülkede yapılan araştırmalardan Türkiye ikinci sırayı aldı.
Her ülkede stres ve depresyon seviyelerinde artık görülüyor ancak ülkemiz bunu ilerde yaşıyor. Tüm ülkelerin ortalama stres ve depresyon seviyesi ise yüzde 62.
Ülkemizde ise bu oran gerçekten ağır bilançoyu ve son dönemde yaşanan tüm iç karartıcı olayları da ortaya seriyor. Türkiye’nin yüzde 76 gibi büyük bir kısmı ruhsal bunalım yaşıyor, stresli, depresyonda ya da psikolojisi bozuk.
Listede en az strese sahip ülke ise Japonya oldu. Yüzde 44 oranla Japonya en son sırada yer alıyor ancak uzmanlara göre günümüzde bu oran dahi yüksek. Yani en stressiz toplumun bile neredeyse yarısına yakını kendini kaygılı ve depresyonda hissediyor. Ruhsal olarak iyi değil ve psikolojisi bozuk. Bu büyük bir sorun ve dünya sorunu haline gelmesi büyük olasılık.
Türkiye’de kadınlar erkeklerden daha stresli ve kaygılı. Kadınların yüzde 66 ‘sı kendini güvende hissetmiyor, stresli ve ruhsal sorunları bulunuyor.
Erkeklerin ise yüzde 58’i stresli ve kaygılı bulundu. Bu durum erkeklerin kadınlara göre daha gamsız olduğu gerçeğini de ortaya koydu.
Dünya genelinde Z kuşağı da kendini mutsuz ve üzgün hissediyor. Neredeyse yüzde 40’ı birkaç hafta ya da daha uzun süre mutsuz olduğunu söylüyor.
Sağlık Hizmeti Raporu’na göre insanların yüzde 45’i ruh sağlığını en önemli sağlık sorunu olarak görüyor. İkinci sırada kanser yer alırken üçüncü sırada ise stresin önemli bir sorun olduğu görüşü yer alıyor.
Z kuşağı ise yine kendini mutsuz hissettiği için üretken olamadığını ve işe gidemeyecek kadar umutsuz hissettiğini aktarıyor.
Y kuşağında bu oran daha düşük ve yaşlılar anketlerde kendini stresli hissetmiyor. Stresli hisseden yaşlı oranı ise çok düşük.