Turp Sebze mi Meyve mi Turp Hangi Mevsimde Olur

17 Haziran 2021
0 Yorum
turp sebze mi meyve mi turp hangi mevsimde olur

Turp keskin olup tatlı veya ekşi tatlara sahip olan bir sebzedir.

Turp keskin olup tatlı veya ekşi tatlara sahip olan bir sebzedir. Turpgiller familyasından olan turp kış mevsiminde tüketilen meşhur sebzeler arasında yer alır. Turpun siyah, kırmızı, beyaz ve mor dahil olmak üzere çeşitli renkleri bulunmaktadır. Farklı renklerde olan bu turplar aynı büyüklükte olmamakla beraber etli bir yapıya sahiptir. Toprağın altında kalan kök kısmını kullandığımız turpu genellikle balıkların yanında veya çeşitli salatalarda kullanırız. Turp içerisinde yüksek oranda potasyum ve folat bulunur. Aynı zamanda C, B2 ve B6 vitaminleri, folik asit, bakır, magnezyum, kalsiyum ve karbonhidrat gibi zengin besin içeriklerine sahiptir. Halk arasında sağlıklı kişilerin “turp gibiyim” deyimini kullanmalarının nedeni turpun böylesine faydalı, besleyici ve zengin içeriklere sahip olduğunun göstergesidir.

Turp Sebze mi Meyve mi?

Turpun meyve mi yoksa sebze mi olduğu çoğu kişi tarafından merak edilen bir konudur. Turpun sebze mi meyve mi olduğunu anlamın yolu yediğiniz besinin çekirdeğine bakmaktır. Eğer çekirdekli bir besin yiyorsanız o meyvedir veya çekirdeği yok ise yediğiniz şey sebzedir. Bu durumda turpgiller ailesinden olan turp bir sebzedir. Aynı zamanda faydalı, besleyici bir sebzedir.

Turp Hangi Mevsimde Yetişir?

Turp kış mevsiminin besleyici ve faydalı sebzeleri arasındadır. Sağlık deposu turp Sonbahar ve Kış mevsiminde salatalarda severek tüketilen bir sebzedir. Kış mevsiminin Aralık ve Ocak aylarında hasat edilir ve Ocak ayı itibariyle piyasaya sürülür.

Turp Kış mevsimi boyunca pazar tezgahlarında ve marketlerin sebze bölümünde bulunabilir. Ocak ayı itibariyle hasat zamanı biter ve ilk tazeliğiyle satışa çıkarılır. Ocak ayının sonlarında, Şubat ve Mart aylarında faydalarından yararlanmak için salataların içerisinde bol bol turp tüketilmelidir.

Turpun Faydaları Nelerdir?

Turp vücut direncini arttırır;

İçerisindeki yüksek oranda C vitamini barındıran turp nezle, soğuk algınlığı ve grip gibi solunum rahatsızlıklarına kalkan olur. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için kış mevsiminde bolca turp tüketmeye özen gösterilmelidir.

Turp cildin dostudur;

Turp içerisindeki vitaminler, mineraller ve anitoksidanlar sayesinde ciltte oluşan akne ve sivilce oluşumunu önler ve cildi nemlendirir. Aynı zamanda ciltte oluşan kızarıkları önleyen turp, cilt sağlığı için önemli bir sebzedir. İçerisindeki folik asit açısından zengin olduğundan cilt hücrelerin DNA ve RNA onarımını sağlar böylece yaşlanmayı önler.

Turp guatra iyi gelir;

Turp iyot açısından zengin bir sebzedir. Guatr rahatsızlığı olan kişiler için çok faydalıdır. Guatr, iyot eksikliğinden kaynaklanır. Sık sık turp gibi faydalı bir sebzeyi tüketmenin tiroit rahatsızlıklarına karşı koruyucu etkisi bulunmaktadır.

Turp kanseri önlemeye yardımcıdır;

Turp sülfür bileşikler açısından zengindir. Böylece kanser hücrelerinin büyümesine önleyerek kanser hastalıklarına kalkan olur. Aynı zamanda turp, karaciğeri ve mideyi temizlemeye de yardımcı olmaktadır.

Turp uzun süre tok tutar;

Yüksek lif içeriğine sahip olan turp acıkmayı geciktirir ve uzun süre tok tutar. Doyurucu özelliği bulunan turp kan şekerini düşürmez veya arttırmaz. Aynı zamanda turp mide bulantısının geçmesinde epey etkilidir.

Turpun Zararları Nelerdir?

Turpun içerisinde kükürtlü bileşikler bulunur. Bu bileşiker chron, ülseratif, ülser, gastrit veya kolit gibi rahatsızlığı olan kişilerde ishal veya gaz problemine neden olabilir. Bu kişilerin doktorlarına danışmadan turp tüketmemeleri tavsiye edilmektedir.